Μοίρα ή επιλογή;

Μας έχουνε διδάξει και έχουμε μάθει και εμείς οι ίδιοι, από τον προφορικό και γραπτό λόγο, ότι η μοίρα είναι αυτή που ελέγχει τη ζωή μας. Την κρατάει στο χέρι της και όταν το επιλέξει πετάει το κουβάρι και ξετυλίγεται όλη. Για άλλους βρίσκει κάποιο εμπόδιο όπως ξετυλίγεται και σταματάει σύντομα και για άλλους προχωράει για πολύ ακόμα. Αυτή λέει ποιοι θα ζήσουν καλά και ποιοι άσχημα. Η δική μου απορία είναι, γιατί η ύπαρξη μας να μη παρομοιάζεται με ένα δέντρο της γνώσης και της ζωής;

Από τη στιγμή που φυτεύεται αυτός ο σπόρος και αναπτύσσεται χρόνο με τον χρόνο και ο κορμός του μεγαλώνει, φτάνει μετά στο σημείο όπου ο κορμός αρχίζει και βγάζει βραχίονες και αυτό με τη σειρά του κλαδιά και παρακλάδια. Έπειτα φύλλα, άνθη και καρπούς. Ακριβώς όπως κάνουν οι γονείς μας όταν είμαστε μικροί… μας μεγαλώνουν και φροντίζουν να πάρουμε γερές βάσεις για τη μετέπειτα πορεία μας. Με αυτές τις γνώσεις που έχουμε λάβει θα κάνουμε τις επιλογές μας. Τότε είναι που ξεκινάν οι βραχίονες.

Ανάλογα με τις επιλογές μας θα πάρουμε και τον ανάλογο βραχίονα. Μπορεί να είναι σωστές μπορεί και όχι. Σύμφωνα όμως με αυτά που έχουμε μάθει, στο μυαλό μας θα είναι σωστή και αν όλα πάνε καλά θα δούμε την επιλογή μας να βγάζει φύλλα, άνθη και καρπούς. Κάποια κλαδιά μπορεί να συμπέσουν και με άλλα δέντρα που βρίσκονται αρκετά κοντά με τα δικά μας. Όσο μεγαλώνει το δέντρο μεγαλώνουν και τα κλαδιά. Αυτά είναι τα άτομα που θα γνωρίσουμε, καλά ή κακά δεν έχει σημασία. Εμείς θα επιλέξουμε την ιδιότητα που θα έχουν και πόσο θα μας επηρεάσουν.

Όπως θα επιλέξεις να ζήσεις και τις γνώσεις που θα λάβεις από τις εμπειρίες που θα αποκτήσεις, αλλά και τη μόρφωση που θα θελήσεις να έχεις, το δέντρο σου θα είναι υγιές και γεμάτο φύλλα και καρπούς. Οι επιλογές μας, κατά το πιστεύω μου, είναι που μας κάνουν να είμαστε αυτό που είμαστε. Εμείς θα αποφασίσουμε αν θα είμαστε καλά ή μοχθηρά άτομα. Το πώς θα χρησιμοποιήσουμε την ύπαρξή μας, την διαφορά που θα κάνουμε και το αποτύπωμα που θα αφήσουμε στις μετέπειτα γενιές.

Δε πιστεύω ότι γεννιέται κάποιος σκάρτος. Το επέλεξε να γίνει αυτός που έγινε. Η μοίρα απλά σου ανοίγει το δρόμο. Το αν είναι ευθεία χωρίς στροφές ή απότομες και με πολλές λακκούβες, ΕΣΥ ΤΟ ΔΙΑΛΕΞΕΣ.

Συγγραφέας Άγγελος Παπαντωνίου

Σπούδασα Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και απασχολούμαι στον τομέα του τουρισμού. Από μικρό παιδί θαύμαζα τα άτομα που είχαν την ικανότητα και το θάρρος να αποτυπώνουν τις σκέψεις τους. Το να βλέπω την φαντασία μου να παίρνει γραπτή μορφη και να γίνεται αποδεκτή και αρεστή με χαροποιεί πολύ.

Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε