Ας πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας!

Τύχη, μία λέξη με τόσο παλιά ιστορία και παράλληλα τόσο πολλή σημασία. Στην αρχαία Ελλάδα, η Τύχη ήταν θεά του πλούτου και της οικονομικής

Ας πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας!

Τύχη, μία λέξη με τόσο παλιά ιστορία και παράλληλα τόσο πολλή σημασία. Στην αρχαία Ελλάδα, η Τύχη ήταν θεά του πλούτου και της οικονομικής ευημερίας. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο άνθρωπος αποτελείται από ένα μεγάλο ποσοστό καλοτυχίας. Επίσης, μια πόλη θεωρούταν τυχερή, όταν είχε ευμάρεια, πλούτο και ανάπτυξη. Στα Αγγλικά, η λέξη τύχη μεταφράζεται ως «Luck», αλλά και ως «Fortune», που σημαίνει και περιουσία. Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε πως η τύχη είναι ανάλογη της περιουσίας;

Ακόμη και σήμερα, τείνουμε να πιστεύουμε ότι ένας άνθρωπος που έχει περιουσία είναι και τυχερός. Δε χρειάζεται να θιχτεί το αν τα λεφτά μπορούν να φέρουν την ευτυχία ή όχι, καθώς το θέμα είναι αν αυτός ο άνθρωπος μπορεί να θεωρηθεί τυχερός ή όχι έχοντας περιουσία. Στο συγκεκριμένο τομέα λοιπόν θεωρείται τυχερός, αλλά και αξιοζήλευτος, αφού μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα ή ταξίδια ή αγορές από κάποιον συνάνθρωπό του, του οποίου οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γεννήθηκε και ζει δεν είναι τόσο ευνοϊκές, ώστε να έχει περιουσία. Άσχετα με το αν είναι υγιής, χαρούμενος και ευτυχισμένος , έχει αυτή τη δυνατότητα να κάνει περισσότερα πράγματα και να είναι αισθάνεται πιο «άνετος».

Advertisment

Σήμερα, η τύχη έχει και άλλη σημασία, εκτός από την περιουσία. Συχνά, ρωτάμε «Πώς το κατάφερες αυτό;» και η απάντηση που παίρνουμε είναι «Στη τύχη». Ένας ορισμός λοιπόν θα μπορούσε να είναι ότι η τύχη είναι η πραγματοποίηση της προσπάθειας ή του γεγονότος εκείνου που έχει απειροελάχιστες πιθανότητες να επιτευχθεί. Αντίθετα, η ατυχία είναι η πραγματοποίηση ενός συμβάντος που έχει απειροελάχιστες πιθανότητες να επιτευχθεί, αλλά δεν έχει ευεργετική επίδραση για εμάς ή τους άλλους.

Τελικά, η τύχη είναι απλά μια ιδέα. Το που και πως θα είμαστε όταν γεννηθούμε, το που θα γεννηθούμε, το όνομα που θα έχουμε, το θρήσκευμα που θα λάβουμε, όλα είναι θέμα τύχης. Κανείς δε τα επέλεξε. Κανείς δεν επέλεξε ούτε να γεννηθεί, αλλά ούτε και τη χώρα που θα γεννηθεί. Όμως, το αν και πως θα ζήσουμε δεν εξαρτάται μόνο από την τύχη, αλλά και από εμάς τους ίδιους, τις ενέργειες και τις επιλογές μας. Το που και πως θα πεθάνουμε κανείς δε το γνωρίζει και δε το περιμένει. Παρόλα αυτά, ο θάνατος είναι εκείνο που θα πρέπει να χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο τυχερό ή όχι, όπως προείπε και ο αρχαίος Έλληνας νομοθέτης Σόλωνας (Μηδένα προ του τέλους μακάριζε).

Ας θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει ατυχία στη ζωή, παρά μόνο απροετοιμασία, βιασύνη, απερισκεψία και επιπολαιότητα. Ας κάνουμε λοιπόν κάθε βήμα προσεχτικά, ας ενεργούμε προετοιμασμένοι, έτσι ώστε να αποφευχθούν κάποια «άτυχα» γεγονότα, κάποια συμβάντα που τείνουμε να ονομάζουμε ατυχήματα. Ας μη περιμένουμε τις τρεις μοίρες και τη τύχη να χαράξουν το δικό μας δρόμο. Ας πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας!

Advertisment

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
Βιαστήκατε να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Και όμως, αυτό μπορεί να είναι το μικρό μυστικό της ευτυχίας
Τι αποκαλύπτει η εμμονή με τον ψηφιακό εαυτό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση