, ,

Παγκράτι: Εγκαταλελειμμένος χώρος μετατράπηκε στο τρίτο «πάρκο τσέπης» της Αθήνας

Τα «pocket parks» είναι μικρές οάσεις πρασίνου και ξεκούρασης για τους κατοίκους πυκνοκατοικημένων περιοχών, οι οποίοι λόγω ακριβώς της ρυμοτομίας δυσκολεύονται να βρουν πρόσβαση

Παγκράτι: Εγκαταλελειμμένος χώρος μετατράπηκε στο τρίτο «πάρκο τσέπης» της Αθήνας

Τα «pocket parks» είναι μικρές οάσεις πρασίνου και ξεκούρασης για τους κατοίκους πυκνοκατοικημένων περιοχών, οι οποίοι λόγω ακριβώς της ρυμοτομίας δυσκολεύονται να βρουν πρόσβαση σε ανοιχτούς χώρους πρασίνου. Η Αθήνα έχει αρκετές τέτοιες πυκνοκατοικημένες περιοχές και ακόμα περισσότερους εγκαταλειμμένους χώρους, οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι.

Τους τελευταίους μήνες όμως τρία τέτοια εγκαταλελειμμένα οικόπεδα μετατράπηκαν σε «πάρκα τσέπης». Το ένα βρίσκεται στην Κυψέλη, το άλλο στον Κολωνό και το τρίτο εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες στο Παγκράτι.

Advertisment

Πρόκειται για έναν μεγαλύτερο από τα προηγούμενα χώρο, ο οποίος δημιουργήθηκε από την οργάνωση «Γη» και σε συνεργασία με την εταιρία «P&G». Το project υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων που ονομάζεται «Υιοθέτησε την πόλη σου».

Ο δήμος σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει πως το πάρκο τσέπης του Παγκρατίου σχεδιάστηκε με στόχο ««να αποτελέσει ένα οικοσύστημα που θα συμβάλει στην αισθητική και κλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και στην αύξηση της βιοποικιλότητας. Είναι μία έκταση 750 τ.μ. με πυκνή φύτευση στην οποία τοποθετήθηκαν περισσότερα από 1.150 είδη φυτών και δέντρων, μεταξύ των οποίων ροβίνιες, σημύδες και γηγενή αρωματικά φυτά. Ο εντυπωσιακός αριθμός διαφορετικών φυτών και η πυκνότητα φύτευσής τους, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος με οφέλη για τη γειτονιά».

Κάτι εξίσου ενδιαφέρον είναι πως το πάρκο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις αρχές της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας. Για παράδειγμα, οι περισσότερες κατασκευές έγιναν με επαναχρησιμοποιούμενα ξύλα. Παράλληλα, στο πάρκο τσέπης εγκαταστάθηκε ένα αειφόρο σύστημα αποστράγγισης υδάτων, ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να ποτίζονται επαρκώς τα δέντρα.

Advertisment

Ακόμα και ο φωτισμός του πάρκου γίνεται με αυτόνομα φωτοβολταϊκά, τα οποία για να μειώσουν τη φωτορύπανση της περιοχής τις πρώτες ώρες φωτίζουν στο 100%, έπειτα, για τέσσερις ώρες στο 80% και αποδίδουν το 25% έως το πρωί. Στο πάρκο οι επισκέπτες θα βρουν διαδρόμους περιπάτου, καθίσματα αλλά και θέσεις ποδηλάτων ενώ παράλληλα υπάρχει νερό για τους επισκέπτες και τα ζώα της περιοχής.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε ότι «τη θέση του μαύρου και των σκουπιδιών, παίρνει το πράσινο και η ζωή…η κάθε γωνιά της Αθήνας μπορεί να αποκτήσει τη δική της ανάσα, το δικό της πράσινο σημείο αναφοράς και, επιτέλους, να έρθουν στο φως εκτάσεις μέσα στον αστικό ιστό που με το πέρασμα του χρόνου είχαν γίνει βάρος για τη γειτονιά».

Πηγή:

Με πληροφορίες από news247.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"
Τα σημάδια που δείχνουν ότι μία σχέση έχει τελειώσει
Νέα έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλός μας “συνδέεται” με αυτόν του σκύλου μας
Λευκός Πύργος: Ο πιο διάσημος πύργος της Ελλάδας (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση