Πρόσωπα - Γνώση

«Η πρωταρχική μας ανάγκη είναι να υπάρχουμε σύμφωνα με την Αλήθεια μας» | Συνέντευξη με την Κωνσταντίνα Παντούλια

Η Κωνσταντίνα Παντούλια, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Life Coach ολοκλήρωσε τις σπουδές της γύρω από τον κλάδο της Ψυχολογίας και του Coaching. Το 2000 αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και συνέχισε στο Μεταπτυχιακό στην Οργανωσιακή Ψυχολογία στο City University of London από όπου αποφοίτησε το 2003.

Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε εντατικά στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό Ενηλίκων και Εφήβων, στον Αποτελεσματικό Γονέα.

Η Κωνσταντίνα Παντούλια θα μιλήσει στο συνέδριο Leading Minds την Τρίτη 15/02/2022 στις 18:00 στο Stage Β. Δείτε περισσότερα εδώ

leadingminds.gr/el/lm_speaker/konstantina-pantoylia/

– Κυρία Παντούλια, ποια είναι τα προσόντα που διακρίνουν τον χαρισματικό Coach και πόσο σημαντική είναι η σχέση coach-coachee;

Θα ξεκινήσω από το δεύτερο σκέλος αυτής της ερώτησης που αφορά στην σχέση coach- coachee. Ξεκινώ από εκεί διότι εκεί βρίσκεται ο πυρήνας του coaching. Αν δεν υπάρχει η σχέση, δεν μπορεί να υπάρξει αληθινό coaching.

Είναι μια σχέση εμπιστοσύνης, ελευθερίας και συμπόρευσης. Μια σχέση που ενισχύει την ανοιχτότητα, την διεύρυνση και την ανακάλυψη. Για να επιτευχθεί αυτή η σχέση λοιπόν, ο coach χρειάζεται πρώτον να διακρίνεται από Αληθινή Αγάπη και Πίστη για τον Άνθρωπο. Η βασικότερη δεξιότητα, δεν ξέρω καν αν είναι δεξιότητα, είναι να έχει βαθιά και ουσιαστική πίστη σε όλα αυτά που πρεσβεύει. Θα πρέπει δηλαδή να Είναι όχι μόνο να Ξέρει.

Μόνο έτσι μπορεί να είναι απολύτως παρόν και συνειδητός στις συνεδρίες του χωρίς προκαθορισμένες αντιλήψεις, χωρίς προκαθορισμένους κανόνες. Δεν μπορεί να υπάρξει σχέση coaching υπηρετώντας κανόνες και στερεότυπα.

Ο coach χρειάζεται κατά την γνώμη μου πρωτίστως Πίστη, Αγάπη και Συνειδητότητα προς τον coachee του αλλά πριν από όλα προς τον εαυτό του.

– Πότε νιώθετε ότι έχετε πετύχει την αποστολή σας στο coaching;

Μου αρέσει η λέξη αποστολή, με εκφράζει. Έχει επιτευχθεί όταν το νιώθει ο coachee μου. Όταν μπορεί να νιώσει ότι τώρα ξέρει τι θέλει, ξέρει τι να κάνει, ξέρει πως θέλει να υπάρχει και ξέρει πως να το κάνει. Όταν εκείνος αισθάνεται σύμφωνος με αυτά που έχει ανακαλύψει και αυτά είναι στοιχεία που ξεκινά να μετουσιώνει σε πράξεις και αλλαγές είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά, τότε ξέρω και εγώ ότι η αποστολή εξετελέσθη. Εκείνος είναι ο δείκτης όχι εγώ.

– Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που οδηγούν σήμερα τους ανθρώπους να ανακαλύψουν έναν νέο τρόπο να υπάρχουν;

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν γενικοί και οριζόντιοι λόγοι που οδηγούν τους ανθρώπους στο να ανακαλύψουν έναν νέο τρόπο να υπάρχουν. Παρότι οι συνθήκες που ζούμε είναι κοινές για όλους, όμως η εκκίνηση του καθένα είναι τόσο διαφορετική.

Κάθε άνθρωπος ορμάται από τις δικές του μοναδικές ανάγκες από τις δικές του μοναδικές επιθυμίες. Γενικά βέβαια, η εποχή μας κατακλύζεται από κανόνες και έξυπνα moto. Είτε είναι κανόνες μια σύγχρονης υποχρεωτικής θετικότητας , όπως την λέω εγώ, είτε άλλοι κανόνες συμμόρφωσης με άξονα το σωστό και το λάθος, το κοινώς επιτυχημένο, το κοινώς αποδεκτό κ.λ.π. Γρήγοροι ρυθμοί και επίκτητα άγχη που απομακρύνουν τον Άνθρωπο από την αληθινή επαφή με τον εαυτό του και έτσι από την αληθινή επαφή με τους άλλους.

Ίσως λοιπόν η πρωταρχική ανάγκη να είναι η ανάγκη να υπάρχουμε σύμφωνοι με την Αλήθεια μας και να αισθανόμαστε εντάξει με αυτό. Να παίρνουμε ικανοποίηση και να έχει υψηλό νόημα για εμάς.

Όταν ο άνθρωπος χάνει το προσωπικό του νόημα, η φύση του τον επαναφέρει αν μπορεί να ακούσει τον εαυτό του. Θα κινηθεί έτσι ώστε να ξαναέρθει σε επαφή με αυτό, να το δημιουργήσει ξανά, να το ανακαλύψει και αυτός είναι ίσως ο “νέος” τρόπος να υπάρχει και να σχετίζεται.

– Στο Leading Minds Festival θα σας ακούσουμε στην ομιλία σας με τίτλο: «Χτίζοντας το Mindset που επιλέγω Εγώ». Πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσουμε μόνοι μας το δικό μας Mindset;

“Χτίζοντας το mindset που επιλέγω Εγώ!” και είναι οκ. Δεν χρειάζομαι να υιοθετήσω κάποιο άλλο mindset, Δεν χρειάζομαι να προσαρμοστώ σε κάτι έξω από εμένα.

Mindset είναι ο τρόπος που βλέπω τον εαυτό μου και τους άλλους. Ο τρόπος αυτός είναι καθορίζει το πως ζούμε, πως σκεφτόμαστε και το πως σχετιζόμαστε. Έχουμε την ελευθερία να χτίσουμε το δικό μας mindset σύμφωνα με τις αξίες μας και την αλήθεια μας και είμαστε υπεύθυνοι για αυτό.

Η ευκολία δεν είναι μια παράμετρος που λαμβάνω υπόψιν στο coaching όπως το εννοώ εγώ. Όταν ο coachee μου ανακαλύψει τον τρόπο του, τα σημαντικά του και βρει το νόημα σε αυτά, τα υπόλοιπα κυλούν με ροή. Ακόμα και η φαινομενική δυσκολία έχει να προσφέρει ικανοποίηση και πληρότητα στην φάση της αλλαγής του. Άρα δεν την βιώνει ως δυσκολία αλλά ως μέρος της διαδικασίας. Είναι το mindset αλλιώς γιατί είναι το σημαντικό αλλιώς πλέον.

Θα τα δούμε στην παρουσίαση στις 15/2 και νομίζω θα γίνει φανερό πως γίνεται αυτό.

https://leadingminds.gr/el/#register

Για να παρακολουθήσετε δωρεάν την ομιλία της Κωνσταντίνας Παντούλια με τίτλο “Χτίζοντας το Mindset που επιλέγω Εγώ!” εγγραφείτε στο φεστιβάλ Leading Minds και συντονιστείτε την την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022 στις 18:00 στο Stage Β. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μεταβείτε εδώ https://leadingminds. r/el/register/

Ή ακολουθήστε το Leading Minds στο Facebook και στο Instagram

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ως υπεύθυνοι πολίτες αυτού του κόσμου, οι περισσότεροι ανακυκλώνουμε, προσπαθούμε να μη ξοδεύουμε ανεύθυνα το νερό και ίσως χρησιμοποιούμε περισσότερο υφασμάτινες τσάντες για τα

Ο Μπέρτραντ Ράσσελ μάς έχει προσφέρει την πιο εμπεριστατωμένη πιθανότατα φιλοσοφική ανάλυση της έννοιας της ευτυχίας στο έργο του “Η Κατάκτηση της Ευτυχίας”. Μελετά

Μ’αρέσει να βλέπω τον εαυτό μου μέσα από τα δικά σου μάτια. Όταν σε ακούω να μιλάς για μένα, με ερωτεύομαι ξανά. Δεν είμαι

«We remember» με φωτογραφία κρατουμένων σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Υπάρχουν κάποια δοκιμασμένα κόλπα που μπορούν να διατηρήσουν τα υγιεινά υλικά σας φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι γεύση μπορεί να έχει η ζωή; Υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα; Ναι υπάρχει! Μου την έδωσε η Ευαγγελία Οικονομούλα. Μία

Πρόσφατα Άρθρα

«We remember» με φωτογραφία κρατουμένων σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Υπάρχουν κάποια δοκιμασμένα κόλπα που μπορούν να διατηρήσουν τα υγιεινά υλικά σας φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι γεύση μπορεί να έχει η ζωή; Υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα; Ναι υπάρχει! Μου την έδωσε η Ευαγγελία Οικονομούλα. Μία

Aνήκουν στην κατηγορία της βραχυκερατικής ράτσας και κατοικούν στην Ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα.

Η προκατάληψη σε βάρος των ηλικιωμένων συμβάλλει σημαντικά στα δυσμενή αποτελέσματα της υγείας του εν λόγω πληθυσμού.

Το σπάνιο πτηνό έκανε βόλτες στην είσοδο μίας πολυκατοικίας.

Η διαταραχή αναφέρεται σε μειωμένο έλεγχο των παιχνιδιών, ο οποίος επηρεάζει αρνητικά τη ζωή του ατόμου, και είναι εμφανής για τουλάχιστον ένα έτος.

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε