,

Επιστήμονες χαρτογράφησαν εκατομμύρια νέους γαλαξίες σε μόλις 300 ώρες

Τα παγκοσμίως πολύτιμα τηλεσκόπια της CSIRO που βρίσκονται στην Αυστραλία χαρτογράφησαν όλο τον νότιο ουρανό με εκπληκτική λεπτομέρεια και σε χρόνο ρεκόρ. Συγκεκριμένα, κατάφεραν

Επιστήμονες χαρτογράφησαν εκατομμύρια νέους γαλαξίες σε μόλις 300 ώρες

Τα παγκοσμίως πολύτιμα τηλεσκόπια της CSIRO που βρίσκονται στην Αυστραλία χαρτογράφησαν όλο τον νότιο ουρανό με εκπληκτική λεπτομέρεια και σε χρόνο ρεκόρ. Συγκεκριμένα, κατάφεραν να αναγνωρίσουν 3 εκατομμύρια γαλαξίες, άγνωστους μέχρι σήμερα, σε μόλις 300 ώρες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.

Η είδηση μεταδόθηκε την πρώτη μέρα του Δεκέμβρη από το Αυστραλιανό εθνικό επιστημονικό ινστιτούτο CSIRO και το επίτευγμα έγινε γρήγορα πρώτη είδηση σε όλο τον επιστημονικό κόσμο, καθώς παρήγαγε έναν νέο άτλαντα του σύμπαντος.

Advertisment

Οι προηγούμενες τηλεσκοπικές έρευνες για την χαρτογράφηση του σύμπαντος έπαιρναν ολόκληρα χρόνια και απαιτούσαν τη συναρμολόγηση δεκάδων χιλιάδων εικόνων. Το τηλεσκόπιο που χρησιμοποιήθηκε είναι το Askap (Australian Square Kilometre Array Pathfinder) και αποτελεί μια συλλογή 36 ραδιοπιάτων (κεραιών) που βρίσκονται στο Δυτικό Outback, διασκορπισμένοι σε μια έκταση 4.000 τετραγωνικών μέτρων.

Όλα μαζί συνεργάζονται για να «πλέξουν» και να δημιουργήσουν εικόνες υψηλής ευκρίνειας. Το αποτέλεσμα είναι πανοραμικές φωτογραφίες του σύμπαντος. Η υψηλή ευκρίνεια είναι διαφορετική για το ASKAP σε σύγκριση με το κινητό μας τηλέφωνο και οι τελικές 903 εικόνες που πήρε διαμόρφωσαν το νέο άτλαντα που αποτελείται από 70 εκατομμύρια πίξελ και αντιστοιχούν σε 26 terabytes δεδομένων, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δήλωσαν πως τα δεδομένα απαντούν σε κάποια από τα παλαιότερα ερωτήματα του ανθρώπου για τα μυστήρια του Σύμπαντος και ταυτόχρονα δίνουν τα εργαλεία σε αστρονόμους παγκοσμίως ώστε να απαντήσουν και εκείνοι άλλα επιστημονικά ερωτήματα. 3 εκατομμύρια νέοι γαλαξίες είναι ένας υπερβολικά πολύ μεγάλος χώρος εξερεύνησης, θα μπορούσε να πει κανείς.

Advertisment

Ο αστρονόμος Dr. David McConnell δήλωσε σχετικά με το επίτευγμα ότι «θα χρησιμοποιηθεί από αστρονόμους σε όλο τον κόσμο για την εξερεύνηση του αγνώστου και τη μελέτη των πάντων, από τη δημιουργία άστρων έως το πώς οι γαλαξίες και οι τεράστιες μαύρες τρύπες τους εξελίσσονται και αλληλεπιδρούν». Συνέχισε λέγοντας ότι δεκάδες εκατομμύρια γαλαξίες περιμένουν να ανακαλυφθούν με αυτό το νέο τηλεσκόπιο στο μέλλον.

Πηγή:

www.bbc.com/news/world-australia-55139976

Κεντρική φωτογραφία: CSIRO

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

95χρονος Έλληνας σπρίντερ πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στα 60μ. στο Ευρωπαϊκό βετεράνων
Βρετανία: Άντρας αποκάλυψε την άγρια κακοποίηση που δεχόταν από τη σύζυγό του επί 20 χρόνια και γίνεται ντοκιμαντέρ
World Happiness Report | Oι πιο ευτυχισμένες και δυστυχισμένες χώρες του κόσμου - Η θέση της Ελλάδας
Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση