, ,

7 τρόποι για να μεγαλώσετε ευγνώμονα παιδιά σε έναν κόσμο γεμάτο αγένεια

Άρθρο της συγγραφέως Amy McCready Σε έναν κόσμο γεμάτο απαιτήσεις, είναι δύσκολο για τους γονείς να μεγαλώσουν παιδιά που να διαθέτουν το αίσθημα της

Άρθρο της συγγραφέως Amy McCready

Σε έναν κόσμο γεμάτο απαιτήσεις, είναι δύσκολο για τους γονείς να μεγαλώσουν παιδιά που να διαθέτουν το αίσθημα της ευγνωμοσύνης. Ως μητέρα 2 αγοριών, έχω δει και μάθει (μερικές φορές μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο) πως η κοινωνία μας φαίνεται να προδιαθέτει τα παιδιά να αισθάνονται ότι δικαιούνται να έχουν τα πάντα μόνο και μόνο επειδή «όλοι οι άλλοι κάνουν το ίδιο». Μήπως αν αγοράσουν την πιο σύγχρονη συσκευή τεχνολογίας θα γίνουν καλύτεροι άνθρωποι; Όχι. Αυτό όμως που μπορεί να γίνει είναι να νιώσουν ευγνωμοσύνη όχι μόνο για όσα έχουν, αλλά και για τις ευκαιρίες που τους έχουν δοθεί στη ζωή.

Advertisment

Έχοντας αυτά κατά νου, παραθέτω 7 αποτελεσματικές στρατηγικές από το καινούριο μου βιβλίο, «Me, Me, Me Epidemic – A Step-by-Step Guide to Raising Capable, Grateful Kids in an Over-Entitled World», οι οποίες θα βοηθήσουν τους γονείς να υιοθετήσουν μια στάση ευγνωμοσύνης στην καθημερινότητά τους και να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο.

1. Αφήστε τις πολυτέλειες για μια εβδομάδα

Όταν ικανοποιείτε όλες τις ιδιοτροπίες των παιδιών σας, είτε αυτό σημαίνει να έχουν πάντα το αγαπημένο τους γεύμα είτε εξασφαλίζοντας ότι διαθέτουν πάντα κινητό τηλέφωνο τελευταίας τεχνολογίας, τα παιδιά αισθάνονται ότι δικαιούνται να έχουν όλα τα αγαθά της ζωής.

Advertisment

Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να νιώθουν ευγνωμοσύνη για ό,τι έχουν, δοκιμάστε να τα βγάλετε πέρα χωρίς κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Βρείτε τι μπορεί να κάνει η οικογένειά σας για μια εβδομάδα ή έναν μήνα, πχ να μην τρώτε έξω, να κλείσετε την τηλεόραση ή το κλιματιστικό. Αν σταματήσετε να έχετε ορισμένες ανέσεις, ίσως να μην νιώθετε άνετα αρχικά αλλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκτιμήσετε οικογενειακώς όσα έχετε και να δείξετε κατανόηση για εκείνους που δεν διαθέτουν πολλά.

2. Εντάξτε την εξυπηρέτηση στο πρόγραμμά σας

Όλοι σχεδιάζουμε να προσφέρουμε εθελοντική εργασία μαζί με τα παιδιά μας, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η ζωή φέρνει εμπόδια στις καλές προθέσεις μας. Όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας, αν δεν τα προγραμματίσουμε το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τα πραγματοποιήσουμε.

Διδάξτε στα παιδιά σας τη σημασία της προσφοράς εντάσσοντάς την στο ημερολόγιό σας – ακόμα και μόνο 1 φορά το μήνα. Οι ενδιαφέρουσες δραστηριότητες είναι ωφέλιμες για την οικογένειά σας όλο τον χρόνο κι όχι μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών. Στα παιδιά σας μπορεί να αρέσει να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια με τους ανθρώπους που είναι στο γηροκομείο δίπλα από το σπίτι σας, να βοηθούν στην παρασκευή ενός γεύματος σε φιλανθρωπικό οργανισμό ή στον καθαρισμό ενός πάρκου. Οι ιδέες είναι ατελείωτες και η ανταμοιβή σας θα είναι οι αλλαγές στη ζωή σας!

3. Εκφράστε οτιδήποτε θετικό

Αν όταν οδηγείτε κολλήσετε στην κίνηση με αποτέλεσμα τα παιδιά σας να το θεωρούν τραγικό ή αν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου θεωρείται «ζήτημα ζωής και θανάτου», τότε ήρθε η ώρα να μιλήσετε για τα θετικά πράγματα που υπάρχουν σε κάθε περίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ψάξετε να βρείτε τα δικά σας θετικά στοιχεία στις δύσκολες καταστάσεις και να τα μοιραστείτε με τα παιδιά σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να τους πείτε ότι «πρέπει να δουλέψω το Σάββατο, αλλά τα επιπλέον χρήματα σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι διασκεδαστικό την επόμενη εβδομάδα» ή αν πιάσει καταιγίδα στο δρόμο καθώς επιστρέφετε στο σπίτι, πείτε τους «Φαντάζομαι ότι σήμερα δεν θα χρειαστεί να πλύνουμε το αυτοκίνητο!».

Αν ανακαλύψετε το μάθημα που έχει να σας δώσει η ζωή, την ευλογία ή το χιούμορ στις άσχημες καταστάσεις, θα διδάξετε στα παιδιά σας να νιώθουν ευγνωμοσύνη με οτιδήποτε παρουσιάζεται στον δρόμο τους.

4. Εξετάστε διάφορες πιθανές καταστάσεις

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ενισχύσετε το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης είναι να αφήσετε τα παιδιά σας να εκτιμήσουν την ύπαρξη διαφόρων πιθανών καταστάσεων. Κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής συνάντησης ή μετά από κάποια εθελοντική εργασία, θέστε στα παιδιά σας κάποια δύσκολα ερωτήματα: «Τι θα κάνατε αν, για παράδειγμα, έπρεπε να σταθείτε στην ουρά για να πάρετε φαγητό; Τι θα κάνατε αν δεν είχατε σπίτι για να κοιμηθείτε; Αν είχατε μια ασθένεια και δεν μπορούσατε να αντεπεξέλθετε οικονομικά για να πάτε στον γιατρό;». Χωρίς να φανεί ότι τους κάνετε κήρυγμα, εξετάστε όλα αυτά τα «αν» και αφήστε τα να ανακαλύψουν πόσο καλά μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

5. Να δείχνετε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη σας

Αν θέλετε τα παιδιά σας να νιώθουν ευγνωμοσύνη, θα πρέπει κι εσείς να δίνετε το παράδειγμα ως γονείς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ευχαριστείτε απλόχερα όλους όσους αλληλεπιδράτε μαζί τους – τους υπαλλήλους στα καταστήματα, τον κύριο που σας κράτησε την πόρτα ανοιχτή για να περάσετε ή τον σερβιτόρο που σας εξυπηρετεί. Χρησιμοποιήστε συγκεκριμένες φράσεις, όπως «Σ’ ευχαριστώ που δεν έβαλες τα αυγά αυτά στο κάτω μέρος της σακούλας ώστε να μην σπάσουν!». Επίσης, την επόμενη φορά που θα πάτε σε ένα εστιατόριο και θα σας φερθούν ιδιαιτέρως εξυπηρετικά, ενημερώστε τον υπεύθυνο. Τα παιδιά σας θα εκπλαγούν με το πώς μια μικρή πράξη μπορεί να φτιάξει την ημέρα ενός ανθρώπου.

6. Εντάξτε το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης στην καθημερινότητά σας

Σύμφωνα με έρευνες, οι ευγνώμονες άνθρωποι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο ευτυχισμένους. Γι’ αυτό λοιπόν κάντε το βασικό στοιχείο στο οικογενειακό σας τραπέζι. Βρείτε χρόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων σας για να διηγηθείτε 3 πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες ή δημιουργήστε ένα Βάζο Ευγνωμοσύνης. Μέσω της πρακτικής, η ευγνωμοσύνη θα αποτελέσει τελικά μόνιμο μέρος της στάσης των παιδιών σας.

7. Αλλάξτε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τα πράγματα

Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που μου έδωσε η ζωή ήταν όταν σταμάτησα να λέω «έχω να κάνω κάτι» και άρχισα να λέω «έχω την ευκαιρία να κάνω κάτι». Για παράδειγμα οι εξής φράσεις: «Πρέπει να πάω τα παιδιά μου στο σχολείο» και «Έχω την ευκαιρία να θαυμάσω τον γιο μου να παίζει ποδόσφαιρο». Αυτή η απλή αλλαγή θα σας βοηθήσει να θυμάστε να είστε ευγνώμονες για τις μικρές, καθημερινές και μερικές φορές απογοητευτικές στιγμές της ανατροφής των παιδιών σας.

Και κάτι ακόμα: διαπιστώνοντας όλες αυτές τις ευκαιρίες που έχετε για να κάνετε πράγματα με τα παιδιά σας, τους προσφέρετε μια τεράστια δόση αυτοεκτίμησης και τα διδάσκετε πώς να μετατρέψουν τα δικά τους «πρέπει» σε δυνατότητες «ευκαιρίας».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

8 σημάδια που σας δείχνουν ότι ο σύντροφός σας φοβάται την δέσμευση
Τα χαρακτηριστικά των μακροχρόνιων σχέσεων που μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους
2 τρόποι με τους οποίους η ενσυναίσθηση καθορίζει τον τύπο του συντρόφου που επιλέγουμε
Οι 23 "Διαστάσεις συμβατότητας" σε μακροχρόνια ζευγάρια. Τελικά τα ετερώνυμα έλκονται;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση