, ,

Ινδία: Γυναίκα αρχιτέκτονας μετατρέπει παλιά λάστιχα σε όμορφες παιδικές χαρές

O Anthill Creations είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε και διοικείται από την Pooja Rai, μια νεαρή αρχιτέκτονα. Βασική φιλοσοφία του οργανισμού

Ινδία: Γυναίκα αρχιτέκτονας μετατρέπει παλιά λάστιχα σε όμορφες παιδικές χαρές

O Anthill Creations είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε και διοικείται από την Pooja Rai, μια νεαρή αρχιτέκτονα. Βασική φιλοσοφία του οργανισμού είναι ότι το παιχνίδι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού.

Η Pooja Rai χρησιμοποιεί κάποια από τα 100 εκατομμύρια ελαστικά που καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο στη χώρα της στην Ινδία, για να σχεδιάσει πολύχρωμες παιδικές χαρές σε σχολεία που τις χρειάζονται. Ο Anthill Creations έχει μέχρι σήμερα δημιουργήσει 283 διαφορετικούς χώρους παιχνιδιού χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά βαμμένα λάστιχα.

Advertisment

Η έδρα του οργανισμού βρίσκεται στο Bengaluru και οι περισσότεροι χώροι παιχνιδιού που η νεαρή αρχιτέκτονας σχεδιάζει περιλαμβάνουν τεράστιους σχηματισμούς ελαστικών με σχήματα αυτοκίνητα, κτήρια ή ζώα, συνδυασμένα με πιο κλασικά στοιχεία όπως κούνιες, τραμπάλες και τσουλήθρες.

Όλοι οι χώροι δημιουργούνται από πεταμένα λάστιχα που συλλέγονται, καθαρίζονται και μελετώνται για οτιδήποτε θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τα παιδιά. Στη συνέχεια βάφονται και στη συνέχεια σφραγίζονται ώστε να μη μαζεύεται το βρόχινο νερό στο εσωτερικό τους.

«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου το παιχνίδι, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξής μας, θεωρείται τώρα πολυτέλεια και ακόμα και μη απαραίτητο», δήλωσε η Rai σε συνέντευξή της.

Advertisment

Η Ινδία είναι το μοναδικό έθνος παγκοσμίως που έχει θεσπίσει νόμο για υποχρεωτική φιλανθρωπική οργάνωση σε εταιρείες· έτσι το έργο της Rai πραγματοποιείται μέσω δωρεών. Μια μικρή παιδική χαρά κοστίζει περίπου 800 δολάρια και μια μεγάλη μπορεί να κοστίζει μέχρι και 4 φορές περισσότερο.

Η χώρα είναι η δεύτερη πιο πολυπληθής στον κόσμο και στις χωματερές της καταλήγει ένας τεράστιος αριθμός λάστιχων. Η ανακύκλωσή τους με αυτό τον τρόπο προσφέρει στα παιδιά τη μοναδική ευκαιρία να μάθουν τη συνήθεια αυτή πριν καν γίνουν καταναλωτές.

Η κατασκευή των χώρων παιχνιδιού γίνεται από εθελοντές – 800 έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα στο εγχείρημα. Οι παιδικές χαρές δεν βρίσκονται όμως μόνο σε σχολεία, αλλά επίσης σε δημόσια πάρκα, ακόμα και σε καταυλισμούς προσφύγων και η θεματική τους ορίζεται από τα ίδια τα παιδιά στην περιοχή.

«Συχνά ξεχνάμε πόσο ευάλωτα είναι αυτά τα χρόνια της ανάπτυξης», αναφέρει η Rai στη συνέντευξή της. «Το δικαίωμα στο παιχνίδι πρέπει να θεωρείται κρίσιμο για την γνωστική ανάπτυξη, τη σωματική και συναισθηματική ευεξία ενός παιδιού – πιστεύουμε ότι πράγματι πρόκειται για ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα».

Πηγή:

goodnewsnetwork.org/nonprofit-anthill-creations-builds-playgrounds-out-of-used-tires-in-india

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σκύλος και άνθρωπος συγχρονίζονται εγκεφαλικά όταν κοιτάζονται στα μάτια
2 τρόποι με τους οποίους η ενσυναίσθηση καθορίζει τον τύπο του συντρόφου που επιλέγουμε
6 πάρκα στην Αττική για να περάσουν τα παιδιά δημιουργικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά τους
8 σημάδια που σας δείχνουν ότι ο σύντροφός σας φοβάται την δέσμευση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση