Οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορεί να σας πουν ότι ο σκύλος τους τους καταλαβαίνει καλύτερα από τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι ο σκύλος τους καταλαβαίνει πιθανώς καλύτερα από ό,τι συνειδητοποιούν ακόμη και οι ίδιοι.
Οι ερευνητές που μελετούν τη σύνδεση και επικοινωνία σκύλου – ανθρώπου έχουν διαπιστώσει ότι οι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν τα ανθρώπινα συναισθήματα και, όπως και τα παιδιά, οι σκύλοι συχνά κοιτάζουν τα πρόσωπα των ιδιοκτητών τους για ενδείξεις σχετικά με το πώς να αντιδράσουν στους ανθρώπους και στον κόσμο γύρω τους – μια πρωτόγονη μορφή ενσυναίσθησης γνωστή ως συναισθηματική μετάδοση. Βιώνουν επίσης την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, μιας από τις ορμόνες που προκαλούν ευεξία και είναι χαρακτηριστικές του ανθρώπινου δεσμού.
Advertisment
Για χρόνια θεωρούνταν ότι αυτά αναπτύχθηκαν ως εξελικτική ανάγκη, καθώς τα ανεπιθύμητα κουτάβια που γεννιούνταν από τους λύκους θα επιλέγονταν από τα νέα τους αφεντικά. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ πιο συγκινητική από την υποταγή των τριχωτών φίλων μας στις ιδιοτροπίες απλών βιολογικών επιταγών.
Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη σύνδεση μεταξύ ενός σκύλου και του ιδιοκτήτη του, όπως η νευρωνική δραστηριότητα στον εγκέφαλο του σκύλου, ακόμη και οι αλλαγές στην οσμή του ανθρώπινου σώματος. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος, διαπιστώθηκε ότι τα σκυλιά που ζουν ως κατοικίδια και τα σκυλιά και οι λύκοι που ζουν σε αγέλες είχαν διαφορές στη φυσιολογία τους όταν αλληλεπιδρούσαν με έναν άνθρωπο με τον οποίο είχαν δεθεί συναισθηματικά.
Τα κατοικίδια απελευθέρωναν ωκυτοκίνη, ενώ τα σκυλιά που ζούσαν σε αγέλη και οι λύκοι που ζούσαν σε αγέλη δεν απελευθέρωναν, παρόλο που ήταν σαφές ότι προτιμούσαν να είναι με τον άνθρωπο με τον οποίο είχαν δεθεί, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές σημαίνει ότι είναι η εμπειρία ζωής και όχι η ράτσα που προκαλεί αυτή την ιδιαίτερη σύνδεση.
Advertisment
Επιπλέον, ορισμένα σκυλιά μοιράζονται όχι μόνο τη χαρά αλλά και το φόβο μας. Εξετάζοντας τις συγκεντρώσεις της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, μια άλλη ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με τους μοναχικούς κυνηγούς και τις αρχαίες, λυκόμορφες φυλές, οι συγκεντρώσεις κορτιζόλης των σκύλων βοσκής συσχετίζονταν με εκείνες του ιδιοκτήτη τους.
Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι οι σκύλοι αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούμε κι εμείς όταν συναντάμε ένα βρέφος που κλαίει: με ένα μείγμα πειθάρχησης και εγρήγορσης, και μια μελέτη έδειξε ακόμη ότι οι σκύλοι μπορούν να συγχρονίσουν τη συμπεριφορά τους με βάση έξι ανθρώπινα πρόσωπα που εκφράζουν: θυμό, φόβο, ευτυχία, λύπη, έκπληξη και αηδία.
Ένα άρθρο στο National Geographic περιγράφει λεπτομερώς πώς αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργεί και προς τις δύο κατευθύνσεις, καθώς παρόλο που οι συναισθηματικές ικανότητες των σκύλων δεν είναι τόσο πολύπλοκες όσο οι δικές μας, η αγνότητά τους θεωρητικά θα μπορούσε να μας επηρεάσει.
«Νομίζω ότι κι εκείνα μας μεταδίδουν τα συναισθήματά τους», δήλωσε στο National Geographic ο Marc Bekoff, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Μερικές φορές είναι πιο εύκολο να πάρουμε το φόβο και το άγχος τους. Ωστόσο, τα χαρούμενα σκυλιά είναι επίσης εύκολο να τα διαβάσεις, αν τρέχουν προς το μέρος σου με την ουρά τους να κουνιέται και τα αυτιά τους να είναι μπροστά, όχι πίσω».
Τα κλιμακωτά αποτελέσματα της χαράς και του άγχους είναι ευδιάκριτα στον κόσμο των ιδιοκτητών σκύλων. Αν ένας σκύλος ορμά ή γρυλίζει σε κάτι, αυτό μπορεί να στρεσάρει ή να φέρει σε δύσκολη θέση τον ιδιοκτήτη – σήματα που ο σκύλος αντιλαμβάνεται, επιτείνοντας την αγχωτική συνάντηση. Από την άλλη πλευρά του φάσματος, οι αγαπημένοι φίλοι που υποδεχόμαστε στην πόρτα με χαρά μπορεί να ενθουσιάσουν έναν σκύλο, πηδώντας στα πόδια των επισκεπτών παρά το γεγονός ότι έχει εκπαιδευτεί να μην το κάνει.
Το να μοιραζόμαστε μια ζωή και ένα σπίτι με σκύλους εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια έχει δημιουργήσει μια στενή σχέση μεταξύ των ειδών μας – μια αλληλεξάρτηση που έχει επιτρέψει και στους δυο μας να ευδοκιμήσουμε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορούσαμε μόνοι μας.
Πηγή:
goodnewsnetwork.org