Ιπποκράτης: «Κάθε νόσος ξεκινά πρώτα από την ψυχή και μετά καταλήγει στο σώμα»

Ιπποκράτης: «Κάθε νόσος ξεκινά πρώτα από την ψυχή και μετά καταλήγει στο σώμα» Ο Ιπποκράτης έλεγε οτι κάθε νόσος ξεκινά πρώτα από την ψυχή

Ιπποκράτης: «Κάθε νόσος ξεκινά πρώτα από την ψυχή και μετά καταλήγει στο σώμα»

Ιπποκράτης: «Κάθε νόσος ξεκινά πρώτα από την ψυχή και μετά καταλήγει στο σώμα»

Ο Ιπποκράτης έλεγε οτι κάθε νόσος ξεκινά πρώτα από την ψυχή και μετά καταλήγει στο σώμα. Είναι αδιανόητο ότι ακόμα πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν μετά από 2.500 χρόνια ότι η ψυχική τους κατάσταση είναι αυτή που μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία τους. Ακόμα και σήμερα, που η ιατρική έχει αποδεχτεί πλήρως την κρίσιμη σημασία του άγχους στη διαμόρφωση της υγείας, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εκπλήσσονται όταν η διάγνωση των συμπτωμάτων τους είναι πως είναι ψυχοσωματικά.

Advertisment

Αυτή η κατάσταση σήμερα δεν μπορεί να δείχνει άγνοια αλλά το πιο πιθανό είναι ότι δείχνει άρνηση. Είναι πιο εύκολο να διαχειριστούμε το γεγονός ότι κάτι πάνω μας «χάλασε» και πρέπει να το πάμε στο συνεργείο για να το επιδιορθώσει ο «μηχανικός». Αν μπορούσαμε, θα αφήναμε το σώμα μας εκεί και θα το παραλαμβάναμε έτοιμο μετά από μερικές μέρες, όπως κάνουμε με τα αυτοκίνητά μας.

Όμως η αλήθεια είναι ότι όσο και να θεραπεύουμε το σώμα, αν δεν αναζητήσουμε τη θεραπεία της αιτίας, τότε, το σώμα δεν θα ιαθεί ποτέ. Απλά θα εμφανίζει διαφορετικά συμπτώματα.

Και ακόμα και όσοι κατανοούμε αυτή την αλήθεια πολλές φορές ξεχνιόμαστε και αναζητούμε την εύκολη λύση. Από αυτή την αλήθεια δεν εξαιρούνται ούτε οι εναλλακτικές θεραπείες ή οι εναλλακτικοί θεραπευτές. Τα τελευταία χρόνια, σε όλο τον κόσμο, οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας αναπτύσσονται ραγδαία. Πλην όμως ότι η εσωτερική στάση των ανθρώπων έχει αλλάξει δυσανάλογα λίγο σε αυτό το πεδίο.

Advertisment

Είναι φυσικά προτιμότερο να αντιμετωπίσουμε ένα σωματικό πρόβλημα με φυσικές μεθόδους όταν αυτό είναι εφικτό αλλά πάλι η παγίδα είναι παρούσα. Το πρόβλημα είναι η στάση ζωής μας, όχι η μέθοδος. Ακόμα κι αν επιλέξουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα υγείας μέσα από τη μέθοδο του Ρέικι, του Theta Healing ή άλλη, ελλοχεύει ο κίνδυνος και πάλι να αφήσουμε το σώμα μας στα χέρια του θεραπευτή, αποστασιοποιούμενοι από το πρόβλημά μας.

Και εδώ έρχεται ο κρίσιμος ρόλος του θεραπευτή. Είναι εκείνος που δεν πρέπει να αποδέχεται το ρόλο του Σωτήρα αλλά απεναντίας να είναι εκείνος που θα συνοδεύσει τον ασθενή στο ταξίδι της δικής του θεραπείας.

Η εσωτερική κατάσταση είναι αυτή που δημιουργεί την πραγματικότητα κάθε ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένου της υγείας του. Η μετατόπιση, η θεραπεία, η εργασία πρέπει να συμβεί πρώτα εκεί ώστε να ευελπιστούμε σε μια πραγματική και αληθινή αποκατάσταση της υγείας σε όλα τα επίπεδα. Και αν είστε ένας άνθρωπος που ταξιδεύει στον χώρο των εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών, τότε, η ευθύνη σας για την διάδοση αυτής της αρχαίας αλήθειας είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
Μαντώ Μαυρογένους: Η φλογερή επαναστάτρια και φεμινίστρια του 1821
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
95χρονος Έλληνας σπρίντερ πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στα 60μ. στο Ευρωπαϊκό βετεράνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση