, ,

Ανακούφιση από την ημικρανία: Ένα σύστημα που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του πόνου

Σύστημα προβλέπει την έναρξη ενός επεισοδίου ημικρανίας με ένα εντυπωσιακά υψηλό βαθμό ακρίβειας.

Ανακούφιση από την ημικρανία: Ένα σύστημα που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του πόνου

Έρευνα παρουσιάζει σε προσομοίωση ένα σύστημα που προβλέπει την έναρξη ενός επεισοδίου ημικρανίας με ένα εντυπωσιακά υψηλό βαθμό ακρίβειας. Η πρόβλεψη μιας ημικρανίας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση, ακόμα και πρόληψη του πόνου. Τα ευρήματα μπορεί να αλλάξουν τη ζωή όσων ζουν με ημικρανίες.

Οι ημικρανίες επηρεάζουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και οι γυναίκες φαίνεται να έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτό το πρόβλημα σε σχέση με τους άντρες. Αν και τείνουν να φεύγουν από μόνες τους, ο πόνος είναι συχνά εξοντωτικός και η ανάγκη για θεραπεία είναι επιτακτική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η ημικρανία τώρα αποτελεί την «έκτη κυριότερη αιτία παγκοσμίως για την απώλεια λειτουργικού χρόνου εξαιτίας ειδικών αναγκών».

Advertisment

Αν και τα φάρμακα βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο, το γεγονός ότι οι ασθενείς χρειάζεται να περιμένουν μέχρι να νιώσουν τα πρώτα σημάδια μιας ημικρανίας συχνά μειώνει την αποτελεσματικότητα των αναλγητικών. Αλλά τώρα, μια ομάδα ερευνητών με βάση τους την Ισπανία προσομοίωσε ένα προβλεπτικό σύστημα ημικρανιών που θα μπορούσε σύντομα να βελτιώσει τη ζωή των ατόμων που επηρεάζονται από αυτές.

Ο Josué Pagán Ortiz από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και οι συνάδελφοί του σχεδίασαν ένα σύστημα χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα ασθενών, παρουσιάζοντας ένα αληθινό σενάριο για την πρόβλεψη των ημικρανιών.

Η προσομοίωση

Ο Pagán Ortiz μίλησε στο Medical News Today για την καινοτομία της πρόσφατης έρευνάς του, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ενώ η συσκευή δεν έχει ακόμα ελεγχθεί πλήρως, έχει προσομοιωθεί σε πραγματικό σενάριο. «Στην προηγούμενή μας έρευνα αναπτύξαμε ένα πρότυπο, ώστε να συλλέξουμε πληροφορίες από δεδομένα αιμοδυναμικής από πάσχοντες», εξήγησε.

Advertisment

Τα δεδομένα αιμοδυναμικής αναφέρονται στις μεταβλητές που «ανακοινώνουν» την έναρξη ενός περιστατικού ημικρανίας και περιλαμβάνουν την θερμοκρασία του δέρματος, τις ηλεκτρικές ιδιότητές του, τον καρδιακό παλμό και τον κορεσμό του οξυγόνου στα τριχοειδή αγγεία.

«Δημιουργήσαμε ένα εξατομικευμένο προβλεπτικό μοντέλο στους servers και στους υπολογιστές μας (χωρίς ανάγκη σύνδεσης στο διαδίκτυο) και θέλαμε να το τεστάρουμε σε πραγματικό χρόνο, ώστε να ρυθμίσουμε ένα σύστημα ειδοποίησης που θα γνωστοποιεί, εκ των προτέρων, στους ασθενείς ότι πρόκειται να ξεκινήσει ένα επεισόδιο ημικρανίας».

«Το πείραμα είναι χρονοβόρο και ακριβό, γι’ αυτό αποφασίσαμε να το λειτουργήσουμε αρχικά σε προσομοίωση» αναφέρει ο Pagán Ortiz, προσθέτοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία.

«Αυτό που προσομοιώσαμε είναι η συμπεριφορά του τρέχοντος πρότυπου σε αληθινό σενάριο», συνέχισε. «Προσομοιώσαμε τις συνθήκες που οι πραγματικές κινητές συσκευές ελέγχουν καταγράφουν: αισθητηριακή αποσύνδεση, θόρυβο κλπ. και μελετήσουμε πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την αξιοπιστία της πρόβλεψης μιας ημικρανίας… Μελετήσαμε επίσης πώς αυτό το σύστημα θα μπορούσε να ειδοποιεί τους ασθενείς. Είδαμε τη συμπεριφορά των προβλεπτικών μοντέλων και πώς η προσομοιωμένη κινητή συσκευή τίθεται σε συναγερμό».

Ακρίβεια πρόβλεψης άνω του 75%

Ο Pagán Ortiz τόνισε ότι αυτό το σύστημα είναι κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί και στον πραγματικό κόσμο και να ειδοποιεί σε πραγματικό χρόνο τους ασθενείς. Πιο συγκεκριμένα, το «μέσο ποσοστό προβλεπτικής επιτυχίας» του συστήματος είναι 76% και η μέση χρονική περίοδος ειδοποίησης είναι 25 λεπτά πριν την έναρξη του επεισοδίου, αρκετός χρόνος για να παρέμβει κανείς, ώστε να μειωθεί αισθητά ο πόνος ή και να αποφευχθεί.

«Αυτό θα μειώσει τις επισκέψεις στα επείγοντα και θα επιτρέψει την πιο εξατομικευμένη προσφορά ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας, βελτιώνοντας συνολικά και την ποιότητα ζωής των ασθενών».

Τα ευρήματα μπορεί να αλλάξουν τη ζωή των ασθενών

Στο άρθρο της έρευνας, ο Pagán Ortiz και οι συνάδελφοί του εξηγούν τα οφέλη της ανακάλυψής τους, λέγοντας ότι η πρόβλεψη ενός επεισοδίου θα μειώσει σημαντικά τον πόνο των ασθενών σε όλη την υπόλοιπη πορεία της ζωής τους, αλλά και θα μειώσει τα οικονομικά έξοδα τόσο εκείνων, όσο και του κράτους συνολικά.

Οι ασθενείς με ημικρανία συχνά δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους ή να ακολουθήσουν μια φυσιολογική ζωή (κοινωνικές δραστηριότητες κλπ.). Αν όμως προλάβουν τον πόνο, η ζωή τους θα αλλάξει κατά πολύ. Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι η εφαρμογή και ο έλεγχος της πραγματικής συσκευής σε πραγματικούς ασθενείς.

Πηγές:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/148373.php

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072557/

https://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs277/en/

https://www.mdpi.com/1424-8220/15/7/15419

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση