, ,

Βελτιώνοντας την επικοινωνία γονέα-εφήβου: Συμβουλές για μια αρμονική σχέση

Η επικοινωνία μεταξύ γονέα κι εφήβου μπορεί συχνά να φαντάζει δύσκολη. Στις ηλικίες της προ-εφηβείας και, κυρίως, της εφηβείας, οι νέοι πειραματίζονται, εξερευνούν, αναζητούν

Βελτιώνοντας την επικοινωνία γονέα-εφήβου: Συμβουλές για μια αρμονική σχέση

Η επικοινωνία μεταξύ γονέα κι εφήβου μπορεί συχνά να φαντάζει δύσκολη. Στις ηλικίες της προ-εφηβείας και, κυρίως, της εφηβείας, οι νέοι πειραματίζονται, εξερευνούν, αναζητούν περισσότερη ανεξαρτησία κι αυτονομία, την ώρα που οι γονείς ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών τους. Η ανοιχτή και -με σεβασμό- επικοινωνία είναι κρίσιμη για μια υγιή σχέση.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που μπορούν να εφαρμόσουν οι γονείς για να βελτιώσουν την επικοινωνία με τα έφηβα παιδιά τους:

Advertisment

1. Σεβασμός κι ενσυναίσθηση

Γονείς, καλό είναι να ακούτε ενεργά τους εφήβους σας και να είστε ανοιχτοί στις σκέψεις, στα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους. Η ενσυναίσθηση και η κατανόηση έχουν μεγάλη θέση εδώ ώστε να αναγνωρίσετε την προσωπικότητα του παιδιού και τον τρόπο που βλέπει, σε αυτό το στάδιο, τη ζωή. Η ακρόαση με σεβασμό δείχνει στον έφηβο ότι εκτιμώνται οι απόψεις και οι ανάγκες του. Ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη κι ανοίγει διάπλατα της πόρτα της επικοινωνίας.

2. Ανοικτή και μη επικριτική επικοινωνία

Ως γονείς θεμιτό είναι να υιοθετήσετε μία μη επικριτική στάση, απέχοντας από το να επιβάλλετε τις δικές σας απόψεις ακόμη και «λύσεις». Μιλήστε με το παιδί και κάντε έναν ίσο και ισότιμο διάλογο. Η ανοιχτή επικοινωνία επιτρέπει στον έφηβο να εκφραστεί ελεύθερα δίχως να φοβάται την κριτική ή τον σχολιασμό. Προωθεί ένα ισορροπημένο κλίμα εμπιστοσύνης και σεβασμού.

3. Υπομονή και χρόνος για συζητήσεις

Ο χρόνος που αφιερώνουν οι γονείς στους εφήβους τους είναι κρίσιμος για την καλή επικοινωνία. Χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία, αφού κάθε νέος θέλει τον χρόνο του για να ανοίξει τα συναισθήματά του και να μιλήσει για τις εμπειρίες του. Η υπομονή και ο χρόνος δείχνουν στο παιδί ότι οι γονείς είναι πρόθυμοι και ικανοί να είναι δίπλα τους. Δημιουργεί χώρο για βαθύτερες κι ουσιαστικότερες συνομιλίες.

Advertisment

4. Επίλυση συγκρούσεων και προθυμία για συμβιβασμό

Οι συγκρούσεις μεταξύ γονέων κι εφήβων είναι αναπόφευκτες. Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι συγκρούσεις να επιλύονται με εποικοδομητικό τρόπο και οι δύο πλευρές να είναι πρόθυμες ως προς τον συμβιβασμό. Η υγιής επίλυση των συγκρούσεων διδάσκει στους νέους πώς να αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τις διαφορετικές απόψεις. Η προθυμία των γονιών για συμβιβασμό ενισχύει τη σχέση τους με τον έφηβο.

Η ανοιχτή και με σεβασμό επικοινωνία μεταξύ γονέων κι εφήβων είναι καθοριστική για μια αρμονική σχέση. Ακούγοντας ενεργά, σεβόμενοι τις απόψεις τους, αποφεύγοντας σχόλια κι επικρίσεις προς το έφηβο παιδί, οι γονείς οικοδομούν εμπιστοσύνη και αποκτούν ουσιαστική σχέση και σύνδεση με τη νεολαία. Η υγιής, ισότιμη επικοινωνία γονέα-εφήβου είναι κλειδί για μια πετυχημένη σχέση και μια θετική εξέλιξη στη ζωή του νέου.

Κατερίνα Παπαϊωάννου – Kids life Coach

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι 2 "μυστικές γλώσσες" με τις οποίες επικοινωνούμε όταν βρισκόμαστε σε μία στενή σχέση
Πώς να απαλύνετε το άγχος του παιδιού για την επιστροφή στο σχολείο
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Αποξένωση στα αδέλφια: Ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση