,

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παιδιά: Πώς να τα βοηθήσουμε να μην πέσουν στην παγίδα της σύγκρισης

Όταν τα παιδιά λένε ότι η δημοσίευση ενός φίλου τους έκανε να νιώσουν άσχημα, πρέπει να τα ενθαρρύνουμε να το αφήσουν πίσω τους.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παιδιά: Πώς να τα βοηθήσουμε να μην πέσουν στην παγίδα της σύγκρισης

Ως ενήλικες, μας πονά να νιώθουμε ότι μας παραγκωνίζουν, ότι για παράδειγμα δεν μας έχουν προσκαλέσει σε ένα πάρτι ή μας αποκλείουν από μια σημαντική απόφαση. Αυτά τα πληγωμένα συναισθήματα μπορεί να οξυνθούν όταν μπαίνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βλέπουμε ότι όλοι δημοσιεύουν «ευτυχισμένες και τέλειες» φωτογραφίες από το πάρτι.

Όταν τα παιδιά μας λένε ότι η δημοσίευση ενός φίλου τους έκανε να νιώσουν άσχημα, η πρώτη κίνησή μας είναι να τα ενθαρρύνουμε να το αφήσουν πίσω τους. Όμως, ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο προμετωπιαίος φλοιός μας – ο «ελεγκτής» του εγκεφάλου μας – δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι την ηλικία των 25 ή 26 ετών. Αυτό σημαίνει ότι αν εσείς, ως ενήλικας, νιώθετε άσχημα που δεν σας προσκάλεσαν στον γάμο του συναδέλφου, είναι δυσκολότερο για ένα παιδί να επεξεργαστεί ότι έχει αποκλειστεί από κάτι ή κάποιον.

Advertisment

Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε;

Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε, μόλις αντιληφθούμε ότι ένα παιδί φαίνεται να πέφτει στην παγίδα της σύγκρισης και της απόγνωσης, είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε την αιτία και τη ρίζα της. Ήταν μια δημοσίευση για κάποιο πάρτι που δεν πήγε; Ήταν για τη νίκη ενός συμμαθητή του σε ένα άθλημα που εκείνος έχασε; Ήταν ένα απορριπτικό σχόλιο προς το πρόσωπό του; Αναγνωρίζοντας το σημείο του πόνου, μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί με μεγαλύτερη καθαρότητα.

Τα παιδιά αναζητούν επιβεβαίωση τώρα περισσότερο από ποτέ. Μεγαλώνουν μέσα σε μια κουλτούρα όπου η αίσθηση εαυτού εξισώνεται με το πόσα likes παίρνουν στη φωτογραφίες τους και πόσους φίλους έχουν. Κάθε στιγμή της ζωής τους καταγράφεται και φακελώνεται και δεν υπάρχουν πολλές ζώνες χωρίς τηλέφωνο στην καθημερινότητά τους, όπου θα μπορούσαν να είναι απλά ο εαυτός τους.

Να θυμάστε: Αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά!

Οι στιγμές που νιώθουν άσχημα είναι οι κατάλληλες για να είμαστε δίπλα τους. Υπενθυμίστε τους ότι δεν είναι μόνα τους και ότι τα συναισθήματά που έχουν είναι φυσιολογικά. Μοιραστείτε μια στρεσογόνα, απογοητευτική στιγμή στη δική σας ζωή και πώς την ξεπεράσατε. Θυμίστε τους προηγούμενες δυσκολίες, από τις οποίες βγήκαν νικητές, ώστε να βρουν τη χαμένη τους ανθεκτικότητα.

Advertisment

Επαναλάβετέ τους ότι αυτό που βλέπουν στο διαδίκτυο δεν είναι όλη η αλήθεια ούτε ολόκληρη η εικόνα των πραγμάτων. Οι άνθρωποι τείνουμε να δημοσιεύουμε αυτό που οι ψυχολόγοι αναφέρουν ως «επιλεκτικά θετικές» πληροφορίες.

Κάντε μαζί κάτι χωρίς τεχνολογία ή διαδίκτυο

Πολύ σημαντικό είναι να κάνετε μαζί κάτι που το παιδί απολαμβάνει. Πηγαίνετε για περπάτημα, κάντε μια καλή πράξη μέσω του εθελοντισμού, δείτε μια ταινία ή μαγειρέψτε μαζί. Περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί με τους ανθρώπους που αγαπούν, τους υπενθυμίζει τι είναι πραγματικά σημαντικό και πολύτιμο και τι ευκαιριακό και επιφανειακό.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση