,

Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου

Η ψυχολόγος Catherine Monk αναφέρει πώς η προγεννητική φροντίδα της μέλλουσας μητέρας επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη των μωρών. Ενώ παλαιότερα πίστευαν πως η ψυχική

Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου

Η ψυχολόγος Catherine Monk αναφέρει πώς η προγεννητική φροντίδα της μέλλουσας μητέρας επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη των μωρών.

Ενώ παλαιότερα πίστευαν πως η ψυχική υγεία της μητέρας επηρεάζει κυρίως το παιδί μετά την γέννηση, η Monk εξηγεί πως μπορεί να επηρεάσει και την ανάπτυξη του εμβρύου. Η έρευνά της επικεντρώνεται στις συνέπειες του μητρικού στρες, της κατάθλιψης και του άγχους στα παιδιά.

Advertisment

Οι ορμόνες παίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, στη μήτρα σχετίζεται με αυξημένη δραστηριότητα στην αμυγδαλή των απογόνων μετά τη γέννηση, προκαλώντας περισσότερο άγχος.

Η Monk επίσης επισημαίνει ότι το άγχος και η κατάθλιψη της μητέρας μεταδίδονται στο έμβρυο μέσω διαφόρων μηχανισμών, όπως η επίδραση σε ένζυμα στον πλακούντα.

Στην ουσία, η έρευνα δείχνει ότι το μητρικό άγχος επηρεάζει τον εγκεφαλικό αναπτυξιακό τρόπο του εμβρύου, με δυνητικές συνέπειες στη νευρολογική και συμπεριφορική του ανάπτυξη.

Advertisment

Η Monk αναλύει πώς η μητρική ψυχολογική κατάσταση επηρεάζει τον εμβρυϊκό εγκέφαλο μέσω διάφορων μηχανισμών. Ένα από τα κύρια ευρήματα της έρευνάς της είναι ότι υπάρχει ένα ένζυμο στον πλακούντα το οποίο επηρεάζει τη διαδικασία αυτή.

Η κορτιζόλη, που είναι υψηλή σε περιόδους μητρικού άγχους, σχετίζεται με αλλαγές στη λειτουργία του εν λόγω ενζύμου. Αυτό επηρεάζει την ποσότητα κορτιζόλης που φτάνει στο αμνιακό υγρό και, κατά συνέπεια, στο εμβρυϊκό έντερο.

Η έρευνα αναδεικνύει τη σημασία του πλακούντα ως μεσολαβητή στη μεταφορά του μητρικού άγχου στο έμβρυο. Αυτή η μετάδοση μπορεί να έχει επιπτώσεις στον σχηματισμό νευρικών κυττάρων και τη μετακίνηση των νευρώνων, πράγματα που ενδέχεται να επηρεάσουν τον κίνδυνο για αναπτυξιακές διαταραχές όπως το άγχος ή το ΔΕΠΥ στο μέλλον.

Επιπλέον, η έρευνα αναδεικνύει ότι το μητρικό άγχος μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και τη νευρολογική και συμπεριφορική ανάπτυξη του εμβρύου. Οι φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, γνωστές ως κυτοκίνες, επηρεάζουν τον τρόπο που οι νευρώνες αναπτύσσονται και σχηματίζουν συνδέσεις.

Τελικώς, η ψυχική υγεία της μέλλουσας μητέρας αναδεικνύεται ως καθοριστική για την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου, αποτελώντας έναν ενδιαφέροντα παράγοντα που αξίζει περαιτέρω μελέτης και προσοχής στον χώρο της προγεννητικής φροντίδας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Πώς η θεραπεία μέσω της φύσης βοηθά την ψυχική μας υγεία
Έρευνα: 2 στους 3 Έλληνες παραδέχονται ότι χαζεύουν άσκοπα στα social media
Σημάδια ότι το παιδί σας έχει άγχος και 8 τρόποι να το βοηθήσετε να το αποβάλει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση