,

Επιστήμονες εντόπισαν γονίδια που συνδέονται με την ανάπτυξη του άγχους

Έρευνα που εξέτασε το DNA 300.000 Αμερικάνων βετεράνων υποστηρίζει ότι υπάρχει το λεγόμενο «γονίδιο της ανησυχίας».

Επιστήμονες εντόπισαν γονίδια που συνδέονται με την ανάπτυξη του άγχους

Έρευνα που εξέτασε το DNA 300.000 Αμερικάνων βετεράνων υποστηρίζει ότι υπάρχει το λεγόμενο «γονίδιο της ανησυχίας». Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναγνώρισαν έξι γονίδια που σχετίζονται με την εμφάνιση του άγχους – μια ανακάλυψη που μπορεί να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί το άγχος και η κατάθλιψη πάνε συχνά χέρι χέρι.

«Πρόκειται για την πλουσιότερη σειρά αποτελεσμάτων για την κληρονομική βάση του άγχους μέχρι σήμερα», όπως λέει ο Dr. Joel Gelernter, υπεύθυνος καθηγητής της ανθρώπινης κληρονομικότητας στο Πανεπιστήμιο Yale. Η έρευνα δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Psychiatry.

Advertisment

Ο αγχώδης εγκέφαλος είναι και γενετικά καθορισμένος. Η λειτουργία του σε σχέση με το άγχος και την κατάθλιψη κληρονομείται, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για εμπειρία και επιρροή από το περιβάλλον, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ψυχικής διαταραχής.

Η συγκεκριμένη έρευνα εξέτασε γενετικά δεδομένα από 241.541 εθελοντές ευρωπαϊκής καταγωγής και 61.796 εθελοντές αφρικανικής καταγωγής Αμερικάνους, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στο Veterans Affairs’ Million Veteran Program, μία τεράστια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει περιβαλλοντικές, γενετικές και ιατρικές πληροφορίες από χιλιάδες βετεράνους στρατιώτες.

Οι ειδικοί εντόπισαν 6 στοιχεία γονιδιώματος, τα οποία συνδέθηκαν με εμφάνιση αυξημένου κινδύνου αγχώδους διαταραχής. Τα 5 από αυτά εντοπίστηκαν σε εθελοντές που είχαν καταγωγή από την Ευρώπη και το 1 εντοπίστηκε σε εθελοντές με αφρικανική καταγωγή. Τα συγκεκριμένα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των νευρώνων που σχετίζονται με τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων και στη γενικότερη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης.

Advertisment

Δύο από τα σημαντικότερα γονίδια που σχετίστηκαν με το άγχος εντοπίστηκαν στο χρωμόσωμα 3 και στο χρωμόσωμα 6. Αυτή η λεπτομέρεια ίσως και να μας βοηθήσει στο μέλλον να εξηγήσουμε γιατί οι γυναίκες παρουσιάζουν σχεδόν τον διπλάσιο κίνδυνο αγχώδους διαταραχής συγκριτικά με τους άνδρες.

Ο James Potash, επικεφαλής του τμήματος ψυχιατρικής στο Johns Hopkins Medicine, ανέφερε ότι αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει πως υπάρχει γενετική προδιάθεση στο άγχος και την κατάθλιψη. Επίσης, πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε καλό δρόμο για την προσέγγιση των παραπάνω παθήσεων.

«Αυτή η οδός γνωρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια ότι παίζει ρόλο τόσο στο άγχος όσο και στην απόκριση στο στρες», σημείωσε για την ανάμιξη του νευρωνικού άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων. Τέλος, υπέδειξε ότι αυτή η έρευνα εστιάζει στο πώς ξεκινά το άγχος στον εγκέφαλο, κάτι που θα μας προσφέρει νέες λύσεις για μελλοντικές θεραπείες.

Πηγή: www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200107081248.htm

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy
Η ψυχική υγεία δεν είναι το αντίθετο της ψυχικής ασθένειας...
Μελέτη συνδέει την κατάθλιψη με τη θερμοκρασία του σώματος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση