,

Η «κρίση του Gaslighting»: Κατανόηση των επιπτώσεων της συναισθηματικής κακοποίησης

Το Gaslighting είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ψυχική υγεία και την ευημερία.

Η «κρίση του Gaslighting»: Κατανόηση των επιπτώσεων της συναισθηματικής κακοποίησης

Το Gaslighting είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ψυχική υγεία και την ευημερία. Πρόκειται για μια τακτική χειραγώγησης που περιλαμβάνει το να κάνει κάποιον να αμφισβητήσει την κατανόηση της πραγματικότητας, της μνήμης και της λογικής του. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις επιπτώσεις του gaslighting και θα δώσουμε στρατηγικές για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση αυτού του τύπου συναισθηματικής κακοποίησης.

Τι είναι το gaslighting;

Το gaslighting περιλαμβάνει τη σκόπιμη χειραγώγηση των σκέψεων και των συναισθημάτων ενός ατόμου ώστε να το κάνει να αμφισβητήσει τη δική του κατανόηση των καταστάσεων και των γεγονότων. Πρόκειται για μια παραπλανητική στρατηγική που μπορεί να εμφανιστεί σε πολλά πλαίσια, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών σχέσεων, των χώρων εργασίας και των κοινωνικών πλαισίων.

Advertisment

Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς συχνά περιλαμβάνει μια σειρά από μικρά περιστατικά που, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να δημιουργήσουν στο θύμα μια αίσθηση σύγχυσης, αυτοαμφισβήτησης και απομόνωσης. Ο απώτερος στόχος του gaslighting είναι να αποκτήσει δύναμη και έλεγχο πάνω στο θύμα υπονομεύοντας την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του. Τα θύματα του gaslighting μπορεί να αισθάνονται αβοήθητα, αγχωμένα και απομονωμένα και μπορεί να δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τα ένστικτα και την κρίση τους.

Πόσο διαδεδομένο είναι το gaslighting;

Κατά την τελευταία δεκαετία, το gaslighting έχει γίνει πιο αναγνωρίσιμο, ιδίως μετά την επιτυχή αποκάλυψη από το κίνημα #MeToo των αμφιβολιών και της απαξίωσης που συχνά αντιμετωπίζουν τα θύματα σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης. Στην πραγματικότητα, το λεξικό Merriam-Webster ονόμασε τη λέξη “gaslighting” ως τη λέξη της χρονιάς του 2022, λόγω της εντυπωσιακής αύξησης των αναζητήσεων για τον όρο κατά 1740% κατά το εν λόγω έτος. Μια αναζήτηση για το #gaslighting στο Instagram δίνει πάνω από 600.000 αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας τη διάχυτη φύση αυτού του φαινομένου.

Το ερώτημα είναι γιατί οι άνθρωποι κάνουν gaslighting; Αυτού του είδους η συμπεριφορά έχει πάντα να κάνει με την απόκτηση δύναμης και ελέγχου πάνω σε ένα άλλο άτομο. Το πιο προφανές κίνητρο είναι η χειραγώγηση του άλλου. Κάνοντας κάποιον να αμφιβάλλει για τη δική του πραγματικότητα, μπορούν να αποκτήσουν τον έλεγχο του στόχου τους.

Advertisment

Ένα άλλο κίνητρο είναι η ανασφάλεια. Οι Gaslighters μπορεί να νιώθουν ανασφάλεια για τις δικές τους ικανότητες ή τα επιτεύγματά τους και να χρησιμοποιούν αυτή την καταχρηστική τακτική ως έναν τρόπο για να νιώθουν ανώτεροι. Επιδίδονται επίσης σε αυτή τη συμπεριφορά λόγω της επιθυμίας τους να αποφύγουν την ευθύνη για τις πράξεις τους ή να αποσπάσουν την προσοχή από τις δικές τους αδυναμίες.

Gaslighting vs. εκφοβισμός

Υπάρχει διαφορά μεταξύ του gaslighting και του εκφοβισμού, αν και μερικές φορές μπορεί να επικαλύπτονται.

Ο εκφοβισμός είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο επιθετικότητας προς ένα θύμα που δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ενώ το gaslighting είναι μια τακτική συναισθηματικής χειραγώγησης όπου ο θύτης κάνει το θύμα να αμφισβητήσει την ίδια του την πραγματικότητα. Ενώ ο εκφοβισμός μπορεί να περιλαμβάνει συναισθηματική κακοποίηση, συχνά συνοδεύεται από σωματική ή λεκτική επιθετικότητα.

Το gaslighting επικεντρώνεται κυρίως στη συναισθηματική χειραγώγηση και τον έλεγχο και μπορεί μερικές φορές να εμφανιστεί σε συνδυασμό με τον εκφοβισμό, με τον θύτη να χρησιμοποιεί το gaslighting για να ελέγχει και να χειραγωγεί περαιτέρω το θύμα του.

Τακτικές Gaslighting

Η ντροπή και η ενοχή είναι πολύ ισχυρά συναισθήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τακτικές στο gaslighting. Οι θύτες του Gaslighter μπορεί να χρησιμοποιούν τη ντροπή για να κάνουν τα θύματά τους να αισθάνονται ότι είναι άχρηστα, χρησιμοποιώντας προσβολές ή επικρίσεις για να καταρρακώσουν την αυτοεκτίμησή τους.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν την ενοχή για να χειραγωγήσουν τα θύματά τους ώστε να κάνουν αυτό που θέλουν, κάνοντάς τα να αισθάνονται υπεύθυνα για τις πράξεις ή τα συναισθήματα του θύτη.

Η χρήση της ντροπής και της ενοχής μπορεί να είναι ιδιαίτερα ύπουλη, καθώς το θύμα μπορεί να αισθάνεται ότι φταίει για τη συμπεριφορά του gaslighter και να μην αναγνωρίζει τη χειραγώγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Με την πάροδο του χρόνου, το θύμα μπορεί να εσωτερικεύσει αυτά τα συναισθήματα ντροπής και ενοχής, οδηγώντας σε μειωμένη αίσθηση αυτοεκτίμησης και αυξημένη εξάρτηση από τον θύτη.

Gaslighting σε διάφορα περιβάλλοντα

Το Gaslighting μπορεί να συμβεί σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων γονέων-παιδιών, των χώρων εργασίας και των σχολείων. Ο γονέας ή ο κηδεμόνας που κάνει gaslighting στο παιδί του χρησιμοποιεί χειραγώγηση και εξαπάτηση για να το κυριαρχήσει και να το ελέγξει, με αποτέλεσμα το παιδί συχνά να αισθάνεται σύγχυση και να γεμίζει με αυτοαμφιβολίες. Αυτό μπορεί να είναι ακόμη πιο επιζήμιο σε καταστάσεις όπου το παιδί παραμελείται. Το Gaslighting από τους γονείς μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη συναισθηματική και ψυχολογική βλάβη, όπως άγχος, κατάθλιψη και έλλειψη αυτοεκτίμησης.

Στον εργασιακό χώρο, το gaslighting περιλαμβάνει συνήθως μια δυναμική εξουσίας μεταξύ ενός προϊσταμένου ή διευθυντή και ενός μέλους του προσωπικού. Ο gaslighter μπορεί να χρησιμοποιεί τακτικές όπως η απόκρυψη πληροφοριών ή η υποτίμηση της εργασίας ή των ιδεών του υπαλλήλου του, οδηγώντας τον σε σύγχυση και αμφισβήτηση των ικανοτήτων του.

Στα σχολεία, το gaslighting μπορεί να λάβει τη μορφή της απόρριψης των συναισθημάτων ενός μαθητή από τους καθηγητές, γεγονός που μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του.

Το gaslighting μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς συχνά περιλαμβάνει λεπτές, ύπουλες συμπεριφορές που έχουν σχεδιαστεί για να στερήσουν από τον στόχο την αίσθηση της πραγματικότητας. Ακολουθούν ορισμένες κοινές τεχνικές gaslighting που πρέπει να γνωρίζετε:

Κάποιος προσπαθεί να κάνει gaslight; Τρόποι αντιμετώπισης

Εάν βιώνετε συναισθηματική χειραγώγηση από κάποιον που προσπαθεί να σας κάνει να αμφισβητήσετε την ίδια σας την πραγματικότητα, ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε αυτή την επιβλαβή συμπεριφορά.

Αντισταθείτε στην ανάληψη ευθύνης. Μην αναλαμβάνετε την ευθύνη για τη συμπεριφορά του gaslighter, ακόμη και αν ισχυριστεί ότι εσείς τον προκαλέσατε. Είναι σημαντικό να θεωρήσετε τον gaslighter υπεύθυνο για τη συμπεριφορά του και να μην τον αφήσετε να μεταθέσει την ευθύνη σε εσάς.

Μην θυσιάζετε τις ανάγκες σας. Μην παραμελείτε τις δικές σας ανάγκες και συναισθήματα για να κατευνάσετε τον κακοποιητή. Η επιθυμία τους για έλεγχο είναι ακόρεστη, γι’ αυτό είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στη δική σας ευημερία αντ’ αυτού.

Μην εμπλέκεστε ποτέ σε διαφωνίες. Μην παρασύρεστε σε συζητήσεις με τους όρους του gaslighter. Το να διαφωνείτε για “κατασκευασμένα” γεγονότα το μόνο που θα κάνει είναι να σας εξαντλήσει την ενέργεια, οπότε είναι προτιμότερο να απεμπλακείτε και να επικεντρωθείτε στις δικές σας ανάγκες.

Δώστε προτεραιότητα στην ασφάλεια. Βάλτε πρώτα την ασφάλειά σας και εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας. Αν νιώθετε ότι κινδυνεύετε, εγκαταλείψτε την κατάσταση και ζητήστε βοήθεια.

Αποκτήστε συναισθηματική υποστήριξη. Φροντίστε να απευθυνθείτε σε αγαπημένα σας πρόσωπα. Η συζήτηση για τις εμπειρίες σας θα σας βοηθήσει να επικυρώσετε τα συναισθήματα και την πραγματικότητά σας και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος της διαδικασίας επούλωσης.

Κρατήστε ημερολόγιο. Η καταγραφή των εμπειριών και των συναισθημάτων σας μπορεί να σας βοηθήσει να επικυρώσετε τη δική σας πραγματικότητα και να παράσχετε αποδείξεις για τη συμπεριφορά gaslighting.

Θέστε όρια. Θέστε σαφή όρια και τηρήστε τα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον περιορισμό των επαφών ή το να τερματίσετε εντελώς τη σχέση.

Εξασκηθείτε στην αυτοφροντίδα. Φροντίστε τη σωματική, συναισθηματική και ψυχική σας υγεία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άσκηση, διαλογισμό ή οποιεσδήποτε πρακτικές αυτοφροντίδας που λειτουργούν για εσάς.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Καλό είναι να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από έναν θεραπευτή που ειδικεύεται στην αποκατάσταση τραυμάτων και κακοποίησης.

Το gaslighting μπορεί να είναι μια καταστροφική εμπειρία που πρέπει να ξεπεραστεί, αλλά να θυμάστε πάντα ότι η ελευθερία και η θεραπεία είναι εφικτές. Αναγνωρίζοντας τα σημάδια και υπερασπιζόμενοι τον εαυτό σας, μπορείτε να απελευθερωθείτε από τον κύκλο της συναισθηματικής κακοποίησης και να ανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας. Με χρόνο και προσπάθεια, μπορείτε να οικοδομήσετε υγιείς σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη και να ζήσετε μια ολοκληρωμένη ζωή απαλλαγμένη από τον πόνο της κακοποίησης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση