, ,

Η σεξουαλική δυσλειτουργία στην Κινέζικη Ιατρική

Από το περιοδικό Holistic Life Στη δυτική ιατρική η έννοια της σεξολογίας είναι ένας όρος που ενσωματώνει διάφορες ακαδημαϊκές επιστήμες. Οι ψυχολογικές θεωρίες των Freud

Από το περιοδικό Holistic Life

Στη δυτική ιατρική η έννοια της σεξολογίας είναι ένας όρος που ενσωματώνει διάφορες ακαδημαϊκές επιστήμες. Οι ψυχολογικές θεωρίες των Freud και Kraft-Ebing θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή σεξολογία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Advertisment

Στις Η.Π.Α. δόθηκε ιδιαίτερη ώθηση στα μέσα του 20ου αιώνα από τις στατιστικές αναφορές του Kinsey πάνω στη σεξουαλική συμπεριφορά ανδρών και γυναικών.

Η θεμελιώδης ιδέα της σεξολογίας είναι ότι η σεξουαλικότητα είναι ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο για τη συνολική υγεία και ευημερία των ανθρώπων. Επομένως είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της ιατρικής, στο οποίο πρέπει συχνά να αντιμετωπίζονται διάφορα σεξουαλικά προβλήματα, όπως πτώση ή απώλεια του λίμπιντο, προβλήματα εκσπερμάτωσης και οργασμού, δυσλειτουργίες στην επαφή και θα πρέπει να δίνεται η κατάλληλη λύση.

Ίσως η πιο διάσημη παραδοσιακή πραγματεία πάνω στη σεξολογία είναι το Kama Sutra. Βασισμένο σε διάφορες αρχαίες Ινδικές πηγές που χρονολογούνται αρκετούς αιώνες προ Χριστού, αυτή η επιτομή μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μια θετική, ενδιαφέρουσα και παρακινητική προσέγγιση στην πρακτική και εσωτερική τέχνη της σεξουαλικής αγάπης μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Advertisment

Λιγότερο γνωστά από το Kama Sutra αλλά εξίσου περιεκτικά, είναι τα αρχαία Κινέζικα κείμενα σεξολογίας. Τα περισσότερα από αυτά ανακαλύφτηκαν το 1973 στον τάφο του Ma Wang Tui Han στην πόλη Changsa της επαρχίας Hunan στην Κίνα. Χρονολογούνται από το 168 π.χ. και αποτελούνται από 20 αρχαία Κινέζικα εγχειρίδια σεξολογίας από την αρχή της δυναστείας των Han ( 206 π.Χ.) μέχρι το τέλος της δυναστείας των Tang ( 907 μ.Χ).

Σύμφωνα με τα κείμενα αυτά, η παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική σεξολογία αναφέρεται σε ένα θηλυκό δόσιμο Yin και τη λήψη Yang και ένα αρσενικό δόσιμο Yang και τη λήψη Yin. Είναι μια ίση και αρμονική ανταλλαγή λίμπιντο, δεδομένου ότι Yin είναι το θηλυκό Qi και Yang είναι το αρσενικό Qi. Και οι δύο μορφές Yin και Yang της ενέργειας Qi είναι παρούσες και ενεργές σε κάθε αρσενικό και θηλυκό. Σε μια υγιή σεξουαλική σχέση υπάρχει η αμοιβαία ανταλλαγή Yin (δηλαδή yin dao – κόλπος) και Yang ( δηλαδή yang ju – πέος) για το ίσο «όφελος » και των δύο. Αυτή η ανταλλαγή, που είναι φυσικά, διανοητικά και πνευματικά εν- σωματωμένη στη σεξουαλική επαφή αποτελεί μια υγιή και ισορροπημένη σεξουαλική σχέση.

Στους Ταοϊστικούς όρους αντανακλά την αρμονία της φύσης και συμβάλλει στη μακροζωία. Γι’ αυτό συστήνεται η μετριοπάθεια, ενώ η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα μειώνει το Yin στα αρσενικά και το Yang στα θηλυκά. Η παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική σεξολογία, που καλείται και σαν «η τέχνη της κρεβατοκάμαρας» στην παραδοσιακή ιατρική και ερωτική γραμματεία, γενικά υιοθετεί μια θετική προσέγγιση στην κατεύθυνση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Δίνεται έμφαση σε διάφορες τεχνικές, μέσω τω οποίων ο άνδρας και η γυναίκα μαθαίνουν να ικανοποιούν ο ένας τον άλλον δια μέσου μιας έντονης και συνάμα ευαίσθητης συνύπαρξης και οικειότητας. Μέσα από αυτή την προοπτική, το ισχυρό λίμπιντο εξαρτάται από την κατάσταση της συνολικής υγείας κάποιου.

Οι συναισθηματικοί παράγοντες είναι σημαντικοί, ειδικότερα ο θυμός, ο φόβος, η ανησυχία για τον άνδρα και η ανησυχία, ο φόβος και η κατάθλιψη για τη γυναίκα. Ο νεφρός εξουσιάζει τα γεννητικά όργανα και την σεξουαλική δραστηριότητα ενώ η καρδιά εξουσιάζει το shen – ψυχή και τα συναισθήματα. Γι’ αυτό η σεξουαλική επαφή είναι τόσο στενά συνδεμένη με τα συναισθήματα.

Η αρσενική σεξουαλική δυσλειτουργία και η πτώση ή η απώλεια του λίμπιντο αναφέρονται κατά ένα μεγάλο μέρος στην ανεπάρκεια νεφρού Yang ενώ στις γυναίκες αντίστοιχα Yin και Yang νεφρού. Οι βασικοί μεσημβρινοί που απαιτούν τόνωση είναι νεφρός, ήπαρ και τριπλός θερμαστής για τους άνδρες και νεφρός, σπλήνας για τις γυναίκες. Επίσης και για τα δύο φύλλα απαραίτητη είναι η τόνωση των παράδοξων μεσημβρινών.

Είναι χρήσιμο να διακρίνει κανείς μεταξύ των σύνθετων φυσιολογικών και ψυχολογικών σεξουαλικών διαταραχών με εκείνες που έχουν σχέση με την ιδιαιτερότητα του ουρογεννητικού συστήματος ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες δεν έχουν μόνο τα διάφορα ειδικά προβλήματα της κάθε περιόδου της ζωής τους, όπως εμμηνορρυσία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, αλλά και πιο σύνθετα προβλήματα όπως η καταπιεσμένη σεξουαλική ανταπόκριση και η δυσπαρευνία.

Τα συχνότερα ανδρικά προβλήματα περιλαμβάνουν τη στυτική δυσλειτουργία και την πρόωρη εκσπερμάτωση. Όσον αφορά την κλιμακτήριο και στα δύο φύλλα το λίμπιντο δεν μειώνεται απαραιτήτως με την ορμονική ανεπάρκεια λόγω της γήρανσης. Οι δυσλειτουργίες αυτές σχετίζονται συνήθως με κατάθλιψη, φόβο και οργή προς τον σύντροφο, ενοχές, αναστολές, μειωμένο σεξουαλικό ερεθισμό και ανεπαρκή υποκίνηση, συζυγική ασυμφωνία και άλλα.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από τη σωματική και ψυχική υγεία υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την σεξουαλικότητα . Ένας από αυτούς είναι τα αντισυλληπτικά, τα οποία ρυθμίζουν την ορμονική ισορροπία, επεμβαίνοντας στην ενέργεια του νεφρού γενικώς και στη μήτρα και τις ωοθήκες ιδιαιτέρως.

Τα αντισυλληπτικά εξασθενούν το Qi του νεφρού, εμποδίζοντας το έτσι να λειτουργήσει σαν ρυθμιστής των φυσικών συστημάτων του σώματος. Κατά συνέπεια, και σύμφωνα με τον κύκλο ενεργειακής μετάδοσης των Zang – Fu οργάνων το Ήπαρ με τη σειρά του «υποσιτίζεται»και γίνεται στάσιμο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολύμορφες στασιμότητες όπως αίματος, Qi, θερμότητα κλπ.

Όπως αναφέραμε, υπάρχει σχέση μεταξύ της στασιμότητας του Qi και του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων προκαλώντας δυσπαρευνία και σεξουαλική ψυχρότητα. Οι στόχοι της θεραπείας με ιατρικό βελονισμό είναι να ανακουφίσουν τον πόνο όταν υπάρχει και να εναρμονίσουν το Qi. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους: με ηλεκτροβελονισμό, με παραδοσιακό βελονισμό, με ωτοβελονισμό, με μοξαθεραπέια (moxibustion), su jok κλπ. Πολλά σημεία στο αυτί έχουν αποτελεσματικότητα στις σεξουαλικές διαταραχές και για το λόγο αυτό ο ωτοβελονισμός είναι χρήσιμος στη συμπλήρωση της παραδοσιακής προσέγγισης.

Η σεξουαλικότητα κατοικεί στη βαθύτερη γωνία των ψυχών των περισσότερων ανθρώπων, όπως λίγο πολύ και τα όργανα που συμμετέχουν στη σεξουαλική πράξη καθαυτή. Η θεραπεία των σεξουαλικών δυσλειτουργιών με βελονισμό – ή όποιο άλλο τρόπο – απαιτεί πρόσθετη προσοχή και ευαισθησία εκ μέρους του ιατρού, ο οποίος εισέρχεται σε ένα πεδίο γεμάτο «δαίμονες», προκαταλήψεις και πολύπλοκα συναισθήματα.

Κατά συνέπεια η αντιμετώπιση τέτοιων διαταραχών δεν μπορεί να γίνει με «ελαφρό» τρόπο, όπως πιθανόν να γινόταν με ένα πόνο στον ώμο ή στην πλάτη. Επιπλέον αυτές οι διαταραχές αποτελούνται από περίπλοκα συμπλέγματα διανοητικών και φυσικών επιπέδων και χρειάζονται γι’ αυτό το λόγο μια πολύ εκλεπτυσμένη προσέγγιση και λύση.

Dr. Φωτάκη Παρασκευή – Χειρουργός Μαιευτήρ, Γυναικολόγος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι ξεχωρίζει έναν ψυχοπαθή από έναν κοινωνιοπαθή; Δύο καθηγητές εξηγούν
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση