,

«Ιστορική» συμφωνία των G7 για επιβολή ελάχιστου φόρου στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες

Το Σάββατο 5 Ιουνίου 2020, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G7 δεσμεύτηκαν να επιβάλουν ένα ελάχιστο παγκόσμιο επίπεδo εταιρικού φόρου τουλάχιστον 15%.

«Ιστορική» συμφωνία των G7 για επιβολή ελάχιστου φόρου στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες

Για τους απλούς ιδιώτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή δεν είναι καθόλου εύκολες. Εντούτοις, εδώ και πολλά χρόνια μεγάλες εταιρείες και εξαιρετικά εύποροι ιδιώτες εκμεταλλεύονται τα λεγόμενα παραθυράκια των «φορολογικών παραδείσων» για να αποφύγουν να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Αυτό, μέχρι τώρα.

Το Σάββατο 5 Ιουνίου 2020, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G7 δεσμεύτηκαν να επιβάλουν ένα ελάχιστο παγκόσμιο επίπεδο εταιρικού φόρου τουλάχιστον 15%, σε μια προσπάθεια να πείσουν τις πολυεθνικές – και ορισμένους εξαιρετικά πλούσιους ιδιώτες – να πληρώσουν περισσότερα στα κρατικά ταμεία που έχουν πληγεί σκληρά από τη συνεχιζόμενη πανδημία και τις επιπτώσεις της.

Advertisment

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι σήμερα, μετά από χρόνια συζητήσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, πρόεδρος των συνομιλιών στο Λονδίνο. «Είναι περίπλοκο και αυτό συνιστά ένα πρώτο βήμα, δήλωσε ο Σούνακ.

«Είναι πολύ καλά νέα για τη φορολογική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη και κακά νέα για τους φορολογικούς παραδείσους σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. «Οι εταιρείες δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποφεύγουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, δηλώνοντας τα κέρδη τους στις χώρες με τη χαμηλότερη φορολογία”.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι η δέσμευση της ομάδας είναι ένα «σημείο εκκίνησης» και υποσχέθηκε ότι θα συνεισφέρει περισσότερο. «Αυτό είναι ένα σημείο εκκίνησης και τους επόμενους μήνες θα αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο ελάχιστος συντελεστής εταιρικού φόρου θα είναι όσο το δυνατόν υψηλότερος», δήλωσε ο Λεμέρ.

Advertisment

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα «βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία να ανακάμψει, εξισώνοντας τους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνοντας τις χώρες να ανταγωνίζονται σε θετικές βάσεις».

Η DW ανέφερε ότι η πρόταση, της οποία ηγήθηκε οι ΗΠΑ, επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός παγκόσμιου ελάχιστου συντελεστή εταιρικού φόρου, καθώς και ειδικών κανόνων για να αλλάξει το ποσό του φόρου που καταβάλλουν οι εταιρείες και το πού καταβάλλεται. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει έναν ενιαίο ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή 15%.

Ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος θα επιβάλλεται μόνο στις 100 μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες εταιρείες του κόσμου. Εάν μια εταιρεία πληρώνει φόρους κάπου με χαμηλότερο συντελεστή, θα πρέπει πιθανότατα να πληρώσει πρόσθετους φόρους. Μια τέτοια κίνηση έχει ως στόχο να τερματίσει αυτό που η Γιέλεν αποκάλεσε «30ετή αγώνα δρόμου προς τα κάτω στους φορολογικούς συντελεστές των εταιρειών», καθώς οι χώρες ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν πολυεθνικές εταιρείες.

Μεταξύ των εταιρειών που επηρεάζονται από την απόφαση είναι οι κολοσσοί του τεχνολογικού κλάδου, όπως η Amazon, η Google και το Facebook. Ο Άλεξ Κόμπαμ, διευθύνων σύμβουλος του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης, χαρακτήρισε την κίνηση «ιστορική στιγμή», αλλά παράλληλα τη θεώρησε επίσης «πολύ άδικη».  Σε συνέντευξή του στην DW, ο Κόμπαμ δήλωσε ότι το ποσοστό θα έπρεπε να είναι «τουλάχιστον 25%».

«Ο τρόπος με τον οποίο οι G7 προχωρούν σε αυτό με ένα τόσο χαμηλό ποσοστό… σημαίνει ότι τα οφέλη θα είναι πολύ μικρότερα από ό,τι θα μπορούσαν να είναι», δηλώνει ο ίδιος.

«Δείχνει πόσο ακατάλληλοι (οι G7), καθώς οι πλούσιες χώρες θέτουν τους κανόνες για όλους τους άλλους. Πρέπει να το μεταφέρουμε αυτό στα Ηνωμένα Έθνη και να πετύχουμε μια συμφωνία που να λειτουργεί για όλους, όχι μόνο για τους G7 που φροντίζουν για τα δικά τους έσοδα», πρόσθεσε.

Πηγή:

Με πληροφορίες από brightvibes.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση