Η κολπίτιδα από μύκητες και πιο συχνά από Candida albicans, αποτελεί ένα από τα πιο συχνά γυναικολογικά θέματα. Τρεις στις τέσσερις γυναίκες θα αντιμετωπίσουν μια φορά στη ζωή τους κολπίτιδα από μύκητα.

Η φλεγμονή αφορά κυρίως τον κόλπο και ενδεχομένως και το αιδοίο. Στη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου υπάρχουν μικρές ποσότητες μυκήτων, όταν ο αριθμός τους για κάποιους λόγους που θα εξηγήσουμε πιο κάτω, αυξηθεί, τότε εμφανίζεται η φλεγμονή με την εξής συμπτωματολογία:

– Αίσθημα καύσου

– Δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή)

– Λευκωπές εκκρίσεις με χαρακτηριστική όψη(σαν τυρί τύπου cottage)

– Κνησμό

– Ερυθρότητα αιδοίου

Οι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων

Λήψη αντιβιοτικών, καταστάσεις που προκαλούν ορμονικές μεταβολές όπως η εγκυμοσύνη, ο σακχαρώδης διαβήτης, η λήψη αντισυλληπτικών, η λήψη στεροειδών, η ανοσοκαταστολή, η συστηματική χρήση κολπικών πλύσεων κ.α.

H πρόληψη βασίζεται στην διατήρηση του pH του κόλπου που φυσιολογικά κυμαίνεται από 3,8 σε 4,5 και είναι όξινο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αποφυγή των παραγόντων κινδύνου όπως π.χ. η κατανάλωση πολλών γλυκών, προϊόντα καθαρισμού που είναι δυνατό να επηρεάσουν το pH το κόλπου, τα συνθετικά εσώρουχα θα πρέπει να αποφεύγονται, τα στενά ρούχα, η κακή υγιεινή της περιοχής, η μακροχρόνια λήψη αντιβιοτικών κ.α.

Η θεραπεία με αζόλες οδηγεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και σε αρνητική καλλιέργεια στο 80-90% των περιπτώσεων. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα πρέπει να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή με ή χωρίς προφυλακτικό. Η ενίσχυση του κόλπου με προβιοτικά κυρίως σε γυναίκες που έχουν τάσεις υποτροπής καθώς και σε γυναίκες που είναι επιρρεπείς στις κολπικές μυκητιάσεις και η θεραπεία με αντιβιοτικά κρίνεται απαραίτητη.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

Βραχνή Ν.,  Ζυγούρη Δ.,(  2013)  Ελληνική Μαιευτική Γυναικολογική Εταιρεία(Ε.Μ.Γ.Ε.).

Santos CM, et all.(2016)  Selection of Lactobacillus strains protential probiotics for vaginitis treatment

[/toggle]

-Sponsored Ad-

Συγγραφέας Νικολέττα Παντελάκη

Η Νικολέττα Παντελάκη γεννήθηκε στο Χολαργό και μεγάλωσε στο Γουδή. Είναι πτυχιούχος Νοσηλευτικής (2001) και Μαιευτικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Κατέχει Msc στην «Παθολογία Εγκυμοσύνης» από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν εθελόντρια στο Χαμόγελο του Παιδιού το 2002-2003. Τώρα φοιτά στο elearing πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Εγκληματολογίας.

Δείτε όλα τα άρθρα
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε