Μέτρα για την πρόληψη της άνοιας: επιτυχής η χρήση ελαίου καρύδας, συνεχείς οι αποτυχίες των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών
Από το 2012 έχουν πραγματοποιηθεί τρεις σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί μια αποτελεσματική και όχι πολύ τοξική φαρμακευτική λύση για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Δυστυχώς απέτυχαν όλες και μάλιστα προκάλεσαν επιδείνωση της νόσου ενώ σημειώθηκε κι ένας θάνατος κατά τη διάρκεια των δοκιμών.
Advertisment
Πριν από μερικά χρόνια, η ανακάλυψη της δρος Mary Newport σχετικά με τη χρήση ελαίου καρύδας για την αντιμετώπιση της νόσου του συζύγου της, η οποία βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο, αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία των εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας.
Αυτή η επιτυχία κατάφερε να συγκινήσει σε ένα ποσοστό τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κι έτσι η δρ Newport έγραψε ένα βιβλίο για την ανακάλυψή της με τίτλο «Νόσος Αλτσχάιμερ: κι αν υπάρχει θεραπεία; Η ιστορία των κετονών» (Alzheimer’s Disease: What If There Was a Cure?: The Story of Ketones).
Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση υψηλά κορεσμένων λιπαρών με σκοπό την παραγωγή κετονών αποτελεί ανακάλυψη του Ιατρικού Κέντρου «Johns Hopkins» στη δεκαετία του 1920. Οι κετόνες παράγονται εύκολα από τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας και αποτελούν τα «καύσιμα» των κυττάρων του εγκεφάλου όταν ο μεταβολισμός των υδατανθράκων εντός του εγκεφάλου δεν γίνεται σωστά.
Advertisment
Θεωρίες σχετικά με τα λιπαρά οξέα
Ωστόσο, οι ψευδείς πεποιθήσεις όσον αφορά τη χοληστερίνη και τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που δημιουργήθηκαν αργότερα στη δεκαετία του 1950 αλλά και η βιομηχανία επεξεργασμένων τροφίμων προώθησαν σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση χαμηλών ή καθόλου λιπαρών, τη μαργαρίνη και τα υδρογονωμένα έλαια στο μαγείρεμα και τις σαλάτες. Το έλαιο καρύδας απέκτησε κακή φήμη και η μαργαρίνη αντικατέστησε το βούτυρο.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι βλαβερά, ενώ η χοληστερίνη και ειδικά η LDL «κακή χοληστερίνη» πρέπει να μειωθεί προκειμένου να αποφευχθεί η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Από τότε, εδώ και πάνω από μισό αιώνα, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η νόσος Αλτσχάιμερ έχουν λάβει μορφή επιδημίας.
Διαβάστε: Καρδιοχειρουργός μιλάει για την απάτη της χοληστερίνης
Η βιομηχανία επεξεργασμένων τροφίμων κατόρθωσε να οδηγήσει σε έναν μακροχρόνιο οικονομικό θάνατο την ώρα που οι γιατροί επαναλάμβαναν τις θεωρίες τους στους ασθενείς τους κι εκείνοι τις ακολουθούσαν πιστά. Οι θεωρίες σχετικά με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα και τη χοληστερίνη αποτελεί μια κυριολεκτικά αρρωστημένη υπόθεση για περισσότερο από μισό αιώνα. Και φυσικά οι προσπάθειες των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών για την εξάλειψη των τριών αυτών σοβαρών ασθενειών απέτυχαν.
Όσοι όμως ακολούθησαν την επιτυχημένη θεραπεία της δρος Mary Newport με το έλαιο καρύδας στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα.
Ο εγκέφαλος αποτελείται κυρίως από λιπαρά οξέα κορεσμένης μορφής. Η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για να τροφοδοτηθεί η επικοινωνία ανάμεσα στους νευρώνες. Έχει ανακαλυφτεί ότι όσοι διαθέτουν υψηλό επίπεδο χοληστερίνης στο αίμα τους ζουν περισσότερο χωρίς να νοσήσουν από άνοια συγκριτικά με εκείνους των οποίων η χοληστερίνη είναι χαμηλότερη. Και κάτι άλλο: γνωρίζατε ότι η χοληστερίνη είναι μία;
Οι μικροσκοπικοί φορείς των πρωτεϊνών χυλομικρών διαφοροποιούνται με σκοπό να διευκολύνουν την αποκατάσταση διαφόρων κυτταρικών, δομικών και αρτηριακών βλαβών κι επίσης βοηθούν στην παραγωγή βιταμίνης D. Αυτό εξηγεί τον λόγο που τα φάρμακα στατίνης είναι τόσο επιβλαβή και προκαλούν καρδιαγγειακές παθήσεις και άνοια.
Πιστεύετε ακόμα ότι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα προκαλούν παχυσαρκία και καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ οι πραγματικοί ένοχοι είναι τα συνθετικά λιπαρά οξέα, τα επεξεργασμένα σάκχαρα και οι υδατάνθρακες;
Αν ναι, δυστυχώς αποτελείτε μέρος της πλειοψηφίας. Ακόμα και οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας που ακολουθούν εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας συστήνουν τρόφιμα και συμπληρώματα που μειώνουν τη χοληστερίνη. Θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία προτού ο μύθος αυτός καταρριφθεί.
Όσοι από εσάς είστε άτομα που βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία προκειμένου να αντικρούσετε τις φυσικές θεραπευτικές μεθόδους χωρίς να διερευνήσετε το θέμα περαιτέρω, μπορείτε να διαβάσετε το εξαιρετικό άρθρο της ερευνήτριας Stephanie Seneff από το Tεχνολογικό Iνστιτούτο Μασαχουσέτης: https://people.csail.mit.edu/seneff/alzheimers_statins.html
Πηγές