Ακόμα και σήμερα, οι γιατροί όλου του κόσμου ορκίζονται στο όνομά του. Ο Ιπποκράτης (460-377 π. Χ), έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ο πατέρας της Ιατρικής και ως μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες της Ιατρικής επιστήμης όλων των εποχών. Ο Ιπποκράτης κατόρθωσε να εισαγάγει στην Ιατρική την ορθολογική σκέψη η οποία είναι απαλλαγμένη από προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Είναι ο ιδρυτής της Ιατρικής Ιπποκρατικής σχολής και ένας τεράστιος επιστήμονας που κατόρθωσε να αγγίξει το ιερό δισκοπότηρο της Ιατρικής, αποτελώντας έτσι τη μεγαλύτερη έμπνευση για κάθε ιατρό επιστήμονα μετά από εκείνον.
Ο μεγάλος ιατρός από την Κω, οραματίστηκε την Ιατρική όχι μόνο ως την επιστήμη που αποβλέπει στην ίαση των ασθενειών, αλλά και ως ένα όχημα για την προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της άρσης των διακρίσεων. Μία ιατρική που θα έχει σημαία την επιθυμία για την πρόοδο και το σεβασμό στον Άνθρωπο. Ας δούμε μερικές από τις κορυφαίες ρήσεις του.
Advertisment
9 αποφθέγματα του σπουδαίου πατέρα της Ιατρικής, του Ιπποκράτη
1. «Οτιδήποτε υπερβολικό είναι αντίθετο στη φύση»
2. «Ου δώσω δε ουδέ φάρμακον ουδενί αιτηθείς θανάσιμον. Αν μου ζητήσουν θανατηφόρο φάρμακο, σε κανέναν δεν θα δώσω» (όρκος του Ιπποκράτη)
3. «Το κρασί, αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα και με μέτρο, ανάλογα με τον άνθρωπο, είναι άριστο τόσο για την υγεία, όσο και για την αρρώστια»
Advertisment
4. «Καλύτερη από τη θεραπεία είναι η πρόληψη»
5. «Η πιο σοβαρή ασθένεια είναι εκείνη στην οποία το πρόσωπο του αρρώστου δεν μοιάζει καθόλου με το κανονικό του»
6. «Για τον καθορισμό της αμοιβής του, ο γιατρός πρέπει να παίρνει υπόψη του την οικονομική κατάσταση του ασθενούς και να μη ζητάει ποσά υπέρογκα και με τρόπο απάνθρωπο»
7. «Ανάμεσα στη φιλοσοφία και την ιατρική δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά»
8. «Δεν είναι απρεπές, αν ένας γιατρός, αμφιβάλλοντας για το τι πρέπει να κάμει σε μια περίπτωση αρρώστου του και βρισκόμενος σε αβεβαιότητα από απορία, προσκαλεί και άλλους συναδέλφους του για να εξετάσουν από κοινού τον άρρωστο και να συνεργαστούν για την εφαρμογή της καλύτερης θεραπείας»
9. «Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο»
- Θέλεις να μάθεις γιατί γερνάει ο άνθρωπος; Για να αντιληφθεί τι πραγματικά έχει αξία στη ζωή… - 11 Ιουλίου 2024
- Ένα μωσαϊκό η ζωή, με χαρές και λύπες - 26 Φεβρουαρίου 2024
- Οικογένεια… ένας θεσμός με πολλές δομές - 14 Φεβρουαρίου 2024