Άρθρο του Arjun Walia
Το να ψάχνουμε για τη συνείδηση στον εγκέφαλο είναι σαν ψάχνουμε στη συσκευή του ραδιοφώνου τον εκφωνητή
Advertisment
– Nasseim Haramein – Διευθυντής της έρευνας Resonance Project
Θεωρώ ότι η συνείδηση είναι θεμελιώδης. Θεωρώ ότι η ύλη είναι παράγωγο της συνείδησης. Δεν μπορούμε να πάμε πίσω από τη συνείδηση. Τα πάντα για τα οποία μιλάμε, τα πάντα όσα θεωρούμε ότι υπάρχουν,προϋποθέτουν τη συνείδηση.
– Max Planck – θεωρητικός φυσικός ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1918
Advertisment
Δεν ήταν δυνατό να διατυπώσουμε τους νόμους της κβαντικής φυσικής με έναν πλήρη συνεκτικό τρόπο χωρίς να αναφέρουμε τη συνείδηση
– Eugene Wigner , θεωρητικός φυσικός και μαθηματικός . Έλαβε μέρος του βραβείου Νόμπελ Φυσικής το 1963
Η εξήγηση της επιστήμης για την πεποίθηση ότι «η συνειδητότητα δημιουργεί την πραγματικότητα»
Το κβαντικό πείραμα της διπλής σχισμής είναι πολύ δημοφιλές και χρησιμοποιείται για να εξεταστεί ο τρόπος που συνδέεται η συνειδητότητα και ο υλικός κόσμος. Αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα που τεκμηριώνει το πώς οι παράγοντες που σχετίζονται με τη συνειδητότητα και τον υλικό κόσμο συνδέονται με κάποιο τρόπο.
Μια πιθανή αποκάλυψη αυτού του πειράματος είναι ότι «ο παρατηρητής δημιουργεί την πραγματικότητα». Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physics Essays από τον Dean Radin, ερμηνεύεται ο τρόπος που αυτό το πείραμα έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για να διερευνηθεί ο ρόλος της συνειδητότητας στη διαμόρφωση της φυσικής πραγματικότητας.(1)
Στο πείραμα αυτό, χρησιμοποιήθηκε ένα οπτικό σύστημα διπλής σχισμής για να ελεγχθεί ο πιθανός ρόλος της συνειδητότητας στην κατάρρευση της κβαντικής κυματοσυνάρτησης. Διαπιστώθηκε ότι όταν ο παρατηρητής προσπαθούσε να δει από ποιά σχισμή περνούσαν τα σωματίδια, η συμπεριφορά τους αλλοιωνόταν ενώ αυτό δεν συνέβαινε όταν δεν τα παρατηρούσε. Η έρευνα έδειξε ότι οι παράγοντες που συνδέονται με τη συνειδητότητα σχετίζονται σε σημαντικό βαθμό με την αλλοίωση της συμπεριφοράς των σωματιδίων στη διπλή σχισμή.
«Η παρατήρηση δεν αλλοιώνει μόνο ό,τι υποβάλλεται σε μέτρηση, το προκαλεί κιόλας. Υποχρεώνει δηλαδή το ηλεκτρόνιο να λάβει μια συγκεκριμένη θέση. Εμείς οι ίδιοι παράγουμε τα αποτελέσματα της μέτρησης».
Παρ’ όλο που αυτό αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή πειράματα που χρησιμοποιούνται για την επιβεβαίωση της σύνδεσης ανάμεσα στη συνειδητότητα και τη φυσική πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές άλλες μελέτες που δείχνουν σαφώς ότι η συνειδητότητα ή οι παράγοντες που συνδέονται με αυτή σχετίζονται με κάποιο τρόπο άμεσα με την πραγματικότητα. Επίσης, το ίδιο απέδειξαν διάφορα πειράματα στον τομέα της παραψυχολογίας.
Βέβαια, δεν θα μπορούσαμε να καταλάβουμε την έκταση αυτής της σύνδεσης και στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιστήμονες δεν μπορούν καν να την εξηγήσουν. Ωστόσο υπάρχει κι έχει παρατηρηθεί ξανά και ξανά.
Παρακάτω ακολουθεί ένα βίντεο από την κινηματογραφική ταινία «What The Bleep Do We Know».
Άλλα παραδείγματα που έχουμε γράψει αφορούν τα πειράματα ψυχοκίνησης που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, το πείραμα της παγκόσμιας συνειδητότητας, τα πειράματα απομακρυσμένης προβολής, τις σκέψεις και τις προθέσεις που αλλάζουν τη δομή του νερού, το φαινόμενο πλασέμπο, τις μελέτες για την τηλεμεταφορά και πολλά άλλα. Διαβάστε το σχετικό άρθρο: 8 επιστημονικές αλήθειες που αποδεικνύουν ότι η συνείδηση διαμορφώνει το υλικό πεδίο
Πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε αυτές τις πληροφορίες στη ζωή μας & να χρησιμοποιήσουμε τη συνειδητότητα για να μεταμορφώσουμε τον κόσμο
Η αλλαγή απαιτεί δράση, αλλά το πιο σημαντικό είναι ο χώρος από τον οποίο προέρχεται η δράση.
Η σύγχρονη επιστήμη και ειδικότερα η κβαντική φυσική έχει φτάσει μέχρι και τον αρχαίο μυστικισμό και τις έννοιες που είναι / ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες σε διαφόρους πολιτισμούς σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο. Ένα σημαντικό παράδειγμα αυτού είναι το γεγονός ότι τα πάντα είναι ενέργεια και τίποτα δεν είναι σταθερό. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σε αυτό το link.
«Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε, όλα αυτά που είμαστε προκύπτουν από τις σκέψεις μας, με τις σκέψεις μας φτιάχνουμε τον κόσμο» (Βούδας).
Ένα σημαντικό παράδειγμα συνάντησης της κβαντικής φυσικής με την αρχαία σοφία αποτελεί το γεγονός ότι ο Nikola Tesla επηρεάστηκε από τη Βεδική φιλοσοφία όταν μελετούσε τις ιδέες του για την ενέργεια μηδενικού σημείου. (2)
Γιατί λοιπόν είναι αυτό συναφές; Διότι η σύγχρονη φυσική, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τονίζει το γεγονός ότι ο παρατηρητής διαμορφώνει την πραγματικότητα. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος και να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη φυσική δομή που βλέπουμε μπροστά μας.
«Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από το ίδιο επίπεδο συνειδητότητας που το δημιούργησε» (Αϊνστάιν).
Αν κοιτάξουμε τον κόσμο και τον εξετάσουμε σε συλλογικό επίπεδο, τι βλέπουμε; Πώς τον αντιλαμβανόμαστε; Αυτή τη στιγμή, η πλειοψηφία των ανθρώπων τον αντιλαμβάνεται με τη μορφή γεγονότων όπως η γέννηση, η εκπαίδευση στο σχολείο, η πληρωμή των λογαριασμών, η απόκτηση μιας οικογένειας και η εύρεση μιας εργασίας προκειμένου να είμαστε ανεξάρτητοι.
Κανένα πρόβλημα μέχρι εδώ, αλλά πολλοί άνθρωποι στον πλανήτη δεν βιώνουν τέτοιου είδους εμπειρίες. Θέλουν να αλλάξουν. Αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα με αυτόν τον τρόπο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και με πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει στον πλανήτη μας. Μοιάζουμε σχεδόν με ρομπότ που έχουν εκπαιδευτεί και έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου προκειμένου να δεχτούν τα πράγματα έτσι όπως είναι, δηλαδή να μην αμφισβητούμε το τι συμβαίνει στον κόσμο και να συνεχίσουμε να φροντίζουμε μόνο τον εαυτό μας και τη δική μας ζωή.
Όπως θα έλεγε ο Noam Chomsky, η συγκατάθεσή μας έχει κατασκευαστεί. Αν συνεχίσουμε αυτή την πορεία αντιλαμβανόμενοι την πραγματικότητα «όπως ακριβώς είναι», ουσιαστικά θα παρατείνουμε αυτό το είδος ύπαρξης και εμπειρίας για την ανθρώπινη φυλή χωρίς ποτέ να αλλάξει τίποτα.
Προκειμένου να δημιουργήσουμε και να εφαρμόσουμε μια καινούρια πραγματικότητα για τον εαυτό μας, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας και ο τρόπος που την αντιλαμβανόμαστε. Τι είναι αυτό που αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα; Οι πληροφορίες. Όταν λαμβάνονται καινούριες πληροφορίες, αλλάζει ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα και ως εκ τούτου αλλάζει η πραγματικότητά μας και αρχίζουμε να εκδηλώνουμε καινούριες εμπειρίες και να ανοίγουμε το μυαλό μας σε μια ευρύτερη άποψη της πραγματικότητας. Ακόμη, δεν είναι δυνατόν να εκδηλωθεί μια νέα φυσική θεωρία εν ριπή οφθαλμού και δεν είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό, αλλά είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και γίνεται σταδιακά. Αυτό είναι κάτι που δεν το έχουμε ακόμα κατανοήσει.
Κάτι άλλο επίσης σημαντικό που προέρχεται από μια καινούρια φυσική θεωρία είναι ότι, αν οι παράγοντες της συνειδητότητας σχετίζονται με τη δημιουργία της πραγματικότητας, αυτό σημαίνει ότι η αλλαγή ξεκινά από εντός. Ξεκινά με τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε τον εξωτερικό κόσμο μέσω του εσωτερικού μας κόσμου. Αυτό σχετίζεται με το προγενέστερο σημείο για το πώς αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Η αντίληψή μας για τον εξωτερικό κόσμο θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί μια αντανάκλαση του εσωτερικού μας κόσμου, της εσωτερικής κατάστασης της ύπαρξής μας.
Αναρωτηθείτε λοιπόν, είστε ευτυχισμένοι; Παρατηρείτε, αντιλαμβάνεστε και ενεργείτε με γνώμονα την αγάπη, το μίσος, τον θυμό ή τη γαλήνη; Όλοι αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται με τη συνειδητότητά μας, με την παρατήρησή μας; Ο ένας ή οι πολλοί που κάνουν «παρατήρηση» μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο; Σε ποιό είδος φυσικού κόσμου εκδηλώνεται η ανθρώπινη φύση; Τι νομίζετε εσείς για όλα αυτά;
Στην πραγματικότητα εμείς είμαστε οι παρατηρητές, μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή και να σπάσουμε τα πρότυπα, να δημιουργήσουμε καινούριες δυνατότητες και να αλλάξουμε την κατεύθυνσή μας. Όλα αυτά γίνονται μέσα από τον τρόπο με τον οποίο εμείς οι ίδιοι παρατηρούμε τους άλλους και τον κόσμο γύρω μας.
Πιστεύω ότι η ανθρώπινη φυλή βρίσκεται στη διαδικασία της αλλαγής αντιλήψεων ταυτόχρονα για πολλά διαφορετικά πράγματα. Ως αποτέλεσμα, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και «παρατηρούμε» τον κόσμο γύρω μας (σε μια μαζική κλίμακα) έχει αρχίσει να μεταβάλλεται δραστικά. Έτσι, αν θέλετε να βοηθήσετε στην αλλαγή του κόσμου, αλλάξτε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα και τότε θα δείτε και τα πράγματα να αλλάζουν.
«Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο» (Μαχάτμα Γκάντι)
«Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο να ανακαλύψει η Φυσική. Το μόνο που απομένει είναι η ολοένα και πιο ακριβής μέτρηση». Αυτή η δήλωση (δήλωση κοσμοθεωρία) έγινε από τον Λόρδο Kelvin το 1900 και καταρρίφθηκε μόλις 5 χρόνια αργότερα, όταν ο Einstein δημοσίευσε την εργασία του για την ειδική σχετικότητα. Οι νέες θεωρίες που πρότεινε ο Einstein αμφισβήτησαν το πλαίσιο κατανόησης εκείνης της εποχής. Αυτό ανάγκασε την επιστημονική κοινότητα να υιοθετήσει μια εναλλακτική άποψη για την αληθινή φύση της πραγματικότητας. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα για το πώς τα πράγματα που κάποτε θεωρούνταν αληθή έχουν αλλάξει.
«Οι δηλώσεις του Λόρδου Kelvin υποστηρίζουν τα παραδείγματα του παρελθόντος…Γνωρίζαμε ότι η Γη ήταν επίπεδη, ότι ήταν το κέντρο του σύμπαντος και ότι μια μηχανή φτιαγμένη από τον άνθρωπο και βαρύτερη από τον αέρα δεν θα μπορούσε ποτέ να πετάξει. Μέσα από όλες τις φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας η νόηση δείχνει την υπεροχή της χλευάζοντας ή καταστέλλοντας όσα στοιχεία της πραγματικότητας απλώς δεν ταιριάζουν στο πλαίσιο της αποδεκτής γνώσης. Είμαστε πραγματικά διαφορετικοί σήμερα; Έχουμε αλλάξει πραγματικά την αντίληψή μας για πράγματα που δεν χωρούν στο πλαίσιο της αποδεκτής γνώσης; Ίσως υπάρχουν έννοιες της πραγματικότητας που ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει κι αν ανοίξουμε τα μάτια μας ίσως δούμε ότι έχουμε αγνοήσει κάτι σημαντικό» (Terje Toftenes).
1) https://media.noetic.org/uploads/files/PhysicsEssays-Radin-DoubleSlit-2012.pdf
2) https://www.collective-evolution.com/2014/07/23/the-influence-vedic-philosophy-had-on-nikola-teslas-idea-of-free-energy/
3) https://www.collective-evolution.com/2014/11/11/consciousness-creates-reality-physicists-admit-the-universe-is-immaterial-mental-spiritual/
4) https://enallaktikidrasi.com/2014/04/8-epistimonikes-ereynes-pou-apodeiknyoun-oti-i-syneidisi-diamorfonei-to-ylliko-pedio/