, ,

19χρονος επιχειρηματίας καθαρίζει τους ωκεανούς

Της Ειρήνης Καμπά.. Είναι φιλόδοξος, υποστηρίζεται από 100 ερευνητές, περιβαλλοντολόγους, επαγγελματίες της επικοινωνίας και είναι μόλις 19 χρονών! Ο Boyan Slat συνδυάζει τον περιβαλλοντισμό,

Της Ειρήνης Καμπά..

Είναι φιλόδοξος, υποστηρίζεται από 100 ερευνητές, περιβαλλοντολόγους, επαγγελματίες της επικοινωνίας και είναι μόλις 19 χρονών! Ο Boyan Slat συνδυάζει τον περιβαλλοντισμό, την επιχειρηματικότητα και τη τεχνολογία για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της αϊφορείας. Όλα ξεκίνησαν καθώς έκανε καταδύσεις στην Ελλάδα! Απογοητεύτηκε όταν συνειδητοποίησε ότι οι πλαστικές σακούλες και τα σκουπίδια ήταν περισσότερα απ’ότι τα ψάρια, και αναρωτήθηκε: “Γιατί δεν μπορούμε να τα καθαρίσουμε;”

Advertisment

Η ιστορία..
Ενώ ήταν ακόμα στο γυμνάσιο, αποφάσισε να αφιερώσει κάποιο χρόνο σε έρευνα ώστε να κατανοήσει καλύτερα τη «πλαστική ρύπανση» καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της. Αργότερα επικεντρώθηκε πλήρως στην κατασκευή της εφεύρεσής του, την οποία ονόμασε «The Ocean Cleanup» (Καθαρισμός των Ωκεανών). Τα σχέδια του έχουν να κάνουν με έναν μηχανισμό καθαρισμού των ωκεανών, ο οποίος θα μπορούσε να αφαιρέσει 7.250.000 τόνους πλαστικών αποβλήτων. Συνέταξε μια αναφορά με τα συμπεράσματά του, η οποία κέρδισε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων το βραβείο “Καλύτερο Τεχνικό Σχέδιο 2012″ στο Delft University of Technology.

Η ιδέα..
Η κατασκευή θα αποτελείται από μια σειρά πλωτών φραγμάτων, τα οποία θα πιάνουν και θα συγκεντρώνουν τα πλαστικά απορρίμματα, ενώ μέσω μιας πλατφόρμας, τα απορρίμματα στη συνέχεια θα αποβάλλονται. Αντί να κινείται μέσα στον ωκεανό, το σύστημα θα καλύπτει μία ακτίνα κηλίδας σκουπιδιών, ενεργώντας σαν ένα τεράστιο χωνί. Η γωνία των φραγμάτων θα ωθεί το πλαστικό στην κατεύθυνση των πλατφορμών, όπου θα διαχωρίζεται από το πλαγκτόν, θα φιλτράρεται και θα αποθηκεύεται για ανακύκλωση. «Αναρωτιόμουν γιατί πρέπει να γυρνάμε τους ωκεανούς εφόσον αυτοί κινούνται. Με την προσάρτηση μιας μεγάλης σε μήκος κατασκευής στο βυθό της θάλασσας, οι ωκεανοί θα μπορούσαν, ουσιαστικά, να καθαριστούν μόνοι τους» υπογραμμίζει ο νεαρός Boyan Slat.

Σχεδόν το 90% του συνόλου των απορριμμάτων που επιπλέουν στους ωκεανούς είναι πλαστικά. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια και εκατοντάδες χιλιάδες θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ρύπανσης, ενώ παράλληλα μολύνονται οι ακτές και οι παραλίες σε όλο τον πλανήτη. Υπολογίζεται πως κατά μέσο όρο θα συλλέγονται 65 κυβικά μέτρα πλαστικού ημερησίως, επομένως θα χρειάζεται κάθε 45 μέρες κάποιο πλοίο να συλλέγει τα απορρίμματα που έχουν μαζευτεί. Επίσης αναφέρει, «Ένα από τα προβλήματα με το προληπτικό έργο είναι ότι δεν υπάρχει καμία απεικόνιση αυτών των “κηλίδων σκουπιδιών”, επειδή τα απόβλητα είναι διασκορπισμένα σε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ωστόσο, με την τοποθέτηση αυτού του συστήματος, θα συσσωρεύονται κατά μήκος των φραγμάτων, καθιστώντας δυνατό να απεικονιστούν οι ωκεάνιες κηλίδες σκουπιδιών. Πρέπει να τονίσω τη σημασία της ανακύκλωσης, και τη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών υλικών συσκευασίας.» Σοφά λόγια από ένα πραγματικά καινοτόμο πνεύμα. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα αυτής της παθητικής μεθόδου καθαρισμού είναι ότι είναι επεκτάσιμη. Εφόσον η κατασκευή δεν απαιτεί τη χρήση διχτυών, το παθητικό σύστημα καθαρισμού είναι ακίνδυνο για το οικοσύστημα.

Advertisment

Η πραγματοποίηση..
Αφού ολοκήρωσε τη μελέτη 530 σελίδων, η ομάδα του Boyan Slat άρχισε να σκέφτεται πως θα μπορέσει να περάσει το σχέδιό τους σε πιλοτική φάση. Η αρχική κατασκευή του «Ocean Cleanup» κοστίζει δύο εκατομμύρια δολάρια, ενώ η ομάδα έχει ήδη ζητήσει χρήματα από το κοινό προκειμένου να ολοκληρωθεί. Επίσης έχει αναφερθεί, ότι ο Leonardo DiCaprio έχει δείξει ήδη το ενδιαφέρον του για την προώθηση αυτής της ιδέας. Αυτή τη στιγμή, η απομάκρυνση των σκουπιδιών από τις ακτές κοστίζει μέχρι και 25.000 δολάρια ανά τόνο πλαστικού.

Ένα βήμα πιο πέρα..
Μετά την εντυπωσιακή ιδέα του, ο Boyan αποφάσισε να ιδρύσει το Ίδρυμα Εκκαθάρισης Ωκεανών (Ocean Cleanup Foundation), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των προτεινόμενων τεχνολογιών του. Αν επιφέρει θετικά αποτελέσματα, η λύση του θα μπορούσε να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες υδρόβια ζώα ετησίως, να μειώσει τους ρύπους που προκαλούν κυρίως οι αλυσίδες τροφίμων, και να βελτιώσει την ανθρώπινη υγεία, δεδομένου ότι έχει βρεθεί επιβλαβές πλαστικό σε ανθρώπους μετά την παραμονή τους στον ωκεανό.

Μπορεί μερικοί από εμάς εδώ στην Ελλάδα να νιώθουμε λίγο αμήχανα που όλο αυτό ξεκίνησε από μία εικόνα από τις Ελληνικές θάλασσες, αλλά το θέμα είναι να μην σταθούμε εκεί από τη στιγμή που είναι ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Και στο κάτω-κάτω ας δούμε τη θετική πλευρά, ότι αυτή η αρνητική εικόνα κινητοποίησε ένα νέο όπου αυτή τη στιγμή έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους 20 πιο ελπιδοφόρους νέους επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο!

Ας κλείσουμε με μία φράση που αναφέρει στη ιστοσελίδα του: “Η ανθρώπινη ιστορία είναι μια λίστα με πράγματα που δεν μπορούσαν να γίνουν, και στη συνέχεια έγιναν.”
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο του Boyan Slat και να συμβάλλετε στην εκστρατεία του, επισκετόμενοι την ιστοσελίδα του: www.theoceancleanup.com/

Πηγή: prasinizo.gr, το είδαμε εδώ www.stixovoli.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση