Έρπης, αντιμετώπιση με φυσικές μεθόδους

Επιχείλιος Έρπης Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί ιοί που προκαλούν έρπητα. Ο απλός έρπης τύπου 1 (ΗSV1) προκαλεί επιχείλιο έρπητα, ο απλός έρπης τύπου 2 (ΗSV2)

έρπης επιχείλιος

Επιχείλιος Έρπης

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί ιοί που προκαλούν έρπητα. Ο απλός έρπης τύπου 1 (ΗSV1) προκαλεί επιχείλιο έρπητα, ο απλός έρπης τύπου 2 (ΗSV2) προκαλεί έρπητα των γεννητικών οργάνων, ενώ ο ιός (VZV) προκαλεί έρπητα ζωστήρα. Και οι τρεις ιοί προκαλούν φουσκάλες και έλκη (πληγές), τα οποία εκδηλώνονται σε διαφορετικά σημεία και με διαφορετική ένταση ανάλογα με τον τύπο του ιού. Ο επιχείλιος έρπης εμφανίζεται στα χείλια, το στόμα και το πρόσωπο. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων εμφανίζεται στα γεννητικά όργανα, ενώ ο έρπης ζωστήρας, ο οποίος προσβάλλει μόνον όσους έχουν περάσει ανεμοβλογιά, εμφανίζεται κατά μήκος της οδού του νεύρου όπου κρυβόταν ο ιός από τότε που ο οργανισμός είχε προσβληθεί από ανεμοβλογιά.

Πρόληψη του επιχείλιου έρπητα

1. Πετάξτε την οδοντόβουρτσά σας

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε είναι ότι δεν πετάμε αμέσως την οδοντόβουρτσά μας μετά από μια εκδήλωση έρπητα. Ο επιχείλιος έρπης είναι ένας ιος ο οποίος μεταδίδεται εύκολα και η οδοντόβουρτσα φυσικά πρέπει να πετιέται αμέσως μετά την επούλωση του έρπητα.

Advertisment

2. Μην τον αγγίζετε με τα χέρια σας

Μπορεί να μοιάζει προφανές αλλά πολλές φορές ασυναίσθητα τον ακουμπάμε με τα δάχτυλά μας. Είναι πολύ σημαντικό να μην έρθει σε επαφή με τα χέρια μας αλλιώς μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλα σημεία του σώματος.

3. Μόλις δείτε τα πρώτα σημάδια τοποθετήστε πάγο

Μόλις δείτε τα πρώτα σημάδια του έρπητα, τοποθετήστε πάγο μέσα σε μια πετσέτα. Ο πάγος δεν θα τον θεραπεύσει αλλά θα περιορίσει την έκτασή του για να τον αντιμετωπίσετε πιο εύκολα και φυσικά για να είναι λιγότερο αντιαισθητικός.

Τα παρακάτω προτεινόμενα βότανα αφορούν μόνο τον επιχείλιο Έρπητα

Εχινάκεια

Advertisment

Ευκάλυπτος και αιθέριο έλαιο Ευκάλυπτου

Γλυκόριζα

Ίνουλα

Βαλσαμόχορτο

Τα βότανα αυτά κυλοφορούν ευρέως οπότε δεν θα είναι δύσκολο να τα βρεις.

Σε μορφή βάμματος πίνεις, 1/2 κουτ. γλ Αιχινάκεια και Βαλσαμόχορτο σε ένα ποτήρι νερό 2 – 3 φορές την ημέρα.
Σε μορφή αφέψιμα μπορείς να πιεις την γλυκόριζα, 1 φλιτζάνι την ημέρα και τέλος σε έγχυμα βάλε Ίνουλα, ευκάλυπτο και βαλσαμόχορτο επιτόπου στο πρόβλημα δύο με τρεις φορές την ημέρα.

Τα αποτελέσματα είναι σχετικά γρήγορα, αλλά να θυμάσαι οτι τα βάμματα τουλάχιστον καλό είναι να τα παίρνεις για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων.

Επίσης, καλό είναι να επισκεφθείς πρώτα τον γιατρό ή τον ομοιοπαθητικό σου και να τον ενημερώσεις για την λήψη αυτών των βοτάνων μήπως υπάρχει κάποια αλλεργία σε κάποιο συστατικό τους.

Στον Οδηγό Βοτανολογίας από τις Εκδόσεις Διόπτρα διαβάζουμε την εξής συνταγή για την αντιμετώπιση του έρπη

Ο έρπης προκαλείται από ιογενή λοίμωξη των γαγγλίων και πρόκειται για μια πάθηση που μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρή και μακροχρόνια αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Η λοίμωξη συνήθως συνοδεύεται από φλύκταινες στο δέρμα.

Για να αντιμετωπίσουμε τον έρπη είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τα νευρικά κύτταρα με τη βοήθεια νευρικών τονωτικών. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε επίσης αντι-μικροβιακά, που θα βοηθήσουν το σώμα να ξεπεράσει τη λοίμωξη, και αναλγητικά με τη μορφή χαλαρωτικών νευροτονωτικών για να μειώσουμε τον πόνο.

Ρόφημα με βότανα για την αντιμετώπιση του Έρπητα

Εχινάκια 2 μέρη
Πισκιδία 1 μέρος
Βρώμη 1 μέρος
Πασσιφλόρα 1 μέρος
Υπερικό 1 μέρος
Βαλεριάνα 1 μέρος

Το ρόφημα αυτό πρέπει να πίνεται τρεις φορές τη μέρα.  Το παρασκευάζετε σε μορφή εγχύματος και προσθέτετε μία με δύο κουταλιές του γλυκού από το μείγμα για κάθε φλιτζάνι νερού.

Για τοπική αγωγή των συμπτωμάτων, συστήνονται τακτικά μπάνια με τα παραπάνω βότανα. Η αγωγή πρέπει να συνεχιστεί για ένα χρονικό διάστημα και πρέπει επίσης να συνοδεύεται από καλή διατροφή, η οποία κατά προτίμηση να ενισχύεται από συμπληρώματα βιταμίνης Β.

Επιχείλιος έρπης και Ομοιοπαθητική

Oι αντιαισθητικές πληγές που βγάζετε στα χείλη σας έπειτα από μια αρρώστια, όταν έχετε πολύ άγχος ή όταν «πέφτει» η άμυνα του οργανισμού σας, μπορούν να φύγουν με τα ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα που θα βρείτε στην αγορά, αλλά και με ομοιοπαθητικά. Kατάλληλο φάρμακο: Natrum Muriaticum.

Αιθέρια Έλαια

Mπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας δύο κρέμες, τις οποίες θα εφαρμόζετε τοπικά 2-3 φορές τη μέρα.

1η κρέμα

● 1 κρέμα βάσης

● 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο περγαμόντο

2η κρέμα

● 30 ml αμυγδαλέλαιο

● 10 γρ. άσπρο κερί μέλισσας

● 10 σταγόνες λάδι χοχόμπα

● 1 αμπούλα βιταμίνη E

● 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree

● 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μύρο
Βότανα

Kάντε κομπρέσες στην περιοχή με αφέψημα, χρησιμοποιώντας ένα από τα βότανα μύρο, καλέντουλα, μελισσόχορτο, που έχουν αντισηπτικές και κατευναστικές ιδιότητες. Για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, πίνετε 2-3 φορές τη μέρα αφέψημα από ένα βότανο που ονομάζεται lapacho (λαπάτσο) και φύεται στον Aμαζόνιο. Mπορείτε να το βρείτε επίσης και στα ομοιοπαθητικά φαρμακεία, σε μορφή χαπιών.

Διαβάστε επίσης πως να αντιμετωπίσετε άμεσα με φυσικές μεθόδους τις άφθες

άφθες στο στόμα

Έρπης επιχείλιος: Άλλες φυσικές θεραπείες

Εκχύλισμα βανίλιας

Το εκχύλισμα βανίλιας, το πραγματικό, καλό, καθαρό, εκχύλισμα βανίλιας, είναι ένα φυσικό φάρμακο του έρπητα. Ενεργεί σχετικά γρήγορα και μειώνει τη σοβαρότητά του ενώ έχει αναφερθεί ότι έχει οριστικά αποτελέσματα.

Υλικά

Αποστειρωμένη γάζα
εκχύλισμα βανίλιας

Παρασκευή και χρήση

Βάλτε το εκχύλισμα βανίλιας στην αποστειρωμένη γάζα και ταμπονάρετε καλά ή αφήστε το πάνω στον έρπητα για περίπου ένα λεπτό. Κάντε το 4 φορές τη μέρα.

Έρπης, αντιμετώπιση με σκόρδο

Σκόρδο

Από το εκχύλισμα βανίλιας σε μια εντελώς διαφορετική μυρωδιά, το σκόρδο. Το σκόρδο έχει αντιβακτηριδιακές, ανιικές, αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, κάνοντας το ιδανικό σύμμαχο κατά του επιχείλιου έρπητα.

Υλικά

1 σκελίδα σκόρδο

Παρασκευή και χρήση

Κόψτε το σκόρδο με πλαστικό μαχαίρι στη μέση και ταμπονάρετε απευθείας πάνω στον έρπητα. Χρησιμοποιήστε το βράδυ.

Γλυκόριζα

Η γλυκόριζα έχει αποδεχτεί ότι καταπολεμά τον ιό του έρπητα. Μάλιστα θεωρείται από τις λίγες φυσικές θεραπείες με ικανότητα πλήρους και οριστικής αντιμετώπισής του. Ωστόσο, δεν εμφανίζει τόσο άμεσα αποτελέσματα όσο άλλες μέθοδοι.
Θεραπεία με γάλα

Υλικά

1 κ.σ. σκόνη ή εκχύλισμα ρίζας γλυκόριζας

1/2 κουταλάκι του γλυκού νερό ή βαζελίνη

Παρασκευή και χρήση

Αναμείξτε τα υλικά και έπειτα ταμπονάρετε στην περιοχή με αποστειρωμένη γάζα. Αφήστε τη αν μπορείτε και ολόκληρη τη νύχτα.

Το πλήρες γάλα μπορεί να βοηθήσει

Η τοποθέτησης κομπρέσας με γάλα πλήρων λιπαρών μπορεί να συμβάλλει στην επιτάχυνση της επούλωσης και στη μείωση του πόνου. Ο λόγος; Το γάλα περιέχει πρωτεΐνες γνωστές ως ανοσοσφαιρίνες, οι οποίες είναι ουσιαστικά αντι-σώματα που καταπολεμούν και εμποδίζουν τον ιό που μοιάζει με έρπη.

Υλικά

50 ml πλήρες γάλα σε θερμοκρασία δωματίου

Αποστειρωμένη γάζα

Παρασκευή και χρήση

Βουτήξτε τη γάζα στο γάλα και ταμπονάρετε για λίγα δευτερόλεπτα. Μετά αφήστε την επάνω στην πληγή για λίγα λεπτά. Κάντε το δύο φορές τη μέρα

Έρπης, αντιμετώπιση Αλόη βέρα

Αλόη Βέρα κατά του έρπητα

Η Αλόη βέρα έχει εξαιρετικές ιδιότητες τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ: Αλόη όλες οι θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις σε ένα άρθρο

Πάρτε λίγο τζελ αλόης και τοποθετήστε το απευθείας πάνω στην πληγή. Αφήστε το για λίγα λεπτά. Κάντε το δύο φορές τη μέρα.

Το λεμόνι απολυμαίνει

Αν και δεν πρόκειται για ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία, το λεμόνι απολυμαίνει και έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες που θα αποδυναμώσουν τη δύναμη και την μεταδοτικότητα του ιου.

Υλικά

μισό λεμόνι

αποστειρωμένη γάζα

Παρασκευή και χρήση

Βουτήξτε τη γάζα στο λεμόνι και ταμπονάρετε πρώτα γύρ από το έρπητα και στο τέλος επάνω του. Κάντε το δύο φορές τη μέρα.

Άλλα φυσικά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι το μέλι, το θαλασσινό αλάτι κ.λ.π.

 

Προτάσεις αναγνωστών για την αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπητα

Προσθήκη από ανώνυμο αναγνώστη

Μια καλη προταση για τον επιχειλιο ερπη ειναι επισης μια απλη κηραλοιφη με μελισσοχορτο εκχυλισμενο σε ελαιολαδο. Μπορουμε να την φτιαξουμε ως εξης: Μέσα σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο γυάλινο βάζο τοποθετούμε ένα μέρος αποξηραμένο μελισσόχορτο και 3 μέρη βιολογικό ελαιόλαδο. Το αφήνουμε στον ήλιο για 15 με 20 μέρες, ανακινώντας το βάζο τακτικά. Μετά την πάροδο του χρόνου το σουρώνουμε με μια μουσελίνα σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Από αυτό το λάδι παίρνουμε 5 κουταλιές και τις βάζουμε σε πυρίμαχο σκέυος, προσθέτουμε 2 κουταλιές τριμμένο κερί μέλισσας και βάζουμε το σκεύος σε μπεν μαρί. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να λιώσει το κερί μέσα στο λάδι, ανακατεύοντας συχνά. Όταν λιώσει εντελώς το κερί ρίχνουμε το μίγμα σε αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι και το κλείνουμε, αφού κρυώσει εντελώς. Μπορεί να διατηρηθει σε ξηρό και δροσερό μέρος (οχι ψυγειο) για 6 μηνες με 1 χρονο. Έτσι έχουμε μια σπιτική, αγνή και αποτελεσματική κηραλοιφη για τον επιχείλιο έρπη, χωρίς χημικά. Την χρησιμοποιούμε με επάλειψη στα χείλη, είτε προληπτικά σε περιόδους έντασης και ασθένειας, είτε με τα πρώτα σημάδια εμφάνισης του έρπη.

Προσθήκη από ανώνυμο αναγνώστη

θα ήθελα να προσθέσω στο άρθρο για τον επιχείλιο έρπητα μία θεραπεία άκρως αποτελεσματική την οποία άκουσα απο την γιαγιά μου, την έχω εφαρμόσει και τη μοιράζομαι μαζί σας ΄΄αμέσως μόλις αισθανθούμε την πρώτη ένδειξη[ελαφρύς πόνος και λίγο πρήξιμο] βάζουμε στο σημείο το ΄΄κερί΄΄ από το αυτί μας.Πιστέψτε με δεν θα υπάρξει συνέχεια.ευχαριστώ

Προσθήκη από giannis magklaras

Από προσωπική εμπειρία σας συστήνω το σύμπλεγμα βιταμινών b (neurobion ). Αν λαμβάνετε ένα κουτί κάθε έξι μήνες δεν ξανά εμφανίζεται ποτέ

Προσθήκη από τον αναγνώστη με το όνομα Παναγιώτης

Εγώ εδώ και ένα χρόνο, μόλις καταλάβω ότι πάει να μου εμφανιστεί, παίρνω αναβράζοντα δισκία βιταμίνης C των 1000mg.Ένα τη μέρα για τις 3 πρώτες μέρες από την εμφάνιση του.Σταματάει από την πρώτη μέρα η ανάπτυξή του και την τρίτη μέρα έχει ήδη υποχωρήσει αισθητά.σχεδόν δεν εκδηλώνεται καθόλου.Το πρόβλημα είναι ότι μετά από λίγο καιρό (1-2 μήνες)ξαναβγαίνει.

Προσθήκη από ανώνυμο αναγνώστη

Βγάζω έρπη από πολύ μικρή 3-4 φορές το χρόνο σταθερά. Με το που αισθανθώ στα χείλη την πρώτη φαγούρα, εμποτίζω λίγο βαμβάκι με καθαρό οινόπνευμα κ το κρατώ πάνω στο κομμάτι που θα βγει ο έρπης μέχρι να νιώσω έντονο τσούξιμο. Προσοχή δεν το ταμπονάρω, το πιέζω επάνω για 5-10 λεπτά. Έχω σωθεί. Ο έρπης πριν βγει, υποχωρεί. Αμέσως μετά βάζω οδοντόκρεμα κ την αφήνω για μισή ώρα (όχι παραπάνω διότι δημιουργεί έγκαυμα)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
15 φυσικοί τρόποι για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση
Ινομυώματα: Πόσο πιθανό είναι να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη;
Η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση