Πως να ελέγξετε ποια άγνωστα φυτά μπορείτε να φάτε σε περίπτωση ανάγκης

Με την παρακάτω μέθοδο, δοκιμάζουμε και αναγνωρίζουμε, αν κάποιο φυτό είναι βρώσιμο. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο ως τελευταία λύση, καθώς χρειάζεται χρόνο για

Με την παρακάτω μέθοδο, δοκιμάζουμε και αναγνωρίζουμε, αν κάποιο φυτό είναι βρώσιμο. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο ως τελευταία λύση, καθώς χρειάζεται χρόνο για να ολοκληρωθεί και το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα θετικό.

Πριν ξεκινήσουμε

Πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία, σκεφτόμαστε καλά, αν όντως είναι η έσχατη λύση και δεν έχουμε άλλη εναλλακτική.

Advertisment

Θα πρέπει το στομάχι μας να είναι άδειο για τουλάχιστον 8 (οκτώ) ώρες και το μόνο που θα έχουμε πιει και θα πίνουμε στην πορεία, είναι αποστειρωμένο νερό.

Δεν σκεφτόμαστε καν, να κάνουμε την δοκιμή σε κάποιο είδος μανιταριού ή μύκητα. Υπάρχουν μανιτάρια τα οποία θα περάσουν το τεστ και θα σας στείλουν στα “θυμαράκια” αρκετές ώρες μετά την κατάποση.

Κατά την διάρκεια του τεστ, πιθανόν να νιώσετε διάφορα συμπτώματα (ζαλάδες, τάση για εμετό, ερεθισμούς κτλ), να είστε προετοιμασμένοι ψυχολογικά οτι θα σας συμβούν.
Μην υποθέτετε οτι επειδή ένα ζώο έφαγε ένα φυτό, αυτό το φυτό είναι φαγώσιμο και για τους ανθρώπους. Υπάρχουν αρκετά φυτά/καρποί που ενώ τρώγονται από ζώα, για τους ανθρώπους είναι δηλητηριώδεις. Επιλογή & διαλογή

Advertisment

Διαλέγουμε ένα φυτό, το οποίο υπάρχει σε αφθονία στο μέρος που βρισκόμαστε. Θα ήταν ανόητο να ολοκληρώσουμε το τεστ, και αργότερα να μην έχουμε να μαζέψουμε αρκετή ποσότητα αυτού του φυτού για να φάμε. Αφού επιλέξουμε το φυτό, το επεξεργαζόμαστε οπτικά, αφαιρούμε τυχόν έντομα και κοιτάμε για αρρώστιες. Αν το φυτό δεν μας φαίνεται καλό, το πετάμε και παίρνουμε άλλο. Όλα τα μέρη ενός φυτού δεν είναι φαγώσιμα. Μπορεί σε κάποιο φυτό να τρώγονται τα φύλλα, αλλά οι ρίζες τους ή οι καρποί να είναι δηλητηριώδεις. Συνεπώς ξεχωρίζουμε και επιλέγουμε το μέρος του φυτού το οποίο θα κάνουμε το τεστ. Επίσης ορισμένα φυτά, ενώ ωμά είναι επικύνδηνα για κατάποση, αν μαγειρευτούν σωστά να είναι βρώσιμα (πχ τσουκνίδες). Οπότε αν θέλετε μαγειρέψτε το μέρος του φυτού που επιλέξατε για να είστε πιο σίγουρος. Θα πρέπει όμως καθ’ όλη την διάρκεια του τεστ, να δοκιμάζετε το ίδιο μέρος, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο μαγειρέματος.

Το Τεστ

Μυρίστε το μέρος του φυτού που κάνετε το τεστ. Αν έχει περίεργη μυρωδιά (σαπίλας ή μυρωδιά αμυγδάλου), σταματήστε το τεστ και δοκιμάστε άλλο φυτό/μέρος του φυτού.
Τρίψτε το φυτό στο δέρμα σας. Προτιμήστε κάποιο σημείο ευαίσθητο, όπως ο καρπός του χεριού ή εσωτερικά του αγκώνα. Πιέστε το φυτό ώστε να βγάλει χυμούς και να έρθουν σε επαφή με το δέρμα σας. Περιμένετε περίπου 15 λεπτά ή και παραπάνω. Αν δείτε ερεθισμούς στο δέρμα, πετάξτε το φυτό και σταματήστε το τεστ. Αν όχι, συνεχίστε.

Ακουμπήστε το φυτό (μικρή ποσότητα), εξωτερικά των χειλιών σας. Αν νιώσετε φαγούρα ή κάψιμο, σταματήστε το τεστ. Αν δεν νιώσετε τίποτα για περίπου 3-5 λεπτά, συνεχίστε.
Ακουμπήστε το φυτό στην γλώσσα σας. Μην το μασήσετε! Αν για τα επόμενα 15 λεπτά δεν νιώσετε τίποτα, συνεχίστε.
Μασήστε το. Αν και πάλι δεν νιώσετε τίποτα για τα επόμενα 15 λεπτά, συνεχίστε.
Καταπιείτε το φυτό. Αν μέσα σε 8 ώρες δεν νιώσετε τίποτα, συνεχίστε. Αν νιώσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα, προκαλέστε εμετό και πιείτε άφθονο νερό.
Ετοιμάστε μια μεγαλύτερη ποσότητα του φυτού, περίπου μια χουφτίτσα και φάτε την. Αν δεν νιώσετε τίποτα, το φυτό είναι φαγώσιμο. Υπάρχει περίπτωση ενώ το φυτό να είναι φαγώσιμο, αν το φάτε σε μεγάλη ποσότητα να σας προκαλέσει αντιδράσεις όπως διάρροια.
Με λίγα λόγια το τεστ αυτό, είναι αυτό που λέμε “ο πνιγμένος, από τα μαλλιά του πιάνεται”… Υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις και ιδιάζουσες περιπτώσεις φυτών, τα οποία είναι δηλητηριώδη. Ο καλύτερος τρόπος για να ξέρεις αν ένα φυτό είναι φαγώσιμο, είναι να στο έχει δείξει κάποιος, να το έχετε διαβάσει σε κάποιο ειδικό βιβλίο κτλ.
Εξαντλείστε όλες τις άλλες εναλλακτικές εύρεσης τροφής (πχ κυνήγι, ψάρεμα) και εφαρμόστε το μόνο ως έσχατη λύση.

 fugazigr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η κλιματική αλλαγή έφερε κόκκινες «μέλισσες νάνους» στην Ευρώπη - Συναγερμός στους μελισσοκόμους
Το φαινόμενο του «Ιπτάμενου Ολλανδού» καταγράφηκε στην Κέρκυρα - Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί
Τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες: Οι πρώτες βοήθειες και τι να προσέξετε
9η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς: Οι φάλαινες στην Ελλάδα προστατεύονται μετά από 25 χρόνια αγώνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση