, , ,

Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν αποτελεσματικά την αβεβαιότητα για το αύριο

Η αβεβαιότητα είναι μια συνθήκη με την οποία οι άνθρωποι εκ φύσεως παλεύουμε. Οι έρευνες δείχνουν, για παράδειγμα ότι οι άνθρωποι γενικά νιώθουν πιο

Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν αποτελεσματικά την αβεβαιότητα για το αύριο

Η αβεβαιότητα είναι μια συνθήκη με την οποία οι άνθρωποι εκ φύσεως παλεύουμε. Οι έρευνες δείχνουν, για παράδειγμα ότι οι άνθρωποι γενικά νιώθουν πιο στρεσαρισμένοι όταν έρχονται αντιμέτωποι με την πιθανότητα κάτι κακό να συμβεί παρά όταν κάτι κακό είναι βέβαιο ότι θα συμβεί. Πρόσφατα, μια μελέτη βρήκε μια καθαρή σύνδεση ανάμεσα στην αβεβαιότητα, το φόβο για την πανδημία και για ψυχικά προβλήματα, όπως το άγχος και την κατάθλιψη.

Αλλά η διαχείριση της αβεβαιότητας είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται. Και οι ειδικοί ψυχικής υγείας λένε ότι υπάρχουν λίγες απλές στρατηγικές που οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να συνεχίσουν τη ζωή τους στο τώρα με κάποια ασφάλεια, αλλά και να προετοιμαστούν για ένα μέλλον που βρίσκεται μέσα στο άγνωστο.

Advertisment

Ξεκινήστε μιλώντας απλά για το τι είναι η αβεβαιότητα και πώς τη νιώθουμε

Οι ειδικοί λένε συχνά ότι ένας από τους πιο δυναμικούς τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν συναισθηματική νοημοσύνη είναι να τα διδάξουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να παρατηρούν αυτό που νιώθουν και να το ονοματίζουν, μια διαδικασία που ξεκινά νωρίς στη ζωή.

Όλα ξεκινούν όταν βοηθήσουμε τα παιδιά να χτίσουν τη δική τους γλώσσα για τις συναισθηματικές τους εμπειρίες. Συχνά, αυτό σημαίνει ότι τα βοηθάμε να εντοπίσουν τι συμβαίνει στο σώμα τους (καθώς τα δυνατά συναισθήματα τείνουν να παράγουν σωματικές αποκρίσεις). Για παράδειγμα, τα παιδιά που παλεύουν με πολύ αβεβαιότητα μπορεί να παρατηρήσουν ταχυκαρδία, ότι ιδρώνουν ή ότι έχουν πολλές ίδιες ερωτήσεις στο μυαλό τους.

Η αβεβαιότητα και το στρες εκφράζονται με διαφορετικούς τρόπους στα μεγαλύτερα παιδιά. Οι έφηβοι για παράδειγμα μπορεί να δείχνουν ευερέθιστοι. Μπορεί να ξεχνούν συχνότερα και να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν.

Advertisment

Είμαστε ειλικρινείς με το τι δεν γνωρίζουμε και με τους περιορισμούς μας

Οι γονείς έχουν μια δικαιολογημένη παρόρμηση να θέλουν να προστατεύουν τα παιδιά τους από το στρες και την αβεβαιότητα, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να πλάθουμε λανθασμένες απαντήσεις ή να παρέχουμε ψευδαισθησιακό καθησυχασμό. Είναι οκ να λέμε ορισμένες φορές ότι δεν γνωρίζουμε την απάντηση ή ότι δεν ξέρουμε τι θα συμβεί.

Οι γονείς μπορούν να είναι ειλικρινείς με τα παιδιά χωρίς να παρέχουν λάθος πληροφορίες. Μπορείτε αντιθέτως να μιλήσετε για πιθανά αποτελέσματα. Μπορείτε ακόμα και να μιλήσετε για το τι ελπίζετε να συμβεί.

Αυτό που επιζητάμε τελικά είναι ένα ιδανικό σημείο ανάμεσα στην προστασία και την έκθεση. Δεν χρειάζεται να προστατεύουμε εντελώς το παιδί από την αβεβαιότητα που μας περιτριγυρίζει, επειδή τότε δεν θα έχουν την ικανότητα να τη διαχειριστούν καθώς θα μπαίνουν στην ενήλικη ζωή. Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα αφήνουμε να παρακολουθούν για ώρες τις ειδήσεις ή να υπεραναλύουν τα σημερινά προβλήματα.

Μπορείτε για παράδειγμα να πείτε «Δεν ξέρουμε πάντα τι θα συμβεί. Αλλά είμαστε εδώ για να σε στηρίξουμε». Δεν θα διορθώσετε απαραιτήτως το πρόβλημα ή θα τους παρέχετε αίσθηση ασφάλειας, αλλά μπορείτε να τους δώσετε το χώρο να μιλήσουν για το πώς το νιώθουν εκείνα.

Δώστε το καλό παράδειγμα παραμένοντας ψύχραιμοι

Είμαστε οι πρώτοι καθρέφτες των παιδιών μας. συνεπώς, είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν συνείδηση του πώς πράττουν και συμπεριφέρονται. Πώς αντιμετωπίζετε εσείς προσωπικά την αβεβαιότητα, ακόμα και τις στιγμές εκείνες που πιστεύετε ότι τα παιδιά δεν σας ακούνε ή δεν σας παρακολουθούν;

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποκρίνεστε ότι όλα είναι τέλεια και τίποτα δεν έχει αλλάξει, αφού είναι βέβαιο ότι θα το αντιληφθούν. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να προβάλλετε την αυτοπεποίθηση και την καλή διάθεση.

Αναπτύσσουμε μια δομή γύρω τους

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσετε προβλεψιμότητα και ρουτίνα στο σπίτι. Στο βαθμό που είναι εφικτό, ακολουθήστε μια ρουτίνα ύπνου. Αν το παιδί ακολουθεί τηλεκπαίδευση, δομήστε και πάλι τη μέρα του μέσα στο σπίτι.

Με αυτό τον τρόπο θα νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια ώστε να βρίσκονται σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν το άγνωστο όταν εμφανιστεί. Έτσι, δείχνετε ότι αναγνωρίζετε πως το να ζει κανείς με αβεβαιότητα είναι αρκετά στρεσογόνο και τρομακτικό, αλλά παράλληλα το ενθαρρύνετε να δει ότι μαζί θα το ξεπεράσετε.

Βοηθήστε τα να δουν ποιες δραστηριότητές τους τα ηρεμούν

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να βρουν χαλαρωτικές στρατηγικές που θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Είτε αυτό είναι η μουσική, η γιόγκα, το τρέξιμο, η επαφή με κατοικίδια, η ανάγνωση ενός διασκεδαστικού βιβλίου. Ένας τρόπος να αναγνωρίσουν ποιες είναι αυτές είναι βοηθώντας τα να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τι τα βοήθησε στο παρελθόν να νιώσουν καλύτερα.

Πηγή:

www.huffpost.com/entry/how-to-teach-kids-cope-uncertainty

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς το ασυνείδητο επηρεάζει τις προσωπικές μας σχέσεις
Το επίπεδο εξουσίας μέσα σε μια σχέση επηρεάζει τον βαθμό που κάποιος βιώνει gaslighting
«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση