,

Γιατί είναι καλό οι άνδρες να ουρούν καθιστοί; Τα οφέλη για τον προστάτη

Τα οφέλη που έχει στην υγεία της ουροδόχου κύστης και του προστάτη, όταν ένας άνδρας ουρεί καθιστός.

Γιατί είναι καλό οι άνδρες να ουρούν καθιστοί; Τα οφέλη για τον προστάτη

Ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν στο ότι οι άνδρες, τουλάχιστον από τη μέση ηλικία και μετά, θα ήταν καλύτερο να ουρούν όχι όρθιοι, αλλά καθιστοί. Και αυτό όχι μόνο για λόγους υγιεινής, αλλά και για λόγους υγείας, αφού όπως αποκαλύπτουν ειδικοί, όταν κάποιος ουρεί καθιστός έχει αρκετά οφέλη για το ουροποιητικό του σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ολλανδοί ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Λάιντεν είχαν διαπιστώσει σε έρευνά τους ότι όταν ένας άνδρας ουρεί καθιστός, η ουροδόχος κύστη αδειάζει γρηγορότερα και πληρέστερα.

Αυτό συμβαίνει διότι όταν είμαστε όρθιοι, οι μύες της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης ενεργοποιούνται, όμως όταν είμαστε καθιστοί στην τουαλέτα, τότε είναι χαλαροί και διευκολύνουν τη διαδικασία της ούρησης.

Advertisment

«Το να ουρεί καθιστός ο άνδρας μπορεί να είναι αρκετά ωφέλιμο και για τον προστάτη, διότι καθώς ο άνδρας μεγαλώνει, εκδηλώνεται και καλοήθης υπερτροφία του προστάτη» σύμφωνα με τον βρετανό ουρολόγο Gerald Collins.

Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη είναι η αύξηση του μεγέθους του προστατικού αδένα, μέσω της οποία φράσει η ουρήθρα και κατ’ επέκταση και η ουροδόχος κύστη. Η κατάσταση παρατηρείται συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών. Το φράξιμο της ουρήθρας από τον διογκωμένο προστάτη προκαλεί δυσκολία στην ουροδόχο κύστη να αποβάλλει τα ούρα.

Ακολούθως, χωρίς να γίνεται αντιληπτό, πιέζουμε με μεγαλύτερη δύναμη για να περάσουν τα ούρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ουρήσουμε, αλλά αυξάνεται σημαντικά η καταπόνηση της κύστης. Προοδευτικά η ουροδόχος κύστης φθείρεται, εξασθενεί και αρχίζει να εμφανίζει διάφορες δυσλειτουργίες και συμπτώματα που εντέλει γίνονται αντιληπτά. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη μπορεί, επίσης, να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

Advertisment

Επίσης, οι άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, ενδέχεται να αναπτύξουν πέτρες στην ουροδόχο κύστη, ουρολογικές λοιμώξεις, ακόμα και νεφρικές λοιμώξεις, καθώς δεν αδειάζει σωστά η ουροδόχος κύστη.

Σε ποιες χώρες ουρούν οι περισσότεροι άνδρες καθιστοί

Πρόσφατη έρευνα της Βρετανικής Στατιστικής Αρχής (YouGov) που διεξήχθη σε 13 χώρες, δίνει απαντήσεις σχετικά με τις προτιμήσεις των ανδρών για τον τρόπο που ουρούν. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Βρετανοί είναι λιγότερο πιθανό να καθίσουν για να ουρήσουν, με το 33% να δηλώνει ότι δεν το κάνει «ποτέ». Το ίδιος ποσοστό ισχύει και στην Πολωνία. Μόνο το 24% των Βρετανών και το 27% των Πολωνών ανδρών δηλώνουν ότι το κάνουν πάντα ή τις περισσότερες φορές, ενώ στο Μεξικό (21%), τη Σιγκαπούρη (20%) και τις ΗΠΑ (23%) καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Στον αντίποδα, στη Γερμανία πάνω από 62% των ανδρών επιλέγουν να ουρούν καθισμένοι «κάθε φορά ή τις περισσότερες φορές» που πηγαίνουν στην τουαλέτα και μόλις το 10% δηλώνει ότι δεν το κάνει ποτέ. Υψηλά ποσοστά, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, καταγράφονται και στη Σουηδία (50%), τη Δανία (44%), την Αυστραλία (39%), τον Καναδά (35%), την Ισπανία και την Ιταλία (34%), αλλά και τη Γαλλία (35%). Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στη μελέτη. Υπάρχουν επίσης κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των ηλικιών στα αποτελέσματα. Οι ηλικιωμένοι Γερμανοί (ηλικίας 55 ετών και άνω) είναι ιδιαίτερα πιθανό να κάθονται πάντα για να κατουρήσουν, σε ποσοστό 49%, σε σύγκριση με το 28% των 18-34 ετών.

Στη Βρετανία, αντίθετα, η ηλικιακή διαφορά είναι αντίστροφη, με τους ηλικιωμένους Βρετανούς άνδρες να είναι ιδιαίτερα πιο πιθανό από τους νεότερους να δηλώνουν ότι δεν κάθονται ποτέ για να κατουρήσουν, σε ποσοστό 40% έναντι 23%. Το ίδιο ισχύει και στην Αυστραλία (38% έναντι 24%) και στις ΗΠΑ (35% έναντι 21%). Οι νεότεροι Δανοί είναι επίσης πιο πιθανό να πουν ότι κάθονται για να ουρήσουν «τις περισσότερες φορές» που πρέπει να το κάνουν σε σχέση με τους μεγαλύτερους, σε ποσοστό 37% έναντι 21%. Οι περισσότεροι νέοι που δήλωσαν πως ουρούν καθισμένοι φαίνεται πως το κάνουν για να μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στο κινητό τους.

Με πληροφορίες από www.news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Για πρώτη φορά ειδική επέμβαση σε άτομο με αυτισμό
«Period Poverty»: Δωρεάν προϊόντα για την έμμηνο ρύση στα ελληνικά σχολεία
Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας, το 2023, λόγω του κόστους
Γαλλία | Κατοχύρωσε συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση