Οι αστροφυσικοί μέτρησαν για πρώτη φορά το φως των αστεριών

Το σύμπαν είναι γεμάτο άστρα, μα οι άνθρωποι μπορούμε να τα διακρίνουμε μόνο στον νυχτερινό ουρανό. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα βλέπουμε σαν

Οι αστροφυσικοί μέτρησαν για πρώτη φορά το φως των αστεριών

Το σύμπαν είναι γεμάτο άστρα, μα οι άνθρωποι μπορούμε να τα διακρίνουμε μόνο στον νυχτερινό ουρανό. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα βλέπουμε σαν μικρές κουκκίδες, ενώ η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Μάλιστα, όταν ήμαστε μικρά παιδιά, ισχυριζόμασταν πως μπορούσαμε να τα μετρήσουμε.

Φυσικά, αυτό είναι αδύνατο, όμως κατά προσέγγιση οι επιστήμονες θεωρούν ότι σήμερα υπάρχουν δύο τρισεκατομμύρια γαλαξίες και ένα τρισεκατομμύριο άστρα. Τώρα και για πρώτη φορά, οι ερευνητές ισχυρίζονται πως κατάφεραν να υπολογίσουν την ποσότητα του φωτός που έχουν μέχρι σήμερα παράγει όλα τα άστρα του σύμπαντος κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών.

Advertisment

Ο αριθμός είναι απελπιστικά μεγάλος και το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί ακριβώς να το συλλάβει: 4,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000, 000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000 φωτόνια. Ή 4×10^84.

Ο κύριος ερευνητής Marco Ajello, αστροφυσικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Κλέμσον στη Νότια Καλιφόρνια δήλωσε πως «από τα στοιχεία που συγκεντρώσουμε από το τηλεσκόπιο Fermi, καταφέραμε να υπολογίσουμε το σύνολο του αστρικού φωτός που έχει εκπεμφθεί. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει».

Και προσθέτει πως «το μεγαλύτερο μέρος του φωτός αυτού προέρχεται από άστρα που «ζουν» σε γαλαξίες. Κάθε αστέρι που έχει υπάρξει συνέβαλε σε αυτό και έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογισμό αυτό για να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες για την δημιουργία των άστρων και την εξέλιξη των γαλαξιών».

Advertisment

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science και οι υπολογισμοί έγιναν με βάση ένα είδος κοσμικής ακτινοβολίας, το «εξωγαλαξιακό φως υποβάθρου». Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο σχηματισμός άστρων – που ξεκίνησε όταν το σύμπαν είχε ήδη ηλικία λίγων εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών – έφθασε στο αποκορύφωμά του πριν από δέκα έως 11 δισεκατομμύρια χρόνια και έκτοτε έχει επιβραδυνθεί.

Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι ο δικός μας γαλαξίας δημιουργεί πια περίπου μόνο επτά νέα άστρα το χρόνο. Εντούτοις, οι επιστήμονες μας διαβεβαιώνουν πως αν δεν υπήρχε η εξέλιξη των άστρων, δεν θα είχαμε τα θεμελιώδη στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ύπαρξη ζωής.

[toggle title="Πηγές"]

https://science.sciencemag.org/content/362/6418/995

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πηγές Αγίας Βαρβάρας: Το πανέμορφο φυσικό πάρκο και σήμα κατατεθέν της Δράμας (βίντεο)
Πορφυρή Λεμονιά: Μια ταινία μικρού μήκους με θέμα τη βία και τη γυναικοκτονία (βίντεο)
Καστάνιανη: Ένα από τα παλαιότερα χωριά του Πωγωνίου (βίντεο)
Πώς το ασυνείδητο επηρεάζει τις προσωπικές μας σχέσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση