,

Κολπική Μυκητίαση (Μυκητιασική κολπίτιδα ή Καντιντίαση): Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Η κολπίτιδα από μύκητες και πιο συχνά από Candida albicans, αποτελεί ένα από τα πιο συχνά γυναικολογικά θέματα. Τρεις στις τέσσερις γυναίκες θα αντιμετωπίσουν

Κολπική Μυκητίαση (Μυκητιασική κολπίτιδα ή Καντιντίαση): Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Η κολπίτιδα από μύκητες και πιο συχνά από Candida albicans, αποτελεί ένα από τα πιο συχνά γυναικολογικά θέματα. Τρεις στις τέσσερις γυναίκες θα αντιμετωπίσουν μια φορά στη ζωή τους κολπίτιδα από μύκητα.

Η φλεγμονή αφορά κυρίως τον κόλπο και ενδεχομένως και το αιδοίο. Στη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου υπάρχουν μικρές ποσότητες μυκήτων, όταν ο αριθμός τους για κάποιους λόγους που θα εξηγήσουμε πιο κάτω, αυξηθεί, τότε εμφανίζεται η φλεγμονή με την εξής συμπτωματολογία:

Advertisment

– Αίσθημα καύσου

– Δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή)

– Λευκωπές εκκρίσεις με χαρακτηριστική όψη(σαν τυρί τύπου cottage)

Advertisment

– Κνησμό

– Ερυθρότητα αιδοίου

Οι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων

Λήψη αντιβιοτικών, καταστάσεις που προκαλούν ορμονικές μεταβολές όπως η εγκυμοσύνη, ο σακχαρώδης διαβήτης, η λήψη αντισυλληπτικών, η λήψη στεροειδών, η ανοσοκαταστολή, η συστηματική χρήση κολπικών πλύσεων κ.α.

H πρόληψη βασίζεται στην διατήρηση του pH του κόλπου που φυσιολογικά κυμαίνεται από 3,8 σε 4,5 και είναι όξινο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αποφυγή των παραγόντων κινδύνου όπως π.χ. η κατανάλωση πολλών γλυκών, προϊόντα καθαρισμού που είναι δυνατό να επηρεάσουν το pH το κόλπου, τα συνθετικά εσώρουχα θα πρέπει να αποφεύγονται, τα στενά ρούχα, η κακή υγιεινή της περιοχής, η μακροχρόνια λήψη αντιβιοτικών κ.α.

Η θεραπεία με αζόλες οδηγεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και σε αρνητική καλλιέργεια στο 80-90% των περιπτώσεων. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα πρέπει να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή με ή χωρίς προφυλακτικό. Η ενίσχυση του κόλπου με προβιοτικά κυρίως σε γυναίκες που έχουν τάσεις υποτροπής καθώς και σε γυναίκες που είναι επιρρεπείς στις κολπικές μυκητιάσεις και η θεραπεία με αντιβιοτικά κρίνεται απαραίτητη.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

Βραχνή Ν.,  Ζυγούρη Δ.,(  2013)  Ελληνική Μαιευτική Γυναικολογική Εταιρεία(Ε.Μ.Γ.Ε.).

Santos CM, et all.(2016)  Selection of Lactobacillus strains protential probiotics for vaginitis treatment

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση