11 τροφές που δεν ξέρατε ότι μπορείτε να καταψύξετε

Όλοι ξέρουμε ότι η κατάψυξη αποτελεί τον ιδανικό τρόπο αποθήκευσης κρέατος, ψητού ή ωμού, ψαριών, αλλά και μυρωδικών. Αλλά η κατάψυξη μας διευκολύνει και

11 τροφές που δεν ξέρατε ότι μπορείτε να καταψύξετε

Όλοι ξέρουμε ότι η κατάψυξη αποτελεί τον ιδανικό τρόπο αποθήκευσης κρέατος, ψητού ή ωμού, ψαριών, αλλά και μυρωδικών. Αλλά η κατάψυξη μας διευκολύνει και στη διατήρηση άλλων τροφίμων επίσης.

Είτε πρόκειται για συντήρηση, είτε για ψυγείο, αλλά είτε και για κατάψυξη, όλα λειτουργούν καλύτερα, όταν είναι σχετικά γεμάτα, καθώς τα κρύα τρόφιμα κρατούν το ένα το άλλο στην ίδια θερμοκρασία και τα συντηρούν περισσότερο.

Advertisment

Η κατάψυξή σας είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους να διατηρήσετε όμως και μερικά από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον πλανήτη, αρκεί να γίνονται με το σωστό τρόπο. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν, αυτή τη δυνατότητα, για να διατηρήσετε περισσότερο τις αγαπημένες σας τροφές.

11 τροφές που δεν ξέρατε ότι μπορείτε να καταψύξετε

1. Ξηροί καρποί

Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε έλαια, οι ξηροί καρποί αλλοιώνονται πολύ γρήγορα. Συγκεκριμένα, μόνο μετά από δύο εβδομάδες σε θερμοκρασία δωματίου, αρχίζουν να χαλάνε, αλλά αν τους καταψύξετε, θα επιβραδύνετε τη διαδικασία. Τοποθετήστε τους στην κατάψυξη, τυλίγοντάς τους καλά σε μεμβράνη και ύστερα σε αεροστεγείς σακούλες, ειδικές για αποθήκευση στην κατάψυξη.

2. Βότανα

Δεν θέλετε να τοποθετήσετε τα βότανά σας άμεσα στην κατάψυξη, γιατί θα χάσουν τη φρεσκάδα τους και αρκετά από τα αρώματά τους, αλλά υπάρχει ένας τρόπος να τα καταψύξετε και να κρατήσουν όλες τους της ιδιότητες. Το κόλπο είναι να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο.

Advertisment

Απλά ψιλοκόψτε φρέσκα βότανα, όπως ρίγανη, θυμάρι ή φασκόμηλο και γεμίστε μέχρι τη μέση παγοθήκες. Καλύψτε τα μετά με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αφήνοντας λίγο χώρο για τη διαστολή τους. Τυλίξτε σε πλαστική σακούλα και ύστερα καταψύξτε τις παγοθήκες για ένα ολόκληρο βράδυ.

Ύστερα, αφαιρέστε τα παγάκια και αποθηκεύστε σε αεροστεγείς σακούλες ή δοχεία. Όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε, απλά προσθέστε όσα παγάκια θέλετε, κατευθείαν στην κατσαρόλα ή στο ταψί σας.

3. Παραγινωμένες μπανάνες

Αν οι μπανάνες σας είναι παραγινωμένες, γιατί δεν προλάβατε να τις καταναλώσετε, μην απελπίζεστε. Μπορείτε εύκολα να τις χρησιμοποιήσετε σε πολλές συνταγές, όπως σε ψωμί μπανάνας, κέικ, αλλά και σε smoothies.

Εξάλλου, όσο πιο γινωμένη, τόσο πιο γλυκιά. Μην την καταψύξετε με τη φλούδα, καθώς όταν παγώνουν, γίνονται σαν πέτρα και μετά είναι δύσκολο να τις ξεφλουδίσετε. Τοποθετήστε τες σε αεροστεγείς σακούλες, προσθέτοντας ανάμεσά τους κόλλα ψησίματος, για να μην κολλήσουν.

4. Ωμά αυγά

Αγοράσατε φρέσκα, τοπικά αυγά, αλλά δεν έχετε πώς να τα μαγειρέψετε τόσο σύντομα όλα και θα σας χαλάσουν; Αν προσπαθήσετε να τα καταψύξετε ως έχουν, το υγρό θα διασταλεί μέσα στο κέλυφος, το οποίο και θα σπάσει, προκαλώντας ένα χάος στην κατάψυξή σας.

Γι’ αυτό, σπάστε τα πρώτα σε ένα μπολ και ύστερα προσθέστε μια πρέζα αλάτι. Προσέξτε να μην τα κουνήσετε έντονα και πάρουν πολύ αέρα, γιατί ο κρόκος θα συρρικνωθεί, όταν τον αποψύξετε. Αποθηκεύστε τα σε ποσότητες που συνήθως χρησιμοποιείτε τη φορά σε αεροστεγείς σακούλες και αντέχουν μέχρι και ένα χρόνο μετά!

5. Καλαμπόκι

Έχετε ποτέ ονειρευτεί να απολαμβάνετε ζεστό ψημένο καλαμπόκι μια χειμωνιάτικη βραδιά, όταν βλέπετε ταινία; Προετοιμαστείτε από πριν, για να μπορείτε να ζήσετε ακριβώς αυτό. Επιλέξτε φρέσκο, τοπικό καλαμπόκι, για να διατηρηθεί όσο πιο φρέσκο γίνεται.

Αν το πάρετε έτσι, απλά τοποθετήστε το κατευθείαν χωρίς καμία προεργασία, ανέπαφο, και όταν το αποψύξετε, θα είναι υπέροχα φρέσκο και ζουμερό. Αν το αγοράσετε από σουπερμάρκετ, θα χρειαστεί να το ζεματίσετε πρώτα, για να αποφύγετε τα ένζυμα να χαλάσουν το χρώμα και τη γεύση του. Ζεματίστε τα μικρά για 7 λεπτά, τα μεσαία για 9 και τα μεγάλα για 11 λεπτά.

6. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι εξαιρετικά εύκολο να καταψυχθεί. Μπορείτε να ψιλοκόψετε τις σκελίδες και να τις βάλετε στην κατάψυξη ή απλά να καταψύξετε όλο τον βολβό. Το σημαντικότερο είναι να επιλέξετε βιολογικό σκόρδο υψηλής ποιότητας, καθώς αυτό είναι που θα έχει την καλύτερη γεύση μετά την κατάψυξή του.

Βεβαιωθείτε πριν ότι δεν είναι υγρό ή κολλώδες, σαν να πρόκειται να χαλάσει. Αν θέλετε να το ψιλοκόψετε πριν το καταψύξετε, αφήστε το πρώτα για 10 λεπτά μέχρι να απελευθερώσει το σημαντικό του συστατικό, την αλισίνη, που είναι υπεύθυνη για όλα τα ευεργετικά οφέλη του σκόρδου στην υγεία μας. Μπορεί να μείνει στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες.

7. Σταφύλια

Τα παγωμένα σταφύλια είναι από τα καλύτερα υγιεινά σνακ που υπάρχουν. Είναι τραγανιστά, εξαιρετικά γλυκά και από τα πιο εύκολα γεύματα. Αυτό που έχετε απλά να κάνετε είναι να τα πλύνετε, να τα στεγνώσετε καλά και ύστερα να τα απλώσετε σε ένα χαρτί ψησίματος.

Τοποθετήστε το χαρτί στην κατάψυξη για τρεις ή τέσσερις ώρες και μετά είτε απλά αποθηκεύστε τα σε αεροστεγείς πλαστικές σακούλες, είτε καταναλώστε τα άμεσα. Προσθέστε λίγα σταφύλια στο λευκό κρασί σας και απολαύστε την ιδιαίτερη γεύση και δροσιά που χαρίζουν.

8. Φρούτα

Καταψύχοντας εσπεριδοειδή όπως λεμόνια, πορτοκάλια και lime, τα διατηρείτε φρέσκα και κάνετε πιο εύκολη τη χρήση τους σε συνταγές και ποτά. Δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά περιέχουν υψηλά ποσοστά θρεπτικών συστατικών, όπως φολικό οξύ, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, που μπορούν να προστατέψουν τα κύτταρά σας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Απλά μην τα καταψύχετε ολόκληρα, γιατί θα μαλακώσουν πολύ. Αντιθέτως, κόψτε τα σε φέτες και τοποθετήστε ανάμεσά τους λαδόκολλα. Ύστερα, τοποθετήστε τα στην κατάψυξη. Βεβαιωθείτε ότι τα έχετε πρώτα πλύνει καλά, κόβοντας τα λίγο χαλασμένα μέρη τους, ώστε να μην εξαπλωθούν οι βλαβεροί μικροοργανισμοί.

Αν θέλετε να αποθηκεύσετε το χυμό, χύστε τον σε παγοθήκες. Μόλις παγώσουν πλήρως, βγάλτε τα παγάκια χυμού και βάλτε τα σε ειδική σακούλα κατάψυξης.

9. Μαγειρεμένο ρύζι

Οι Ιάπωνες λένε ότι το παγωμένο και ύστερα ξαναζεσταμένο ρύζι έχει καλύτερη γεύση και πολλοί έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου. Προσέξτε, όχι στο ψυγείο, αλλά στην κατάψυξη. Γεμίστε μια φρεσκομαγειρεμένη, υγρή ποσότητα ρυζιού σε ένα αεροστεγές δοχείο ή σακούλα και ύστερα κλείστε τη πολύ καλά.

Όταν ξαναζεστάνετε το κατεψυγμένο ρύζι, είτε ρίχνοντάς το σε ένα μπολ και βάζοντάς το στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό, είτε ζεσταίνοντάς το σε ένα κατσαρολάκι, θα είναι φρέσκο, νωπό και νόστιμο, όπως και το φρεσκομαγειρεμένο.

10. Κρεμμύδια

Όπως το σκόρδο, έτσι και τα κρεμμύδια είναι εκπληκτικά στο πόσο νόστιμο μπορεί να κάνουν ένα φαγητό, αλλά και στο πόσο ωφέλιμα είναι για την υγεία μας. Μπορείτε να διευκολύνετε τη χρήση τους, έχοντάς τα από πριν έτοιμα για τα πιάτα σας.

Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε τα και ύστερα τοποθετείστε τα σε πλαστικές σακούλες στην κατάψυξη, μέχρι να είναι έτοιμα προς χρήση. Δεν χρειάζεται καν να τα αποψύξετε, απλά ρίξτε όσα θέλετε στη σάλτσα, τη σούπα ή το βραστό σας κατευθείαν από την κατάψυξη.

11. Αλεύρι

Το αλεύρι είναι ένα τρόφιμο που θα πρέπει να αποθηκεύεται στην κατάψυξη και όχι στο ντουλάπι της κουζίνας, αλλά μάλλον το έχετε εκεί αυτή τη στιγμή. Επίσης, όταν τα συστατικά του είναι κρύα, κάνει πιο τραγανές πίτες και κρούστες.

Καταψύχοντας το αλεύρι σας, το διατηρείτε για περισσότερο χρόνο, όπως επίσης το προστατεύετε από την εμφάνιση μικρών σκουληκιών. Αποθηκεύστε το αλεύρι σε αεροστεγή δοχεία ή σακούλες.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

www.naturallivingideas.com/11-tips-harvesting-preserving-fresh-herbs/

www.naturallivingideas.com/banana-peel-uses/

www.naturallivingideas.com/garlic-benefits/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση