Τι θα έκαναν αυτοί οι 10 κλασσικοί συγγραφείς αν ζούσαν στο σημερινό κόσμο;

Πώς θα ήταν η ζωή και το έργο 10 μεγάλων συγγραφέων του παρελθόντος εάν ζούσαν στο σήμερα;

Τι θα έκαναν αυτοί οι 10 κλασσικοί συγγραφείς αν ζούσαν στο σημερινό κόσμο;

Photo: Author/Depositphotos

Όλοι έχουμε διαβάσει κάποιο ή κάποια κλασικά βιβλία διάσημων συγγραφέων και θαυμάσαμε το ταλέντο και την εκπληκτική ικανότητά τους να περιγράψουν τους καιρούς στους οποίους έζησαν. Και σίγουρα ήταν και είναι ακόμα ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για άλλους ανθρώπους, οι οποίοι θέλησαν να γράψουν τις δικές τους ιστορίες. Ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί αν θα έγραφαν με τον ίδιο τρόπο αν ζούσαν στον δικό μας σύγχρονο κόσμο;

Advertisment

1. Άρθουρ Κόναν Ντόυλ

Ο Doyle δεν ήταν ένας απλός συγγραφέας· ήταν επίσης ένας ταλαντούχος εγκληματολόγος. Πολλές μέθοδοι εγκληματολογικής έρευνας που περιγράφονται στα βιβλία του δεν ήταν γνωστές μέχρι τότε στην αστυνομία: μόνο αργότερα άρχισαν να τις χρησιμοποιούν. Γι’ αυτό και ίσως θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ο Doyle θα μπορούσε να έχει τον ρόλο ενός σύγχρονου Sherlock Holmes στις μέρες μας: θα συμβούλευε την αστυνομία, ίσως εργαζόταν ως ιδιωτικός ερευνητής ή θα είχε το δικό του blog περιγράφοντας εγκληματολογικές έρευνες.

2. Τζέιν Όστεν

Η Austen υπήρξε μια ιδιαίτερη γυναίκα: ήταν πολύ έξυπνη, αν και δεν είχε τελειώσει το σχολείο, διέθετε μια ισχυρή προσωπικότητα και ήταν πολύ ευαίσθητη ταυτόχρονα. Η Austen έγραψε ερωτικά μυθιστορήματα, ωστόσο, δεν ήταν τόσο δημοφιλή εκείνη την εποχή.

Αν ζούσε στον σύγχρονο κόσμο μας, όλα μάλλον θα ήταν διαφορετικά. Θα είχε λάβει αναγκαστικά ολοκληρωμένη εκπαίδευση και θα συνέχιζε σε κάποιο πανεπιστήμιο. Μπορεί να είχε γίνει μια καταξιωμένη δημοσιογράφος ή blogger, γνωστή για την αίσθηση του χιούμορ, ικανή να παρατηρεί τα πιο ενδιαφέροντα μικρά χαρακτηριστικά στους ανθρώπους. Φυσικά, ίσως έγραφε και κάποια συγκλονιστικά μυθιστορήματα του σύγχρονου ρομαντισμού.

Advertisment

3. Ιούλιος Βερν

Ο Ιούλιος Βερν σπούδασε νομική, αλλά εγκατέλειψε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα, όταν συνειδητοποίησε ότι η συγγραφή ήταν το πραγματικό του πάθος. Ταξίδεψε πολύ, κυρίως με ιστιοφόρα, συλλέγοντας υλικό για τα μυθιστορήματά του. Ο σύγχρονος Βερν θα μπορούσε να ήταν ιδιοκτήτης μιας ιστιοπλοϊκής λέσχης ή θα είχε ένα ταξιδιωτικό blog. Και μάλλον θα επέλεγε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, αφού στις μέρες μας έχει γίνει αρκετά εύκολο.

4. Φραντζ Κάφκα

Η ζωή του Κάφκα δεν ήταν καθόλου συναρπαστική, όπως στα βιβλία του. Ήταν ένας απλός υπάλληλος και οι ιστορίες που δημοσίευε δεν ήταν καθόλου δημοφιλείς. Ο Κάφκα έγινα γνωστός μόνο μετά θάνατον, όταν τα καλύτερα του γραπτά δημοσιεύτηκαν από τον φίλο του. Γι’ αυτό και μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο σύγχρονος Κάφκα πιθανώς θα ζούσε μια παρόμοια ζωή και θα ήταν ένας υπάλληλος γραφείου. Ωστόσο, πιθανώς να είχε καταφέρει να δημοσιεύσει κάποιες από τις δουλειές του online με ψευδώνυμο και έτσι να αντιλαμβανόταν από την αποδοχή του κόσμου ότι είναι ένας σπουδαίος συγγραφέας.

5. Λέο Τολστόι

Ο Τολστόι ήταν ένας ειλικρινής άνδρας: όταν παντρεύτηκε τη γυναίκα του, της έδωσε το προσωπικό του ημερολόγιο και της ζήτησε να διαβάσει για τις ερωτικές του περιπέτειες με άλλες γυναίκες (οι οποίες περιγράφονταν με λεπτομέρειες). Το έκανε αυτό την πρώτη νύχτα του γάμου τους και αν και μπορεί να βρίσκουμε αυτή την κίνηση λίγο περίεργη, δεν μπορούμε να μην θαυμάσουμε το στόχο που είχε.

Ίσως ο σύγχρονος Τολστόι να προχωρούσε ακόμα περισσότερο, όχι μόνο δείχνοντας εκείνα τα γραπτά στη σύζυγο του, αλλά δημοσιεύοντάς τα διαδικτυακά, στο Facebook για παράδειγμα. Με αυτό τον τρόπο, όλοι θα γνώριζαν την ειλικρίνεια του. Ωστόσο, είναι εξίσου πιθανό να άλλαζε τη γνώμη του για το ημερολόγιο: εξάλλου, τα ερωτικά μυθιστορήματα δεν έχουν πια την απήχηση που είχαν τότε, αλλά ούτε και την ποιότητα που τα διέκρινε.

6. Βίκτωρ Ουγκώ

Η ζωή του Ουγκώ ήταν έντονα επηρεασμένη από τις ποικίλες πολιτικές αναταραχές της εποχής του: ο πατέρας ήταν ένας αξιωματικός, υπηρετούσε και στήριζε τον Ναπολέοντα. Ο Ουγκώ αποφάσισε μόνος του να αφήσει τη Γαλλία μετά το πραξικόπημα του Ναπολέοντα και έζησε στην εξορία για λίγα χρόνια.

Ωστόσο, στη σημερινή εποχή η ζωή του μάλλον θα είχε εξελιχθεί τελείως διαφορετικά. Ο Βίκτωρ θα μπορούσε να είχε γίνει ένα διάσημος πολιτικός δημοσιογράφος και πιθανώς δεν θα χρειαζόταν να αφήσει τη χώρα του. θα μπορούσε επίσης να είχε παντρευτεί τη σύζυγο του, Adele, λίγα χρόνια νωρίτερα. Η μητέρα του δεν ενέκρινε εκείνο το γάμο και έτσι έπρεπε να περιμένουν μέχρι το θάνατο της. Ίσως λοιπόν στις δικές μας μέρες η άποψη της μητέρας του να μη σήμαινε τίποτα για τον Ουγκώ.

7. Αγκάθα Κρίστι

Η Αγκάθα υπήρξε μια έξυπνη, δυνατή γυναίκα, που έλαβε μια καλή εκπαίδευση, εργάστηκε ως νοσοκόμα κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και αργότερα ως φαρμακοποιός. Λόγω αυτής της εμπειρίας, μπόρεσε να γράψει αστυνομικές ιστορίες με απίστευτες λεπτομέρειες. Ήταν επίσης κατά κάποιο τρόπο εκκεντρική: όταν ο πρώτος σύζυγος της είπε ότι ήθελε διαζύγιο, η Αγκάθα εξαφανίστηκε και βρέθηκε σε ένα ξενοδοχείο μετά από λίγες εβδομάδες.

Η σύγχρονη Αγκάθα ίσως ζούσε μια πιο ήρεμη και ενδιαφέρουσα ζωή ταυτόχρονα: δεν θα αντιμετώπιζε τη φρίκη και τον τρόμο του πολέμου, αλλά θα είχε εκπαιδευτεί μόνη της με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο. Ίσως να είχε ένα διδακτορικό στην ιατρική και, φυσικά, θα συνέχιζε να γράφει τα αστυνομικά της μυθιστορήματα: εξάλλου, αυτό ήταν το μεγαλύτερο της πάθος.

8. Τζέιμς Τζόυς

Ο Τζέιμς χρειαζόταν να ταξιδεύει πολύ: εν μέρει επειδή ήθελε να το κάνει και εν μέρει λόγω των πολέμων (έζησε δύο παγκόσμιους πολέμους). Παρ’ όλα αυτά, αγαπούσε την πατρίδα του: το κλασικό του μυθιστόρημα Οδύσσεια περιγράφει το Δουβλίνο με συγκλονιστικές λεπτομέρειες. Επίσης άλλαξε πολλά επαγγέλματα λόγω των οικονομικών του προβλημάτων: δοκίμασε να εργαστεί ως δάσκαλος, δημοσιογράφος κλπ.

Στις μέρες μας δεν εκπλήσσεις κανέναν αν δηλώσεις ότι έχεις αλλάξει διάφορα επαγγέλματα. Επιπλέον, μπορείς να κερδίσεις χρήματα εύκολα ως ελεύθερος επαγγελματίας ή freelancer, αν διαθέτεις τις δεξιότητες και μπορείς να αυτό-οργανωθείς. Ο Τζόυς λοιπόν θα μπορούσε να γίνει συγγραφέας και να χρησιμοποιούσε τα χρήματα για να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, αλλά και να επισκέπτεται συχνά την πατρίδα του.

9. Έρνεστ Χέμινγουεϊ

Ο Χέμινγουεϊ είχε μια μεγάλη φοβία, φοβόταν να μιλά σε κοινό και δεν μπορούσε να πεισθεί από τις επιδοκιμασίες, ακόμη και των φίλων του. Τότε έπνιγε τη θλίψη του στο αλκοόλ, αλλά στις μέρες μας ίσως να έβρισκε άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του: εξάλλου, σήμερα οι εσωστρεφείς προσωπικότητες διαθέτουν και εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας, όπως το διαδίκτυο. Επιπροσθέτως, υπάρχουν τόσα πολλά forums που εστιάζουν σε διάφορες μορφές φοβίας, στις οποίες ο Χέμινγουεϊ θα μπορούσε να βρει στήριξη και βοήθεια.

10. Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ

Ο Φιτζέραλντ έζησε μια σκληρή ζωή: η σύζυγος του είχε ψυχολογικά προβλήματα, βίωσε μια άσχημη κρίση για το συγγραφικό του ταλέντο και εθίστηκε στο αλκοόλ. Αργότερα, μεταπήδησε στη συγγραφή σεναρίων, αντί μυθιστορημάτων. Στις μέρες μας η σύζυγος του πιθανώς να ένιωθε καλύτερα λόγω της φαρμακευτικής βοήθειας που πλέον υπάρχει για τέτοια ζητήματα. Επιπλέον, ο Φιτζέραλντ θα συνέχιζε λόγω αυτού να γράφει μυθιστορήματα ή θα γινόταν ένας διάσημος σεναριογράφος, υποψήφιος για Όσκαρ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση