Ο ρόλος του πατέρα την περίοδο της εγκυμοσύνης και κατά τον τοκετό

Η μετάβαση στη γονεϊκή ιδιότητα και ιδιαίτερα στην πατρότητα, είναι μια περίοδος σημαντικών αλλαγών στη ζωή των ανδρών. Είναι ουσιαστικά μια εσωτερική αλλαγή που

Ο ρόλος του πατέρα την περίοδο της εγκυμοσύνης και κατά τον τοκετό

Η μετάβαση στη γονεϊκή ιδιότητα και ιδιαίτερα στην πατρότητα, είναι μια περίοδος σημαντικών αλλαγών στη ζωή των ανδρών. Είναι ουσιαστικά μια εσωτερική αλλαγή που βιώνεται διαφορετικά από κάθε προσωπικότητα, όπως μας δείχνουν διάφορες ποιοτικές μελέτες. Κάποιοι άντρες άλλαξαν ριζικά τις συνήθειές τους όταν έγιναν μπαμπάδες, και τον τρόπο ζωής τους, άλλοι πάλι έγιναν πιο υπεύθυνοι και δοτικοί και έβαλαν τις ατομικές τους ανάγκες σε δεύτερη μοίρα.

Δεν είναι λοιπόν άτοπη η γνωστή σε όλους μας φράση, «ο άνδρας γεννάει και η γυναίκα τίκτει», καθώς ο ρόλος του πατέρα έχει ήδη αρχίσει από τη στιγμή της γονιμοποίησης. Η φροντίδα για την επόμενη γενιά αποτελεί για τους άντρες μια προσωπική πρόκληση. Από μαιευτικής πλευράς, η υποστηρικτική συμμετοχή του πατέρα τόσο την περίοδο της εγκυμοσύνης όσο και την περίοδο του τοκετού αλλά και της λοχείας, είναι μεγίστης σημασίας.

Advertisment

Ο πατέρας πλέον στις μέρες μας έχει κάθε δικαίωμα ενεργής συμμετοχής στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Η παρουσία του στις εξετάσεις που αφορούν την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, όπως είναι ο εμβρυϊκός έλεγχος με υπερήχους, ακόμα και η συμμετοχή στα μαθήματα του ανώδυνου τοκετού, ενθαρρύνουν τη μέλλουσα μητέρα μειώνοντας το άγχος της και δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας. Η πατρική φροντίδα ενδυναμώνει τη σχέση του ζευγαριού και τους προετοιμάζει να γίνουν καλύτεροι γονείς.

Ο ρόλος του πατέρα στην αίθουσα τοκετού

Ο πατέρας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον τοκετό

Ας δούμε μερικές τεχνικές από τη φροντίδα που μπορεί να παρέχει στη μητέρα την ώρα του τοκετού. Μπορεί να:

– Προσφέρει χαλάρωση, κάνοντας περίπατο μαζί της (δεν χρειάζεται να κάθεται συνέχεια στο κρεβάτι), την βοηθά να αλλάξει τη θέση της σε πιο ανακουφιστική θέση, όταν βρίσκεται στο κρεβάτι της, ασκώντας πίεση στη μέση της, στο σημείο ακριβώς που την ανακουφίζει, (η σπονδυλική στήλη κατά τον τοκετό καταπονείται ιδιαίτερα).

Advertisment

– Κάνοντάς της ελαφρό μασάζ και χαϊδεύοντάς την, όταν θελήσει να κάνει μπάνιο, δροσίζοντάς την με ζεστές ή κρύες κομπρέσες,

– με το να βεβαιώνεται ότι είναι αρκετά ενυδατωμένη (μπορεί να της βρέχει τα χείλη ή να της δίνει λίγο χυμό),

– βεβαιώνεται ότι είναι χορτάτη και δεν πεινάει (πριν πάνε στο μαιευτήριο),

– ασχολείται με την επικοινωνία και τα τυχόν τηλέφωνα που θα χτυπούν,

– παρέχει ασφαλή μεταφορά στο μαιευτήριο,

– απασχολεί τη φαντασία της λέγοντάς της όμορφα λόγια, μιλώντας

Ο πατέρας μπορεί να παρέχει φροντίδα και στο νεογνό (διότι αυτό θα βοηθήσει τη νέα μανούλα να ξεκουράζεται). Τα νεογνά δεν είναι τόσο εύθραυστα. Οι νέοι μπαμπάδες δεν πρέπει να φοβούνται να τα αγγίζουν.

Να ρωτήσουν κάποιον ειδικό ή κάποιον που να ξέρει πώς κρατούν ένα βρέφος (εδώ ο ρόλος της μαίας είναι αρκετά χρήσιμος και ωφέλιμος). Όταν αισθάνονται παραμελημένοι, να μιλούν με τη σύντροφό τους. Οι νέοι πατέρες έχουν απρόβλεπτα συναισθήματα. Να μάθουν να ζητούν και να ζητούν βοήθεια όταν χρειάζεται. Να υποστηρίζουν τη μητέρα στο μητρικό θηλασμό. Να της λένε πόσο περήφανοι είναι γι’ αυτήν και να την προστατεύουν από τα τυχόντα αρνητικά σχόλια.

Μελέτη των (U. Sioma-Markowska, R. Poręba, 2016) έδειξε ότι οι μπαμπάδες που προετοιμάστηκαν για τον τοκετό, πράγματι ασχολήθηκαν με τον υποστηρικτικό ρόλο, προσέφεραν νοσηλευτική φροντίδα και πραγματοποίησαν οργάνωση παρακολούθησης κατά τη διάρκεια κάθε σταδίου του τοκετού. Μια ακόμα ενθαρρυντική έρευνα μας δείχνει ότι η εμπειρία κοπής του ομφάλιου λώρου ωφελεί τη συναισθηματική εμπλοκή του πατέρα με το νεογνό, υποστηρίζοντας τα οφέλη της συμμετοχής του και την ενδυνάμωση του κατά τον τοκετό.

Οι μαίες πρέπει να αναγνωρίζουν τους πατέρες ως αξιόλογους συμμετέχοντες και να υποστηρίζουν τη σημαντική θέση τους. Σαν μαία και σαν κόρη ενός εξαιρετικού μπαμπά, θεωρώ πως ο ρόλος του πατέρα είναι αδιαμφισβήτητα μοναδικός και απαραίτητος στη ζωή κάθε παιδιού.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σημάδια ότι το παιδί σας έχει άγχος και 8 τρόποι να το βοηθήσετε να το αποβάλει
Έρευνα: Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης
Έρευνα: Τα δραστήρια παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχικές διαταραχές
Έμφραγμα: Γνωστό φάρμακο για την καρδιά αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση