, ,

«Space for kids»: Έλληνες φυσικοί δημιουργούν ειδικά βίντεο αστρονομίας κατάλληλα για παιδιά

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον project των Θέλγια Γερασοπούλου, Όλγα Παπαδοπούλου και Βασίλη Σπυράκου. Η ιδέα δημιουργήθηκε όταν δέχονταν τις καταιγιστικές απορίες των μικρών παιδιών

«Space for kids»: Έλληνες φυσικοί δημιουργούν ειδικά βίντεο αστρονομίας κατάλληλα για παιδιά

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον project των Θέλγια Γερασοπούλου, Όλγα Παπαδοπούλου και Βασίλη Σπυράκου. Η ιδέα δημιουργήθηκε όταν δέχονταν τις καταιγιστικές απορίες των μικρών παιδιών που επισκέπτονταν το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. «Τι θα γίνει αν κάποιος πέσει μέσα σε μια μαύρη τρύπα;», «Τι θα γίνει αν πεθάνει ο Ήλιος» και άλλα τέτοια ερωτήματα που οι ίδιοι προσπαθούσαν να απαντήσουν με απλό και κατανοητό τρόπο.

Και οι τρεις είναι Απόφοιτοι των Τμημάτων Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι δύο από αυτούς έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό στην Αστροφυσική. Συναντήθηκαν στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου και ανέλαβαν τις παιδικές δράσεις του χώρου. Το κοινό τους ήταν παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού και μέσα από αυτή τους την εμπειρία αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ιστοσελίδα και ένα κανάλι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με θέα την αστρονομία και την αστροφυσική.

Advertisment

Όμως το «Space for Kids» όπως ονομάζεται το project τους απευθύνεται σε παιδιά. Βασικός τους στόχος είναι να εξηγήσουν τις επιστήμες και τις αντίστοιχες έννοιες με τρόπο απλό στα παιδιά που διψούν για μάθηση. Πώς όμως έφτασαν να υλοποιήσουν μια τέτοια ιδέα;

Ο κορονοϊός και η καραντίνα ήρθαν και έκοψαν απότομα τη συνεργασία τους στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Απομακρύνθηκαν απότομα από τις παιδικές δράσεις, αλλά δεν ήθελαν να κάψουν εντελώς την επικοινωνία της αστρονομίας στα μικρά παιδιά. Η κ. Γερασοπούλου εξήγησε μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ξαφνικά και απότομα λόγω του κορονοϊού σταματήσαμε να έχουμε κάποια δράση με τα παιδιά και σκεφτήκαμε ότι αυτή η επικοινωνία της αστρονομίας ειδικά σε μικρές ηλικίες, μιας και στο σχολείο δεν υπάρχουν μαθήματα που να διδάσκουν αστρονομία, μπορούσε να συνεχιστεί με τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού που θα είναι ελεύθερο προς όλους, εύκολα προσβάσιμο και εμπεριστατωμένο.

Έχουμε παρατηρήσει και πολλά φαινόμενα ψευδοεπιστήμης, τα οποία είναι σαν παγίδες που πέφτουν οι μαθητές κυρίως οι πιο νεαρές ηλικίες αλλά και οι μεγαλύτεροι φυσικά, και θέλαμε με κάποιον τρόπο να συνεχίσουμε αυτή την επικοινωνία της επιστήμης».

Advertisment

Η δημιουργική παρέα των φυσικών γνωρίζει πόσο τρομακτική και απρόσιτη φαντάζει η επιστήμη αυτή στα παιδιά και θέλουν να πάνε κόντρα σε αυτό, να τα βοηθήσουν να τη συμπαθήσουν. Σύμφωνα με τον κ. Σπυράκο η αστρονομία είναι μία επιστήμη που μπορεί εύκολα να κάνει τα παιδιά να φανταστούν πράγματα, να σκεφτούν, ουσιαστικά, μπορεί να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον, μιας και τα παιδιά έχουν πολλή φαντασία.

Τα βίντεο που δημιουργούν περιλαμβάνουν καρτούν και αφήγηση που μοιάζει με παραμύθι. Βασικός χαρακτήρας είναι η «Έργια η Περιέργεια», η οποία σε κάθε βίντεο εξετάζει και μαθαίνει διαφορετικά φυσικά φαινόμενα. Όπως εξηγεί, η Θέλγια Γερασοπούλου, «Η Έργια η Περιέργεια» παρόλο που εμφανίζεται σαν χαρακτήρας στα βίντεο θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι κι αυτό το μικρόβιο που έχουμε μέσα μας κυρίως όταν είμαστε παιδιά να μάθουμε καινούρια πράγματα και γι αυτό το λόγο και τα βίντεο αποτελούν συνήθως μια περιπέτεια που περνάει «Η Έργια η Περιέργεια» ανάλογα τη θεματολογία, δηλαδή θα πάει ένα ταξίδι στο διάστημα, θα κάνει ένα ταξίδι μέσα σε ένα βιβλίο, θα κάνει ένα ταξίδι στην περιέργεια που έχει στο μυαλό της, στην αναζήτηση διάφορων φαινομένων. Αυτή είναι η ολική ιδέα».

Η ομάδα επέλεξε τη μορφή καρτούν ώστε τα παιδιά να μπορούν ευκολότερα να ταυτιστούν με τους ήρωες. Με αυτό τον τρόπο, προσφέρουν μια εναλλακτική διαδικασία μάθησης που δεν μοιάζει με την παραδοσιακή διαδικασία του σχολικού πλαισίου. Εκτός από τα βίντεο στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook δημοσιεύουν καθημερινά εικόνες με κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες βασικής αστρονομίας, οι οποίες αποτελούν συνολικά μέρος ενός μεγάλου παζλ πληροφοριών. Η προσπάθειά τους θέλουν να συμπληρώσει και σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την εκπαιδευτική διαδικασία.

Μιλώντας για την ικανοποίηση που λαμβάνει η ίδια η ομάδα από αυτή την προσπάθεια, ο κ. Σπυράκος αναφέρει σε δήλωσή του: «Τα παιδιά κάνουν αφοπλιστικές ερωτήσεις. Ένας ενήλικας θα σκεφτεί το σύνθετο, δεν θα πάει το μυαλό του στο πολύ απλό, ενώ το παιδί πηγαίνει το μυαλό του στο πολύ απλό κι αρκετές φορές αυτό είναι και το δύσκολο. Δηλαδή το να πάρεις κάποια θέματα που εφάπτονται σε επιστήμες, και να το κάνεις από σύνθετα, απλά, όσο πιο απλά γίνεται έχει μια δυσκολία, γι’ αυτό και τα παιδιά εκτός ότι μαθαίνουν απ’ αυτά μαθαίνουμε κι εμείς μέσα από εκείνα.

Μπαίνουμε σε μια διαδικασία που κάποιες φορές σε κάνει να καταλάβεις ότι και πράγματα που νομίζεις ότι τα ξέρεις εσύ ο ίδιος τελικά δεν τα ξέρεις και πρέπει να τα δεις με διαφορετική ματιά. Υπάρχει δηλαδή μια αλληλεπίδραση».

Πηγή:

Με πληροφορίες από news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ένα από τα δημοφιλέστερα νησιά του κόσμου βυθίζεται στη σιωπή για μια ημέρα κάθε χρόνο;
«Η Κρήτη ανοίγει την καρδιά της»: Ένα εξαιρετικό βίντεο - καμπάνια με τους ξένους που επέλεξαν να ζήσουν στο νησί
Μαθητές από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν επιτραπέζιο παιχνίδι για άτομα με προβλήματα όρασης!
7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση