,

Έξι Έλληνες καθηγητές βρίσκονται στους πρώτους 200 με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως

Η χώρα μας, παρά το brain drain, διαθέτει σπουδαίους ακαδημαϊκούς και τα ελληνικά πανεπιστήμια, παρά τις ελλείψεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, παράγουν αξιόλογο ερευνητικό

Έξι Έλληνες καθηγητές βρίσκονται στους πρώτους 200 με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως

Η χώρα μας, παρά το brain drain, διαθέτει σπουδαίους ακαδημαϊκούς και τα ελληνικά πανεπιστήμια, παρά τις ελλείψεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, παράγουν αξιόλογο ερευνητικό και θεωρητικό έργο.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έξι Έλληνες καθηγητές από το τμήμα Φυσικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου βρίσκονται στους πρώτους 200 από τους 672 ερευνητές με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως (Most Highly Cited Researcher, h>100) στη διεθνή κατάταξη Webometrics 2019, στη Φυσική Υψηλών Ενεργειών (High Energy Physics).

Advertisment

Μάλιστα, ο Καθ. Γεώργιος Τσιπολίτης με την 45η θέση που κατέλαβε, είναι πρώτος μεταξύ των 11 Ελλήνων που διακρίθηκαν. Οι υπόλοιποι πέντε ακαδημαϊκοί που διακρίθηκαν είναι: ο Εμαμανουήλ Δρης (73η θέση), ο Θεόδωρος Αλεξόπουλος (74η θέση), ο Σταύρος Μαλτέζος (87η θέση), ο Ευάγγελος Γαζής (121η θέση) και ο Κωνσταντίνος Κουσούρης (191η θέση). Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συγχαίρει τους διακριθέντες καθηγητές και τιμά το σπουδαίο ερευνητικό τους έργο.

Ο πίνακας «Highly Cited Researchers (h>100)» συντάχθηκε με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων «προφίλ» στο Google Scholar καθηγητών και ερευνητών πανεπιστημίων (εν ζωή και μη), οι οποίοι με το συγγραφικό και ερευνητικό έργο τους έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή.

Η κατάταξη έγινε κυρίως με βάση τον δείκτη h-index και τις ετεροαναφορές έως και τον Απρίλιο του 2019. Ο δείκτης h είναι ίσος με τον αριθμό των επιστημονικών άρθρων που έχει δημοσιεύσει ένας ερευνητής, τα οποία έχουν τουλάχιστον h αναφορές από άλλους επιστήμονες.

Advertisment

Έτσι, ένας ερευνητής με δείκτη h=100 έχει δημοσιεύσει 100 επιστημονικά άρθρα, το καθένα από τα οποία έχει τουλάχιστον 100 αναφορές από άλλους επιστήμονες. Μέσω του δείκτη αυτού αναδεικνύεται όχι τόσο η ποσότητα των άρθρων, αλλά η ποιότητα και η απήχησή τους στην επιστημονική κοινότητα.

Φυσικά, αυτή η κατάταξη είναι ενδεικτική. Ωστόσο, αυτό σημαίνει πως μαζί με τους σπουδαίους αυτούς καθηγητές, η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικούς ακαδημαϊκούς, οι οποίοι προσφέρουν στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο στον τομέα της Φυσικής, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως αυτός των Κοινωνικών Επιστημών και βέβαια της Χημείας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το Πάσχα ως ένα εξελικτικό πέρασμα σε αλλαγές με διεύρυνση αγάπης
Η θλιβερή ιστορία της βρεφοδόχου που υπήρχε στο κέντρο της Αθήνας
Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση