,

Τάι Τσι η ιδανική άσκηση για την Οστεοπόρωση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει σε μερικά επιστημονικά άρθρα του πως το Ται Τσι  είναι μια πολύ καλή άσκηση για την πρόληψη αλλά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει σε μερικά επιστημονικά άρθρα του πως το Ται Τσι  είναι μια πολύ καλή άσκηση για την πρόληψη αλλά και την συμπληρωματική θεραπεία της οστεοπόρωσης. Τα τρία βασικά προτερήματα του Ται Τσι είναι ότι πρώτον μειώνει κατά 47,5% (Wolf et al.) τις πτώσεις και τον φόβο για αυτές. Αυτό αφορά κυρίως στους ανθρώπους της 3ης ηλικίας αλλά και ασθενείς με κινητικά προβλήματα. Ο δεύτερος λόγος που δίνει πλεονέκτημα στο Τάι Τσι είναι ότι δεν χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό για να το εφαρμόσει κανείς και τρίτον η άσκηση αυτή είναι αρκετή ώστε να δώσει το ερέθισμα στον οργανισμό για την αύξηση της οστεοβλαστικής δράσης χωρίς από την άλλη να καταπονεί ιδιαίτερα τις αρθρώσεις. Το Τάι Τσι για την Οστεοπόρωση έχει σχεδιαστεί συγκεκριμένα για άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση αλλά είναι και μία υπέροχη γυμναστική για σχεδόν οποιονδήποτε. Δεδομένου της επιστημονικής επιβεβαίωσης των οφελών του Τάι Υσι στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης οι επαγγελματίες του χώρου της υγείας όπως φυσίατροι και φυσιοθεραπευτές, τελευταία και στην Ελλάδα, ενημερώνουν και διδάσκουν ασθενείς την τέχνη του Τάι Τσι. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας για ενημέρωση ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση την παγκόσμια ημέρα κατά της οστεοπόρωσης κάλεσε τον Α. Τζιτζικώστα (φυσίατρος) και τον Δημητρίου Γιάννη (ιατρό, φυσικοθεραπευτή) προκειμένου να ενημερώσουν το κοινό αλλά και για να κάνουν κατανοητό την αμεσότητα του Τάι Τσι διδάσκοντας απλές τεχνικές Τάι Τσι.

Τι είναι το Τάι Τσι;
Είναι μία τέχνη που εφαρμόζεται για σκοπούς όπως η υγεία αλλά και η αυτοάμυνα.
Το Τάι Τσι δημιουργήθηκε αρκετούς αιώνες πριν από Ταοιστές μοναχούς στην Κίνα. Σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Το Τάι Τσι σαν μορφή άσκησης χαρακτηρίζεται από αργές συνεχιζόμενες κινήσεις όλου του σώματος, που μπορεί να έχουν κάποια ξεσπάσματα (Φα Τζιν). Προϋποθέτει χαλάρωση των μυών και όχι μυϊκή ένταση, νοητική συγκέντρωση, εγρήγορση, χαλαρή αναπνοή και σωστή σωματική στάση. Ιστορικά το Τάι Τσι διδάσκεται από του μεγάλους δασκάλους σαν πολεμική τέχνη αν και πολλοί είναι πλέον που το ασκούν μόνο για τα σωματικά και ψυχικά οφέλη που προσφέρει. Η πρακτική πλευρά του Τάι Τσι βασίστηκε στην θεωρία του Γιν Γιάνγκ.

Advertisment

Τι είναι το Τάι Τσι για την Οστεοπόρωση;
Το Τάι Τσι για την Οστεοπόρωση είναι ένα πρόγραμμα ασκήσεων που έχει
σχεδιαστεί συγκεκριμένα για άτομα με Οστεοπόρωση. Αναπτύχθηκε σταδιακά από επαγγελματίες στον χώρο της υγείας που γνώριζαν το Ται Τσι και παρατήρησαν τα θετικά του αποτελέσματα της εφαρμογής του στην ομάδα ανθρώπων που έπασχαν από οστεοπόρωση. Οι παρατηρήσεις αυτές τελικά αποδείχτηκαν στατιστικά με έρευνες που έγιναν πάνω σε τέτοιες ομάδες πληθυσμού κυρίως στην Κίνα και τα αποτελέσματα σε μερικές περιπτώσεις ήταν αρκετά θετικά ενώ σε άλλες περιπτώσεις φαίνεται πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να καταλήξουμε σε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Σε ποιους απευθύνεται Τάι Τσι
Το Τάι Τσι απευθύνεται σε όσους έχουν διάθεση να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής ανεξάρτητα από την ηλικία αλλά και για αυτούς που πάσχουν από καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση ή άλλα προβλήματα υγείας όπως καρδιακά, αρθριτικά προβλήματα κτλ.. Μπορεί να το ασκήσει ο καθένας άσχετα από το φύλο, την ηλικία ή την σωματική κατάσταση. Βέβαια οι ασκήσεις τροποποιούνται ανάλογα με την κατάσταση των ασκούμενων. Για αυτό και μόνο τον λόγω αν υπάρχουν προβλήματα υγείας είναι καλό ο εκπαιδευτής να μην είναι απλά δάσκαλος του Ται Τσι αλλά και κινησιοθεραπευτής ή φυσιοθεραπευτής ή ιατρός. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι κάποια από τις ασκήσεις αυτές δεν θα στρεσάρουν τον είδη καταπονημένο οργανισμό.

Σε τι θα ωφελήσει το Ται Τσι τον οστεοπορωτικό ασθενή;
Το Τάι Τσι θα διεγείρει την οστεοσύνθεση, δηλαδή θα κάνει τα οστά πιο δυνατά και πιο ανθεκτικά προλαμβάνοντας ένα πιθανό κάταγμα. Επίσης θα βοηθήσει στην διατήρηση της οστικής μάζας, θα αυξήσει την μυική δύναμη, θα βελτιώσει την ισορροπία προλαμβάνοντας τις πολύ επικίνδυνες πτώσεις. Ακόμα θα αυξήσει την κινητικότητα και ελαστικότητα σε ολόκληρο το σώμα, θα βελτιώσει την στάση του σώματος και θα αυξήσει την αντοχή.

Advertisment

Τι Λέει ο Π.Ο.Υ.;
Ο ΠΟΥ σε διάφορα άρθρα του, μερικά από τα οποία μπορείτε να βρείτε στις διευθύνσεις που καταγράφονται στο τέλος του άρθρου, αναφέρει πως το Τάι Τσι ως άσκηση όχι μόνο βελτιώνει την υγεία των οστών, αλλά και την μυική δύναμη, τον συντονισμό των κινήσεων, την ισορροπία, την αντοχή και την ελαστικότητα οδηγώντας σε μια καλύτερη συνολικά υγεία.
Σε άλλο άρθρο τονίζεται πως προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η πρόληψη της οστεοπόρωσης με τον συνδυασμό της άσκησης και του σωστού διαιτολογίου. Οι μορφές άσκησης που προτείνονται στο άρθρο αυτό είναι το έντονο βάδην ή/και το Τάι Τσι. Η άσκηση είναι το πρώτο σημαντικό βήμα στην πρόληψη

Σχετικά άρθρα στα αγγλικά
https://whqlibdoc.who.int/bulletin/2003/Vol81-No11/bulletin_2003_81(11)_827-830.pdf
https://www.yinyang.gr/Events.files/Tai%20Qi%20Quan%20in%20Rehabilitation.doc

Δημητρίου Γιάννης
Ιατρός, φυσιοθεραπευτής,Msc. Acupuncture and Tuina
Καθηγητής της Ακαδημίας Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής

Ευχαριστούμε πολύ το

Κέντρο Τάι Τσι Τσουάν Ν. Σμύρνης

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση