, ,

Ινομυώματα: Πόσο πιθανό είναι να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη;

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας οι οποίοι εμφανίζονται στο 79-80% των γυναικών μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Ινομυώματα: Πόσο πιθανό είναι να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη;

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας οι οποίοι εμφανίζονται στο 79-80% των γυναικών μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Στις περιπτώσεις εγκυμοσύνης, το 1-10% των εγκύων δεν γνωρίζουν ότι έχουν ινομυώματα πριν την εγκυμοσύνη και η διάγνωση γίνεται στο πρώτο υπερηχογράφημα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μέγεθος των ινομυωμάτων αυξάνεται σημαντικά, κυρίως στο πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, η πλειοψηφία των γυναικών που έχει ινομυώματα δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σε ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, το οποίο να συνδέεται με την ύπαρξη των ινομυωμάτων.

Advertisment

Έρευνες, από την άλλη δείχνουν ότι έχουν τα ινομυώματα έχουν συνδεθεί με εκδηλώσεις παθογενειών.

Πιο συγκεκριμένα τα ινομυώματα αυξάνουν τον κίνδυνο για:

  • Πιθανή υπογονιμότητα
  • Ισχιακή προβολή. Η ισχιακή προβολή σχετίζεται με τη θέση του εμβρύου κατά τον τοκετό και είναι όταν το έμβρυο κατεβαίνει στην πύελο της γυναίκας με την ουρά.
  • Πρόωρο τοκετό
  • Προβλήματα με τον πλακούντα
  • Τοκετό με καισαρική τοκετοί
  • Αιμορροΐδες μετά τον τοκετό

Η γυναικολόγος Jennifer Lincoln αναφέρει στο bundoo.com ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος των ινομυωμάτων, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να προκαλέσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη. Έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες των οποίων τα ινομυώματα είναι πάνω από 10 εκατοστά, είχαν περισσότερες προβλήματα σε σχέση με εκείνες που είχαν ινομυώματα μικρότερου μεγέθους.

Advertisment

Σε πολλές περιπτώσεις, περίπου στο 1/3, τα ινομυώματα εξαφανίζονται μετά τον τοκετό και αυτά που παραμένουν μικραίνουν σημαντικά.

Κάποιες γυναίκες με ινομυώματα αναφέρουν ότι έχουν έντονους πόνους στην περιοχή της κοιλιάς.

Ερυθρά εκφύλιση του ινομυώματος

Η ερυθρά εκφύλιση του ινομυώματος είναι όταν το μέγεθος του ινομυώματος αυξάνεται απότομα με αποτέλεσμα τη διαταραχή της αιμάτωσής του.

O γυναικολόγος και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Μενέλαος Λυγνός, αναφέρει:

«Τα ινομυώματα, όπως και όλοι οι ιστοί του σώματος, προκειμένου να διατηρήσουν την δομή τους, είναι απαραίτητο να λαμβάνουν μέσω αγγείων επαρκείς ποσότητες αίματος. Συνεπώς, σε κάθε ινομύωμα καταλήγουν ένα ή περισσότερα αγγεία, εντός των οποίων ρέει αίμα.

Ο αριθμός και το μέγεθος των αγγείων αυτών είναι τέτοια, ώστε η ροή του αίματος να είναι επαρκής για τη διατήρηση των ιστών του ινομυώματος. Ενδεχομένως όμως, η αύξηση του μεγέθους του ινομυώματος στην κύηση να είναι εξαιρετικά απότομη και η ροή του αίματος σε αυτό να μην επαρκεί πλέον για τη συντήρηση των ιστών του. Συνεπώς, κάποιο ποσοστό των ιστών αυτών θα νεκρωθεί.

Όταν νεκρώνονται για οποιοδήποτε λόγο ιστοί του ινομυώματος, τότε λέμε, πως το ινομύωμα εκφυλίζεται. Κατά την κύηση η εκφύλιση του ινομυώματος συχνά συνδυάζεται με αιμορραγία στο εσωτερικό του. Έτσι, αν κόψουμε το ινομύωμα θα δούμε στο εσωτερικό του περιοχές με έντονο κόκκινο χρώμα. Για το λόγο αυτό ο συγκεκριμένος τύπος εκφύλισης ονομάζεται “ερυθρά εκφύλιση”».

Με πληροφορίες από www.mothersblog.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ψωρίαση: Ποια άλλα όργανα μπορεί να επηρεάσει εκτός από το δέρμα
Πάρκινσον : Η εξέταση που προβλέπει τη νόσο 7 χρόνια πριν τα συμπτώματα
Διπολική διαταραχή: Μπορούν να απαλλαγούν από τα συμπτώματα οι πάσχοντες; Έρευνα απαντά
Έρευνα: Από μητέρα σε παιδί το Αλτσχάιμερ; Ο ρόλος της κληρονομικότητας για την εμφάνιση της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση