, , ,

«Ανεξήγητος βρεφικός θάνατος» στον ύπνο | Τι προκαλεί τον κίνδυνο

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες ασφυξίας που σχετίζεται με τον ύπνο ήταν αυξημένες

«Ανεξήγητος βρεφικός θάνατος» στον ύπνο | Τι προκαλεί τον κίνδυνο

Οι ερευνητές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ σε μια έρευνά τους, προσπάθησαν να εντοπίσουν τους λόγους που αυξάνουν τον κίνδυνο ασφυξίας και του ανεξήγητου βρεφικού θανάτου στον ύπνο.

Εξέτασαν πόσο σχετικές είναι οι μη ασφαλείς πρακτικές ύπνου με δεδομένα που έλαβαν από το Μητρώο Αιφνίδιων Απροσδόκητων Βρεφικών Θανάτων και το Σύστημα Παρακολούθησης και Εκτίμησης Κινδύνων στην Εγκυμοσύνη για τα μέλη της Ομάδας Ελέγχου.

Advertisment

Η Sharyn E. Parks και οι συνεργάτες της μελέτησαν 112 περιπτώσεις βρεφικού θανάτου που σχετίζονται με τον ύπνο, και 300 ανεξήγητες  ενώ τις ομάδες ελέγχου αποτέλεσαν 448 και 1.200 βρέφη αντίστοιχης ηλικίας, διαπιστώνοντας ότι, οι θάνατοι που σχετίζονται με τον ύπνο καθώς και οι ανεξήγητοι ήταν αυξημένοι όταν ο ύπνος του βρέφους δεν ήταν ασφαλείς σύμφωνα με τις προτεινόμενες πρακτικές

Το 18,7% των πιθανοτήτων των βρεφών που η ασφυξία σχετίζεται με τον ύπνο, είναι αυτά που δεν κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με την μητέρα ή με αυτόν/αυτήν που το φροντίζει. 1,9% για τα βρέφη που δεν κοιμούνται σε ύπτια θέση ύπνου,  Για τον ανεξήγητο θάνατο, οι αντίστοιχες προσαρμοσμένες πιθανότητες κυμαίνονταν από 1,6 έως 7,6%.

«Μετά από προσαρμογή για άλλους βρεφικούς και μητρικούς παράγοντες, η κοινή χρήση δωματίου, ανεξάρτητα από την κοινή χρήση επιφάνειας, ήταν προστατευτική τόσο για αιτιολογημένους όσο και για ανεξήγητους βρεφικούς θανάτους», γράφουν οι συγγραφείς. «Αυτή η σημαντική διάκριση μεταξύ των παραγόντων κινδύνου είναι κάτι που δεν έχει γίνει σε πρόσφατες μελέτες».

Advertisment

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Pediatrics.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση