Της Χαρίκλειας Νικολαΐδου
Το ήδη υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα δεν κατάφερε ποτέ του πραγματικά και ουσιαστικά να προσελκύσει τον μαθητή. Άγονο περιβάλλον, άνυδρες διδασκαλίες, ανύπαρκτες εκπαιδευτικές τεχνικές. Στο παραδοσιακό δασκαλοκεντρικό σύστημα που όλοι ”διδαχτήκαμε”, μάθαμε το 1/10 αυτών που πραγματικά θα μπορούσαμε να μάθουμε. Ο τρόπος διδασκαλίας ήταν στενόμυαλος χωρίς σχεδόν καμία παιδαγωγική προσέγγιση πόσο μάλλον ψυχολογική. Το εκπαιδευτικό, λοιπόν, σύστημα δεν λειτούργησε με γνώμονα να κεντρίσει το ενδιαφέρον του μαθητή, να του δημιουργήσει κίνητρα για την μάθηση, να παράγει ερωτήματα, να φωτίσει την σκέψη.
Advertisment
Ζήσαμε όλοι τα ”σχολεία – φυλακές” και τους ”μπαμπούλες- εκπαιδευτικούς”, που με τον εξουσιαστικό τρόπο τους, είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα δημιούργησαν αντί για φωτισμένα μυαλά, τον φόβο της μη επαγγελματικής αποκατάστασης και έτσι εκεί σε αυτή την ατέρμονη διαδρομή χάθηκε το πραγματικό ερώτημα και από πλευράς εκπαιδευτικού και από πλευράς εκπαιδευόμενου…Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης της μάθησης;
Στο 2016 που βαδίζουμε μια επικείμενη και αναμενόμενη αλλαγή διαφαίνεται. Ένας ολοκαίνουριος τρόπος εκπαίδευσης που θα διασφαλίζει παιδαγωγική και ψυχολογική προσέγγιση και θα αγγίζει την τελειότητα. Χρειάζεται να συνενώσουμε τα χαμένα κομμάτια του εκπαιδευτικού μας παζλ και της θλιβερής, κατ άλλα σημερινής μας πραγματικότητας. Η Παγκόσμια μεταστροφή της σκέψης μας θα πρέπει να γεννά ερωτήματα, όπως πώς μπορούμε να ομορφύνουμε με χρώματα και μουσική την οπτική πραγματικότητα των μαθητών μας;
Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε αρμονικές σχέσεις με τον μαθητή μας αν δεν έχουμε με τον εαυτό μας; Πώς μπορούμε να περάσουμε μηνύματα συνειδητά προς την κατεύθυνση που θα επιμορφώσει ουσιαστικά και σε βάθος χρόνου θα δημιουργήσει συνειδήσεις διαμορφώνοντας ενάρετους ανθρώπους αφού δεν ξέρουμε τις 49 αρετές;
Advertisment
Πώς θα κατανοήσουμε τις αντιδράσεις των μαθητών μας μέσω της αισθητηριακής τους οξύτητας, αν δεν μάθουμε τι σημαίνουν οι ανεπαίσθητες κινήσεις τους; Υπάρχουν πολλά μονοπάτια στην διαδρομή της σκέψης μας. Εκεί που φαίνεται ότι τελείωσαν οι επιλογές, κάνε μεταστροφή εσωτερική και θα ανακαλύψεις καινούριες διαδρομές.
Οι Νευροεπιστήμες είναι το κλειδί της μάθησης! Μελετούν τον εγκέφαλο και την λειτουργία του. Η Γνώση του πού εδρεύει η μάθηση, γιατί δεν επιτυγχάνεται η απομνημόνευση, τι συμβαίνει με την παραγωγή των διάφορων συναισθημάτων στην περιοχή της αμυγδαλής και πώς αντιμετωπίζονται. Πολλά ερωτήματα και μόνο οι Νευροεπιστήμες μπορούν να δώσουν την απάντηση και το NLP (Neyro listic programming).
Tο Προτιμητέο Σύστημα Αναπαράστασης του NLP που είναι τα διάφορα στυλ μάθησης, μας δείχνουν καθαρά ποιος είναι ο τρόπος που προσεγγίζει κάθε παιδί την εξωτερική του πραγματικότητα, και τον τρόπο που φιλτράρει τα πάντα γύρω του, και τα εσωτερικοποιεί. Ανάλογα σε ποιο στυλ μάθησης ανήκει από τα τέσσερα, αυτό είναι που πρέπει να χρησιμοποιήσει ο εκπαιδευτικός για να ενισχύσει και να κατοχυρώσει την μάθηση. Είναι δύσκολο να μάθει ένα παιδί σήμερα χωρίς αυτήν την εκπαιδευτική τεχνική του NLP και ο λόγος είναι απλός. Δεν μπορεί με έναν τρόπο να μάθει ο μαθητής και κάνουμε το λάθος να τον κατατάσσουμε στην ειδική αγωγή ή σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες.
Συνήθως λέγεται ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τον χρόνο τους ως προς την μάθηση. Με τις Νευροεπιστήμες και την Επιταχυνόμενη μάθηση, (excelereting learning) μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την μάθηση και να περιορίσουμε το χρονικό εμπόδιο. Μέσα από το test των Νευροεπιστημών, ο εκπαιδευτικός μπορεί να ανακαλύψει σε ποιο προτιμητέο σύστημα ανήκει και να προσαρμόσει την διδασκαλία του με ανάλογο τρόπο και με τα πιο σύγχρονα μέσα. Με τον ίδιο τρόπο που μπορεί ένας εκπαιδευτικός να διδάξει σε ένα άτομο μαθαίνοντας σε ποιο στυλ μάθησης ανήκει μπορεί να το κάνει και συλλογικά.
Ο εκπαιδευτικός σχεδιάζει την εκπαίδευσή του, όχι σύμφωνα με το τι τον εξυπηρετεί, αλλά με γνώμονα σε τι μπορεί να ανταποκριθεί ο μαθητής. Αυτού του είδους η διδασκαλία σε συνδυασμό με την αγάπη και το ενδιαφέρον του προς τον μαθητή θα τον οδηγήσουν σε σίγουρη επιτυχία.
Ένα από αυτά που λείπει πραγματικά από τα σημερινά σχολεία, είναι να ανακαλύψουμε ή αν θέλετε να αποκαλύψουμε το τρόπο που μπορεί να μάθει ένας μαθητής και όχι να ακολουθήσει τον τρόπο που εξυπηρετεί τον εκάστοτε εκπαιδευτικό. Με πραγματικό σεβασμό για την ανθρώπινη ψυχή του μαθητή που εκκολάπτει από το αυγό της και περιμένει με ανυπομονησία και εμπιστοσύνη να της μάθουμε την ίδια την ζωή, κάποιων φωτισμένων ανθρώπων μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία!
- Πιλότοι ονείρων τα παιδιά, μην κάνεις τον αεροπειρατή! - 18 Νοεμβρίου 2017
- Ένα δωμάτιο θλίψη - 11 Ιουνίου 2017
- Μήπως δεν είσαι υποκριτής όταν… - 8 Φεβρουαρίου 2017