Φρούτα και απώλεια βάρους: Μύθοι vs Πραγματικότητα

5 μύθοι για τα φρούτα που μπορούν να σας εμποδίσουν να χάσετε βάρος.

Φρούτα και απώλεια βάρους: Μύθοι vs Πραγματικότητα

Είναι τα φρούτα ο καλύτερος φίλος ή ο χειρότερος εχθρός όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος;

Όσο περισσότερες είναι οι διαιτητικές ίνες στη διατροφή σας, τόσο το καλύτερο για τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους και τα φρούτα είναι μια φυσική πηγή φυτικών ινών, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πότε όμως είναι προτιμότερο να τα τρώμε και υπάρχουν φρούτα που πρέπει να αποφεύγουμε εντελώς;

Advertisment

Φρούτα και απώλεια βάρους: Μύθοι VS Πραγματικότητα.

Μύθος 1: Δεν πρέπει να τρώτε φρούτα επειδή είναι πλούσια σε ζάχαρη

Μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις για τα φρούτα είναι ότι επειδή είναι γλυκά, περιέχουν και έναν «τόνο» ζάχαρη και ως εκ τούτου κάνουν κακό στη δίαιτα.

Ωστόσο, υπάρχει διαφορά μεταξύ της φυσικής ζάχαρης στα φρούτα (φρουκτόζη) και των τροφίμων με πρόσθετα σάκχαρα, σύμφωνα με τους διατροφολόγους. Η φρουκτόζη είναι επιβλαβής μόνο σε μεγάλες ποσότητες, η οποία είναι δύσκολο να ληφθεί σε περίσσεια στη φυσική της μορφή από τα φρούτα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ποσότητα ζάχαρης στα φρούτα είναι ασφαλής για κατανάλωση.

Τα φρούτα είναι επίσης από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα και παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και, όπως είπαμε, διαιτητικές ίνες. Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της όρεξης και να σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Advertisment

Αν έχετε λοιπόν λαχτάρα για κάτι γλυκό, αντί να φάτε μια καραμέλα, μια σοκολατένια μπάρα ή λίγο κέικ, δοκιμάστε να φάτε κάποιο φρούτο, που αποτελεί το τέλειο σνακ αδυνατίσματος!

Μύθος 2: Τα φρούτα θα σας προσθέσουν βάρος επειδή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες

Ναι, τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες, αλλά είναι υγιείς υδατάνθρακες που προέρχονται κυρίως από διαιτητικές ίνες.

Οι διαιτητικές ίνες βοηθούν στην υποστήριξη του υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, μας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προάγουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και συμβάλλουν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Επίσης, δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες αφού παρέχουν στον εγκέφαλο και το σώμα ενέργεια και υποστηρίζουν τις σωματικές λειτουργίες καθώς και οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα.

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, θυμηθείτε απλώς να προσέχετε τα μεγέθη των μερίδων σας, ειδικά επειδή ορισμένα φρούτα μπορεί να μετρούν ως δύο μερίδες εάν είναι μεγάλα. Οι ενήλικες γενικά θα πρέπει να τρώνε από 1,5 έως 2 φλιτζάνια φρούτα την ημέρα.

Μύθος 3: Τα αβοκάντο παχαίνουν

Ένα φρούτο που συχνά αποφεύγεται όταν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος είναι το αβοκάντο επειδή είναι σχετικά πλούσιο σε λιπαρά.

Στην πραγματικότητα όμως, η έρευνα έχει δείξει ότι η τακτική πρόσληψη υγιεινών λιπών (όπως αυτά που βρίσκονται στο αβοκάντο) μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της όρεξης και να μας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να τσιμπολογάμε λιγότερο και να τρώμε λιγότερο συνολικά, γεγονός που βοηθά στην απώλεια βάρους.

Συνδυάστε το αβοκάντο με λίγη άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά για ένα ισορροπημένο, θρεπτικό και χορταστικό γεύμα που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε μακριά…

Μύθος 4: Η ανάμειξη φρούτων «καταστρέφει» τις φυτικές ίνες και μειώνει τα θρεπτικά συστατικά

Αν προτιμάτε να πιείτε ένα smoothie παρά να φάτε ένα μήλο, κάντε το. Η ανάμειξη φρούτων δεν καταστρέφει τις φυτικές ίνες ούτε αλλάζει τις θρεπτικές τους ιδιότητες.

Η ανάμειξη φρούτων τα εκθέτει σε οξείδωση και τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να χαθούν όταν ένα τρόφιμο εκτίθεται σε οξυγόνο, αλλά χρειάζεται χρόνος για να επηρεαστεί η διατροφή. Οπότε, αν στύβετε και μετά πίνετε, δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα.

Μύθος 5: Δεν πρέπει να τρώτε φρούτα με άδειο στομάχι

Άλλος ένας μύθος για τα φρούτα είναι ότι η κατανάλωση τους με άδειο στομάχι τους επιτρέπει να «καθίσουν» στο στομάχι, κάτι που επιβραδύνει την πέψη άλλων τροφών και συμβάλλει σε αέρια, φούσκωμα και πεπτικά προβλήματα.

Φρούτα που περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες όπως τα μήλα και τα εσπεριδοειδή προσελκύουν νερό στο έντερο, το οποίο μπορεί να επιβραδύνει την πέψη. Αλλά αυτό δεν είναι κακό. Στην πραγματικότητα, οι φυτικές ίνες στα φρούτα βοηθούν κάποιον να αισθάνεται χορτάτος και αποτρέπει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση γευμάτων, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης και του βάρους.

Εν ολίγοις: Η θρεπτική αξία και τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων παραμένουν ίδια ανεξάρτητα από το πότε θα τα φάτε.

*Extra tip

Για να αυξήσετε περαιτέρω τον κορεσμό, συνδυάστε τα φρούτα με πρωτεΐνες όπως γιαούρτι, φυστικοβούτυρο ή τυρί και κράκερ. Αυτές οι τροφές επίσης σταθεροποιούν περαιτέρω το σάκχαρο στο αίμα και τα προβιοτικά στο γιαούρτι μπορεί να συμβάλλουν στην περαιτέρω σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην παραγωγή ορμονών ρύθμισης της πείνας και της απώλειας βάρους.

Με πληροφορίες από www.vita.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση