, , ,

Αδενομύωση: Η λιγότερo γνωστή «δίδυμη» πάθηση της ενδομητρίωσης

Λιγότερο αναγνωρισμένη πάθηση, η αδενομύωση μπορεί να επηρεάσει έως και το ένα τρίτο των γυναικών ηλικίας 18-30 ετών.

Αδενομύωση: Το λιγότερo γνωστή «δίδυμη» πάθηση της ενδομητρίωσης

Η αδενομύωση είναι μια καλοήθης – δηλαδή μη καρκινική – κατάσταση. Είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ο αριθμός των ατόμων που την έχουν, καθώς πολλές γυναίκες μπορεί να μην γνωρίζουν ότι εμφανίζουν κάποια γυναικολογική πάθηση. Ωστόσο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αδενομύωση ήταν παρούσα στο 34% των cisgender γυναικών ηλικίας 18-30 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

– βαριές περιόδους ή μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας

Advertisment

– επώδυνες ή ακανόνιστες περιόδους

– προεμμηνορροϊκό πυελικό πόνο και αίσθημα βάρους ή δυσφορίας στην πύελο

– προβλήματα γονιμότητας

Advertisment

– πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή ή τις κινήσεις του εντέρου (λιγότερο συχνά).

Ο καθηγητής Andrew Horne, καθηγητής γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξήγησε την πάθηση στο Medical News Today:

«Η αδενομύωση εμφανίζεται όταν τα κύτταρα που συνθέτουν την επένδυση της μήτρας βρίσκονται στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βαριές ή/και επώδυνες περιόδους, καθώς και πυελικό πόνο και δυσφορία. Το ένα τρίτο των ατόμων με αδενομύωση δεν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά εκείνες που εμφανίζουν μπορεί να έχουν συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και η αδενομύωση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας».

Οι γιατροί περιέγραψαν για πρώτη φορά την αδενομύωση σε μια έρευνα του 1947, έχοντας εξετάσει σχεδόν 2.000 μήτρες μετά από υστερεκτομή, τη χειρουργική αφαίρεση της μήτρας. Μέχρι πρόσφατα, η ιστολογική εξέταση της μήτρας ήταν ο μόνος τρόπος διάγνωσης της αδενομύωσης.

Ωστόσο, οι βελτιώσεις στην τεχνολογία απεικόνισης σημαίνουν ότι οι γιατροί μπορούν πλέον να ανιχνεύουν την αδενομύωση με υπερήχους ή μαγνητικές τομογραφίες (MRI). Έτσι, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν πλέον να εξετάζουν την πάθηση ως πιθανή αιτία μη φυσιολογικής αιμορραγίας της μήτρας, πόνου στην έμμηνο ρύση ή προβλημάτων γονιμότητας σε νεότερο πληθυσμό.

Ζητήματα με τη διάγνωση

Στο παρελθόν, η αδενομύωση μπορούσε να διαγνωστεί μόνο μετά από υστερεκτομή. Έτσι, οι γιατροί πίστευαν ότι η πάθηση περιοριζόταν σε γυναίκες που έφταναν στο τέλος της αναπαραγωγικής τους ηλικίας, ιδίως σε εκείνες που είχαν υποβληθεί σε πολλές εγκυμοσύνες ή σε χειρουργικές επεμβάσεις στη μήτρα, όπως καισαρική, καθώς η υστερεκτομή γινόταν κυρίως σε γυναίκες τέτοιων ηλικιών.

Ακόμη και με την πρόοδο στην απεικόνιση, η διάγνωση της αδενομύωσης μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς άλλες γυναικολογικές παθήσεις, όπως η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα της μήτρας, προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Επιπλέον, οι παθήσεις εμφανίζονται συχνά μαζί – μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες με αδενομύωση είχαν επίσης ινομυώματα της μήτρας.

Επιπλέον, πολλοί ειδικοί σε θέματα υγείας εξακολουθούν ακόμα να διαφωνούν σχετικά με τον ορισμό και την ταξινόμηση της απεικόνισης και της παθολογίας που προκαλεί η αδενομύωση.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες

Οι θεραπείες για την αδενομύωση είναι παρόμοιες με αυτές που προσφέρονται για άλλες εμμηνορροϊκές παθήσεις. Οι καλύτερες θεραπευτικές επιλογές για μια γυναίκα με αδενομύωση που εξακολουθεί να θέλει να συλλάβει θα εξαρτηθούν από τα συμπτώματα που βιώνει. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι χρήσιμα για τις κράμπες της περιόδου και τον πυελικό πόνο. Το αντισυλληπτικό χάπι και το ενδομήτριο σπείραμα προγεστερόνης ελέγχουν τις βαριές και ακανόνιστες περιόδους και τις κράμπες της περιόδου.

Οι ορμονικές θεραπείες μπορεί επίσης να έχουν και άλλα οφέλη. Η μακροχρόνια ορμονική αντισύλληψη αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό του ενδομητρικού ιστού, γεγονός που καθιστά λιγότερο πιθανό να εισβάλει ο ενδομητρικός ιστός στο μυομήτριο.

Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Η αδενομύωση και άλλες γυναικολογικές παθήσεις δεν έχουν μόνο σωματικές επιπτώσεις. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ψυχική υγεία, ιδίως αν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

Η Κέιτ, η οποία διαγνώστηκε με αδενομύωση μετά από κάποια χρόνια ταλαιπωρίας, έχει διαπιστώσει ότι το να εμπιστεύεται τον εαυτό της και να ακούει το σώμα της είναι το πιο σημαντικό: «Αν το σώμα μου λέει ότι πρέπει να ξεκουραστώ ή αν θεωρώ ότι χρειάζεται να ξαπλώσω στο πάτωμα, θα το κάνω. Έχω σταματήσει να προσπαθώ να πιέζω τον εαυτό μου να κάνει πάρα πολλά, γιατί απλώς χειροτερεύω».

Οι ειδικοί συμβουλεύουν κάθε άτομο με υπερβολική αιμορραγία ή πόνο κατά τη διάρκεια ή μεταξύ των περιόδων του να αναζητήσει βοήθεια. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να αφεθεί να υποφέρει με βαριές περιόδους ή με μη θεραπευμένο ή μη διαγνωσμένο πυελικό πόνο.

Πηγή:

www.medicalnewstoday.com/articles/the-lesser-known-twin-of-endometriosis-adenomyosis

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά
Ιδιοπαθής υπέρταση: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας στην αντιμετώπισή της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση