Κομήτης θα περάσει κοντά από τη Γη και θα είναι ορατός ακόμα και με γυμνά μάτια

Αυτό το Σαββατοκύριακο θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε έναν κομήτη να περνά «ξυστά» από τη Γη και, μάλιστα, θα μπορούμε να τον εντοπίσουμε

Κομήτης θα περάσει κοντά από τη Γη και θα είναι ορατός ακόμα και με γυμνά μάτια

Αυτό το Σαββατοκύριακο θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε έναν κομήτη να περνά «ξυστά» από τη Γη και, μάλιστα, θα μπορούμε να τον εντοπίσουμε με γυμνό μάτι.

Πρόκειται για τον κομήτη 46Ρ/Βιρτάνεν, ο οποίος θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 11,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας, αρκετά κοντά μας δηλαδή. Εμείς στην Ελλάδα θα μπορούμε να τον διακρίνουμε στον ουρανό μας την Κυριακή από τις 3 το μεσημέρι και μετά. Οι αστρονόμοι τονίζουν πως θα είναι μία από τις δέκα κοντινότερες προσεγγίσεις κομήτη από το 1950 μέχρι σήμερα και η 20η κοντινότερη από τον 9ο αιώνα.

Advertisment

Οι κομήτες αποτελούν παγωμένα σώματα που στο πέρασμά τους, ειδικά όσο πλησιάζουν τον Ήλιο, απελευθερώνουν αέρια (όπως μεθάνιο, διοξείδιο άνθρακα, αμμωνία κλπ.) και έτσι αφήνουν μια μορφή «σκόνης» σαν ουρά. Θεωρείται ότι οι κομήτες είναι φτιαγμένοι από πρωτογενή υλικά, τα οποία δημιουργήθηκαν στο ηλιακό μας σύστημα, πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Συνήθως έχουν ελλειπτικές τροχιές γύρω από τον Ήλιο, οι οποίες περιοδικά τους φέρνουν πιο κοντά στη Γη, αλλά και πολύ μακρύτερα και από τον Πλούτωνα.

Ο 46Ρ/Βιρτάνεν ανακαλύφθηκε από τον Φινλανδό- αμερικάνο αστρονόμο Καρλ Βιρτάνεν το 1948 και χρειάζεται περίπου 5.4 χρόνια για να ολοκληρώσει μια πλήρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται συχνότερα ορατός σε εμάς ανά διαστήματα, σε σύγκριση με άλλους διασημότερους κομήτες. Αυτό το Σαββατοκύριακο μπορούμε λοιπόν να τον εντοπίσουμε στον ουρανό μας• θα φαίνεται σαν ένα κινούμενο πρασινωπό σημάδι και θα βρίσκεται δεξιά από τον αστερισμό του Ωρίωνα.

Εκτός από εμάς και τους ερασιτέχνες – χομπίστες αστρονόμους, η NASA επίσης ετοιμάζεται να στρέψει τρία από τα δικά της τηλεσκόπια, μεταξύ των οποίων το «Χαμπλ» και το ακτίνων-Χ «Τσάντρα», για να παρακολουθήσει την πορεία του κομήτη και να μας προσφέρει ένα δικό της υπερθέαμα. Ευχόμαστε ο ουρανός να είναι ξάστερος ώστε να απολαύσουμε αυτό το σπάνιο φαινόμενο. Προτιμήστε σημεία μακριά από την πόλη όπου ο ουρανός θα είναι πιο σκοτεινός και δεν θα επηρεάζεται από τη φωτορύπανση.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πηγές Αγίας Βαρβάρας: Το πανέμορφο φυσικό πάρκο και σήμα κατατεθέν της Δράμας (βίντεο)
Πορφυρή Λεμονιά: Μια ταινία μικρού μήκους με θέμα τη βία και τη γυναικοκτονία (βίντεο)
Καστάνιανη: Ένα από τα παλαιότερα χωριά του Πωγωνίου (βίντεο)
Πώς το ασυνείδητο επηρεάζει τις προσωπικές μας σχέσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση