Πώς ένα υψηλό επίπεδο αγάπης για τον εαυτό σου, δημιουργεί ουσιαστικές και μακροχρόνιες σχέσεις

Δυστυχώς, οι άνθρωποι συχνά δεν σέβονται, δεν αποδέχονται και δεν αγαπούν τον εαυτό τους όσο ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ...

Η αγάπη για τον εαυτό, είναι μια πτυχή των σχέσεων που σχεδόν ποτέ δεν εξετάζεται. Σχετίζεται πολύ επίσης με την αυτοεκτίμηση, την αυτο-αποδοχή ή/και τον αυτοσεβασμό. Η αγάπη για τον εαυτό είναι η πράξη της αγάπης, της εκτίμησης και της αποδοχής του εαυτού μας όπως είμαστε, συμπεριλαμβανομένων των ελαττωμάτων και των αδυναμιών. Και είναι ζωτικής σημασίας για να πετύχει μια σχέση.

Advertisment

Είμαι σίγουρη ότι δεν θα διαφωνήσεις με το ότι για να λειτουργήσει μια σχέση απαιτείται κάποιος να μπορεί να δώσει ελεύθερα αγάπη στον άλλον. Αναρωτήθηκες όμως ποτέ πώς είναι δυνατόν να δώσεις κάτι που δεν έχεις;

Για να δώσεις αγάπη σε αφθονία, πρέπει να έχεις άφθονη ποσότητα από αυτήν. Ωστόσο, το μίσος (ή η αντιπάθεια όποιας μορφής) προς τον εαυτό σου θα στεγνώσει γρήγορα την πηγή από την οποία ρέει η αγάπη και θα καταστήσει αδύνατο το να αγαπήσεις αληθινά έναν άλλον.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι συχνά δεν σέβονται, δεν αποδέχονται και δεν αγαπούν τον εαυτό τους όσο ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ… Πολλοί φέρουν αισθήματα ανεπάρκειας, αναξιότητας, ενοχής και ντροπής από την παιδική ηλικία.

Advertisment

Αυτά μπορεί να έχουν τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις τους, ενώ παραμένουν κρυμμένα στο παρασκήνιο.

Μπορούμε εύκολα να δούμε τη θυμωμένη ή εχθρική συμπεριφορά, τις εκρήξεις ζήλιας, την (επι)κριτική στάση – προφανείς ένοχοι στην ταραγμένη σχέση – αλλά συχνά αποτυγχάνουμε να αναγνωρίσουμε την υποκείμενη αυτο-απέχθεια ως την πραγματική αιτία του προβλήματος.

Θεραπεύοντας τη βασική αιτία του προβλήματος – την έλλειψη αγάπης για τον εαυτό σου – θα δεις τα άλλα αρνητικά πρότυπα συμπεριφοράς να εξαφανίζονται ως «δια μαγείας»!

Οι άνθρωποι που αγαπούν και εκτιμούν πραγματικά τον εαυτό τους τείνουν να είναι πιο ανεκτικοί και λιγότερο επικριτικοί με τους άλλους – σε σχέση με τα άτομα με χαμηλό επίπεδο αυτό-αγάπης και αυτοεκτίμησης. Είναι συνήθως γενναιόδωροι και με ενσυναίσθηση, και τους απαντάμε σπανιότερα και για μικρά χρονικά διαστήματα σε συναισθηματικά άκρα όπως ο θυμός ή η κατάθλιψη.

Τα ζευγάρια, όπου και τα δύο μέλη αγαπούν κι εκτιμούν τον εαυτό τους, τείνουν να είναι πιο σταθερά και πιο ευτυχισμένα. Έχουν μεγαλύτερο απόθεμα αυτού του ουσιαστικού συστατικού μιας όμορφης μακροχρόνιας σχέσης – την αγνή αγάπη, ανόθευτη από αισθήματα αυτοεξευτελισμού…

Έτσι, οποιοδήποτε βήμα κάνεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της σχέσης σου με τον εαυτό σου θα ενισχύσει αυτόματα τη σχέση σου με τον σύντροφό σου – νόμος.

Πρακτικά, μπορείς να ξεκινήσεις αξιολογώντας το επίπεδο της αγάπης για τον εαυτό σου σε μια κλίμακα από το ένα έως το δέκα. Στη συνέχεια βρες τον τρόπο που σου ταιριάζει ώστε αυτό να αλλάξει και να βελτιωθεί.

[Υπάρχουν εξαιρετικά πολλοί τρόποι και πόροι που είναι διαθέσιμοι πλέον σήμερα και είναι πιο εύκολο από ποτέ να βρούμε και να εφαρμόσουμε τεχνικές για να αυξήσουμε την αγάπη για τον εαυτό μας – βιβλία, workshops, σεμινάρια, courses, podcasts κ.α]

Δούλεψε τη σχέση που έχεις με τον εαυτό σου σαν να εξαρτιόταν από αυτό η σχέση σου με τον σύντροφό σου καθώς και όλη σου η ζωή – γιατί ΙΣΧΥΕΙ!!!

Έλενα Αλεβιζοπούλου / Michel Czimbalmos – Δείτε περισσότερα εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση