,

Έλληνες επιστήμονες μελετούν μοναδικό ηφαιστειακό πέτρωμα παλαιότερο από τη Γη κατά 22 εκατομμύρια χρόνια!

Πρόκειται για «το αρχαιότερο ηφαιστειακό πέτρωμα που έχει ο Άνθρωπος στα χέρια του, πιο παλιό ακόμη και από τη Γη, κατά 22 εκατομμύρια χρόνια»,

Έλληνες επιστήμονες μελετούν μοναδικό ηφαιστειακό πέτρωμα παλαιότερο από τη Γη κατά 22 εκατομμύρια χρόνια

Πρόκειται για «το αρχαιότερο ηφαιστειακό πέτρωμα που έχει ο Άνθρωπος στα χέρια του, πιο παλιό ακόμη και από τη Γη, κατά 22 εκατομμύρια χρόνια», όπως εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής Ιωάννης Μπαζιώτης, ορυκτολόγος-πετρολόγος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104.9FM». Ο κος Μπαζιώτης είναι ο πρώτος Έλληνας που έλαβε μέρος στην αποστολή Antarctic Search for Meteorites (Αναζήτηση μετεωριτών στην Ανταρκτική).

Ο πολύτιμος και μοναδικός αυτός μετεωρίτης που ονομάστηκε Erg Chech 002 έκρυβε πολλά μυστικά, τα οποία αποκαλύφθηκαν σε πρόσφατο συνέδριο της NASA. Ένας μέρος αυτού βρίσκεται στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Ορυκτολογίας-Γεωλογίας, όπου μελετάται από Έλληνες επιστήμονες. Ο κος Μπαζιώτης μαζί με τους συναδέλφους του αποκρυπτογραφούν τα στοιχεία του: «Προέρχεται από ένα άγνωστο στους επιστήμονες ουράνιο σώμα και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας γνωστός αστεροειδής που να συνδέεται φασματικά – να έχει δηλαδή την ίδια…υπογραφή, με το συγκεκριμένο δείγμα του Erg Chech 002».

Advertisment

Ο Erg Chech 002 βρέθηκε τον Μάιο του 2020 σε έρημο της Αλγερίας στην περιοχή απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Συνολικά ζυγίζει 31,78 κιλά, «τα δείγματα που έχουν ανακτηθεί στερούνται του χαρακτηριστικού διαγνωστικού γνωρίσματος για μετεωρίτες, του φλοιού σύντηξης. Χαρακτηρίζονται ως άδρο-κοκκώδη με ερυθρωπή απόχρωση που διακόπτεται από πρασινωπούς κρυστάλλους του ορυκτού πυρόξενος, με μέγεθος που πολλές φορές φθάνει τα 9 εκατοστά -κάτι επίσης πολύ σπάνιο».

Ο εν λόγω μετεωρίτης ανήκει στην κατηγορία των αχονδριτών μετεωριτών. Τι σημαίνει ακριβώς αυτό; «…Αυτών που προέρχονται από πλανητικά σώματα τα οποία έχουν διαφοροποιηθεί», ουράνια σώματα που κατά τη διάρκεια της γεωλογικής τους ιστορίας «ανέπτυξαν εσωτερική δομή με πυρήνα, μανδύα και φλοιό». Ο πλανήτης Άρης, ο αστεροειδής Εστία και ο πλανήτης μας αποτελούν τέτοια σώματα στο ηλιακό μας σύστημα.

Γαλλική ερευνητική ομάδα είχε δείξει ότι ο Erg Chech 002 αποτελεί ένα μοναδικό ηφαιστειακό πέτρωμα μη γήινης προέλευσης και σχηματίστηκε περίπου πριν από 4,565 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι Έλληνες επιστήμονες κίνησαν χρονοβόρες διαδικασίες για να καταφέρουν να φέρουν στη χώρα για μελέτη δύο δείγματα περίπου 1.3 γραμμαρίων το καθένα. «Αυτό και μόνο μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι έχουμε στα χέρια μας, ένα υλικό παλαιότερο ακόμα και από την ίδια τη Γη. Γνωρίζουμε ότι, ακόμα και στα όρια του αναλυτικού σφάλματος, και με βάση τα πρόσφατα δημοσιευμένα επιστημονικά δεδομένα, η ηλικία του Erg Chech 002 είναι κατά 22 εκατομμύρια χρόνια μεγαλύτερη από αυτή της Γης μας!», σχολιάζει ο κος Μπαζιώτης.

Advertisment

Ο υποψήφιος διδάκτορας του Έλληνα επιστήμονα, ο Σταμάτιος Ξυδούς, θα εφαρμόσει βασικές αρχές με τις οποίες είναι ήδη εξοικειωμένος στη διδακτορική του διατριβή για να κατανοήσει τις σχέσεις μεταξύ των ορυκτών σε συνδυασμό με το λεπτομερή προσδιορισμό της χημικής σύστασης που θα γίνει στο εργαστήριο. «Θα εφαρμοστούν σύγχρονα πετρογενετικά μοντέλα που στηρίζονται στη θερμοδυναμική και μπορούν να αποκαλύψουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια την αλληλουχία δημιουργίας των ορυκτών κατά τη ψύξη του μάγματος από το οποίο προέρχονται». Τέτοιες έρευνες μπορούν να μας βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα για τη δημιουργία και εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος.

Πηγή:

news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Ινδία: «Πνίγεται» το Νέο Δελχί από την τοξική αιθαλομίχλη - «Άφαντο» το Ταζ Μαχάλ! (βίντεο)
Η επαφή με τη φύση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες
Μήπως γινόμαστε λιγότερο έξυπνοι; Το μυστήριο των εγκεφάλων που συρρικνώνονται

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση