,

Ψυχολογικό τεστ: Οι πόρτες

Ψυχολογικό τεστ με τέσσερις πόρτες. Με ποια σειρά θα τις ανοίξετε και τι βλέπετε πίσω από κάθε μία;

Ψυχολογικό τεστ: Οι πόρτες

Το ψυχολογικό τεστ με τις 4 πόρτες είναι ένα από τα πρώτα τεστ που δημοσίευσε η Εναλλακτική Δράση και έκτοτε αναδημοσιεύτηκε από χιλιάδες ιστοσελίδες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι πραγματικά ένα πολύ απλό τεστ που μπορεί όμως να σας ξαφνιάσει.

Δείτε όλα μας τα τεστ στην κατηγορία Τεστ – Κουίζ

Advertisment

Η ερώτηση είναι:

Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και γύρω σου υπάρχουν 4 πόρτες:

μία Λευκή πόρτα,
μία Μαύρη πόρτα,
μία Μπλε πόρτα
μια Ροζ πόρτα

Με ποια σειρά τις ανοίγεις και τι βλέπεις πίσω από αυτές τις πόρτες; Έχεις το δικαίωμα να μην ανοίξεις κάποια εάν δεν θέλεις.

Advertisment

Ανάλυση απαντήσεων στο Τεστ:

Δεν χρειάζεται να πείτε τα χρώματα με αυτή τη σειρά απαραίτητα όπως γράφτηκαν παραπάνω.

Λευκή: Η προσωπική ζωή

Μαύρη: Θάνατος

Μπλε: Επάγγελμα

Ροζ: Αγάπη

Αυτοί είναι οι τέσσερεις τομείς του εξεταζόμενου που καλείται υποσυνείδητα να τα βάλει σε προτεραιότητα.

Η ιδανική σειρά τοποθέτησης είναι:

Λευκή
Ροζ
Μπλε
Μαύρη

Αν και προσωπικά δεν πιστεύω στο ιδανικό γενικότερα, ωστόσο είναι ένας καλός τρόπος σε πρώτη φάση να κατανοήσετε τι συμβαίνει στο άτομο.

Άσπρη πόρτα

 

Εάν η πρώτη πόρτα είναι είναι

η λευκή, το άτομο νοιάζεται επαρκώς για τον εαυτό του…

η ροζ, το άτομο ή είναι ερωτευμένο ή αναζητά επειγόντως μια σχέση

η μπλε, το άτομο έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα την καριέρα του, πράγμα που σημαίνει ότι είτε έχει παραγκωνίσει τη ζωή για χάρη της καριέρας του, είτε καίγεται για χρήματα. Για παράδειγμα αυτή την απάντηση τη δίνουν είτε οι καριερίστες είτε πολλές φορές και οι άνεργοι.

η μαύρη, το άτομο έχει έντονες τάσεις φυγής, βρίσκεται σε κατάθλιψη ή σε πλήρη εσωστρέφεια. Γενικά η επιλογή της μαύρης πόρτας δείχνει μια κακή ψυχολογία και κάποιες φορές μια πλήρη παραίτηση.

Ροζ πόρτα

Εάν η δεύτερη πόρτα είναι

η λευκή, το άτομο έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα τη ζωή του, αλλά ακόμα κι έτσι αγαπάει τον εαυτό του

η ροζ, ο άνθρωπος είναι σε συναισθηματική ισορροπία, είτε γιατί έχει μια ομαλή σχέση αγάπης, είτε γιατί απλά είναι ισορροπημένος μέσα του

η μπλε, το άτομο ξοδεύει αρκετό χρόνο στην εργασία του εις βάρος άλλων σημαντικότερων τομέων της ζωής του. Πολλές φορές αυτή η θέση δείχνει ένα άτομο το οποίο το έχει ρίξει απλά στη δουλειά για να καλύψει τα κενά της ζωής του. Εάν πάλι είναι κάτω από τη μαύρη πόρτα, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα…

η μαύρη, το άτομο έχει πάλι τάσεις φυγής, ίσως όχι τόσο έντονες όπως αν ήταν η πρώτη του επιλογή, αλλά και πάλι, οι τάσεις είναι έντονες. Πολλοί έφηβοι δίνουν αυτή τη πόρτα ως δεύτερη, και αυτό διότι συνήθως στην εφηβεία υπάρχουν ούτως η άλλως γενικότερες τάσεις φυγής. Πάλι όμως, το πρόβλημα είναι κι εδώ έντονο.

Μπλε πόρτα

Εάν η τρίτη πόρτα είναι

η λευκή, το άτομο φαίνεται να έχει παρατήσει τη ζωή του, δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα. Συνήθως αυτά τα άτομα έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και ρέπουν στην απαισιοδοξία

η ροζ, το άτομο είτε βρίσκεται σε μια τελματωμένη σχέση, είτε έχει παραιτηθεί του δικαιώματος να αγαπά και να αγαπιέται.

η μπλε, το άτομο έχει μια καλή σχέση με την εργασία του, άπό την οποία φαίνεται να είναι ικανοποιημένος…

η μαύρη, το άτομο πάσχει σε κάποιον από τους υπόλοιπους τομείς. Για να δείτε σε ποιον τομέα πάσχει, αρκεί να δείτε ποιά είναι η τέταρτη πόρτα. Δηλαδή εάν η μαύρη είναι τρίτη και μετά την μαύρη είναι οποιαδήποτε από τις άλλες τρεις, θα καταλάβετε οτι το πρόβλημα υπερτονίζεται στον τομέα που φαίνεται από την τελευταία πόρτα. Εδώ το άτομο νιώθει πως κάτι του λείπει από τη ζωή του και δεν νιώθει πλήρης.

Μαύρη πόρτα

Εάν η τέταρτη πόρτα είναι

η λευκή, το άτομο έχει παραιτηθεί πλήρως από την προσωπική του ζωή. Πολλές φορές την απάντηση αυτή τη δίνουν γυναίκες οι οποίες έχουν παραδοθεί στις υποχρεώσεις του σπιτιού, του άνδρα, των παιδιών και των εγγονών τους. Όπως και να ‘χει όμως, δείχνει μια έντονα προβληματική κατάσταση.

η ροζ, το άτομο έχει παραιτηθεί πλήρως από το συναισθηματικό του κόσμο, είτε γιατί ζει σε μια πλήρως τελματωμένη σχέση, είτε γιατί το ίδιος έχει αποκλείσει αυτό το κομμάτι από τη ζωή του.

η μπλε, η εργασία δεν αρέσει στο άτομο. Την κάνει απλά για λόγους επιβίωσης

η μαύρη, το άτομο είναι υγιές, έχει επιθυμία για ζωή.

Εάν δεν ανοίξει

η λευκη, το άτομο βρίσκεται σε σοβαρή σύγχυση. Έχει άρνηση να ασχοληθεί με οτιδήποτε αφορά τον εαυτό του. Πολλές φορές είναι σημάδι έντονων ενοχών και ως εκ τούτου ο άνθρωπος πιστεύει οτι δεν του αξίζει να ζει. Συχνή δικαιολογία: Η άσπρη μου θύμιζε πόρτα νοσοκομειου

η ροζ, το άτομο έχει πληγωθεί εξαιρετικά σοβαρά. Ο συναισθηματικός του κόσμος είναι χαώδης και τρομοκρατείται στην ιδέα να τον αντικρύσει. Συχνή δικαιολογία: Ή ροζ είναι για παιδιά

η μπλε, το άτομο νιώθει ανίκανο να επιτύχει σε οτιδήποτε. Πιστεύει οτι δεν μπορεί να καταξιωθεί σε τίποτα. Εξαιρετικά χαμηλή αυτοεκτίμηση.

η μαύρη. Η μαύρη είναι συνήθως η πιο συχνή πόρτα την οποία επιλέγουν να μην ανοίξουν. Εδώ υποδηλώνεται ένας έντονος φόβος προς το θάνατο. Ισχυρές φοβίες, τραυματικά σοκ, βίαιη ιστορία, υποχονδρισμός κ.λ.π.

Θα μπορούσα να γράψω ένα ολόκληρο βιβλίο μόνο και μόνο για την σημασία που έχει η σειρά προτεραιότητας που ανοίγει κάποιος τις πόρτες. Προσπάθησα όμως να γράψω τα όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικά συμπεράσματα.

Τι βλέπει πίσω από την πόρτα;

Εδώ φίλοι μου θα μπορούσε να γραφτεί μια ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια. Ωστόσο εάν ακολουθήσετε κάποιους εξαιρετικά βασικούς και απλούς κανόνες θα σας είναι πολύ εύκολο να το εφαρμόσετε.

1) Η σειρά που θα ανοίξει τις πόρτες έχει τη μεγαλύτερη σημασία

2) Ότι και να δει από πίσω είναι ένας απλός συμβολισμός συνήθως. Θα πρέπει λοιπόν να ξέρετε και να αποσυμβολίζετε αρχέτυπα; Καλό θα ήταν αλλά αφήστε το για αργότερα… Σε πρώτη φάση σκεφτείτε το απλά. Αυτό που βλέπει πίσω από την πόρτα δείχνει τη συναισθηματική του στάση για τον κάθε τομέα.

Για παράδειγμα, πολλοί ανοίγουν την άσπρη πόρτα και βλέπουν ένα λιβάδι… Τι συναισθήματα έχει το ανοιχτό λιβάδι; Έχει χαρά, ελαφρότητα, ελευθερία κ.λ.π

Πολλοί ανοίγουν τη ροζ πόρτα και βλέπουν ένα παιδικό δωμάτιο με κουκλίτσες (κυρίως οι γυναίκες) ή βλέπουν κρεβάτια, γλυκά, ζαχαρωτά κ.ο.κ. Ποιό είναι το συναίσθημα πίσω από αυτά; Ενθουσιασμός, παιχνίδι, ευχαρίστηση κ.λ.π.

Πολλοί ανοίγουν τη μπλε πόρτα και βλέπουν το διάστημα ή το σύμπαν. Συνήθως δείχνει την αίσθηση ότι υπάρχει προοπτική για επέκταση και εξέλιξη

Πολλοί ανοίγουν τη μαύρη και βλέπουν ένα σκοτεινό κάστρο, σπίτι ή δωμάτιο. Εδώ φαίνεται όπως είναι φυσικό η θλίψη για το γεγονός του θανάτου.

Υπάρχουν πάντα και οι πεζοί…

Κάποιες φορές θα διαπιστώσετε ότι θα σας απαντούν με πολύ κυριολεξία στο τι βλέπουν πίσω από την πόρτα.

Παράδειγμα:

Ανοίγει την άσπρη και βλέπει τον εαυτό του χαρούμενο, να τρέχει, να είναι ευτυχισμένος κ.λ.π.

Ανοίγει τη ροζ και βλέπει τον ή την σύντροφό του ή μια σκηνή αγάπης

Ανοίγει τη μπλε και βλέπει τον εαυτό του να κάθεται σε ένα γραφείο όπου εργάζεται

Ανοίγει τη μαύρη και βλέπει ένα φέρετρο

Για να συμβεί το παραπάνω, τρεις λόγοι μπορεί να συντρέχουν:

1) Το άτομο είναι πεζό, εξαιρετικά ρεαλιστής και γήινος

2) Το άτομο έχει πολύ καλή σχέση με το υποσυνείδητό του και αποσυμβολίζει εύκολα τις έννοιες των χρωμάτων και……………………….

3) Ξέρει το τεστ 🙂

Υπάρχουν και οι αντιδραστικοί…

Τι γίνεται εάν στο ροζ δωμάτιο βλέπει νοσκομείο, στο μαύρο βλέπει τον εαυτό του ευτυχισμένο, στο μπλε βλέπει τον ή την αγαπημένη και στη ροζ βλέπει ένα γραφείο όπου διαβάζει;

Ευτυχώς μέσα στην ανθρώπινη ποικιλία υπάρχει κι αυτός ο τύπος του ανθρώπου που σπάει τη ρουτίνα μας.

Στην προκειμένη περίπτωση, πριν βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα κρίνουμε από τη σειρά. Δηλαδή εάν η λευκή πόρτα για παράδειγμα είναι τελευταία και βλέπει και ένα νοσοκομείο, τότε αυτό δεν είναι αντίδραση, είναι απλά επιπλέον πειστήριο ότι το άτομο οδεύει σε εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο.
Το ίδιο σημαίνει κι αν η μαύρη πόρτα είναι πρώτη και βλέπει τον εαυτό του ευτυχισμένο. Απλά σημαίνει ότι έχει τάσεις φυγής και η ιδέα του θανάτου τον ενθουσιάζει ιδιιαίτερα…

Εάν όμως η σειρά με την οποία ανοίγει της πόρτες είναι σχετικά ομαλή, αλλά αυτά που βλέπει αντιστοιχούν συναισθηματικά με ποιότητες των άλλων πορτών, τότε συνήθως έχουμε έναν συνδυασμό τομέων. Ας πούμε έχει συμβεί πολλές φορές άτομα τα οποία να έχουν βρει το σύντροφό τους από την εργασία, να απαντήσουν ότι πίσω από τη ροζ πόρτα βλέπουν έναν εργασιακό χώρο ή το αντίθετο…

Νιώθω ότι σας κούρασα όμως με τις τόσες πληροφορίες και παραμέτρους, αλλά πιστέψτε με, μπορείτε να προχωρήσετε σε μια εξαιρετική ανάλυση του ψυχότυπου του ατόμου αναλύοντας και ερμηνεύοντας ακόμα και τα αντικείμενα του δωματίου που βλέπει.

Όσα έχουν γραφτεί παραπάνω είναι ένα απειροελάχιστο δείγμα των πολλών, άλλοτε συγκινητικών και άλλοτε κουφών απαντήσεων που θα λάβετε. Χρησιμοποιείστε τη λογική σας και την διαίσθησή σας!

Σε πρώτη φάση κάντε το απλά και χονδρικά θα πάρετε μια αρκετά καλή εικόνα του εξεταζόμενου. Όσο θα αυξάνεται η πείρα σας, τόσο θα μπορείτε να προχωράτε σε ακόμα βαθύτερη ανάλυση…

Καλή σας επιτυχία!

Δείτε όλα μας τα τεστ στην κατηγορία Τεστ – Κουίζ

Προειδοποίηση: Το παραπάνω ψυχολογικό τεστ δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει κάποια επιστημονική διάγνωση. Προσφέρεται για διασκέδαση και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση