,

Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου είναι ελληνική και βρίσκεται στη Λακωνία

Βυθισμένη στα ρηχά μα καταγάλανα νερά της Λακωνίας, το Παυλοπέτρι κουβαλά έναν μύθο, καθώς έχει ονομαστεί κατά καιρούς ως η «ελληνική Ατλαντίδα ή Πομπηία»

Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου είναι ελληνική και βρίσκεται στη Λακωνία

Βυθισμένη στα ρηχά μα καταγάλανα νερά της Λακωνίας, το Παυλοπέτρι κουβαλά έναν μύθο, καθώς έχει ονομαστεί κατά καιρούς ως η «ελληνική Ατλαντίδα ή Πομπηία». Τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα βρίσκονται στο στενό της Ελαφονήσου, δίπλα από την Πούντα Λακωνίας και μαρτυτούν κατοίκηση της περιοχής χιλιάδες χρόνια πριν.

Η αρχαία πόλη ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ (Nicholas Flemming) και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της βυθισμένης πόλης είναι το πόσο καλά διατηρημένη είναι: Ξεχωρίζουν τουλάχιστον 15 κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων και μετέπειτα σύγχρονες έρευνες του 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα.

Advertisment

Η διατήρηση αυτή βοηθήθηκε από το γεγονός ότι βυθίστηκε στο νερό χωρίς να ξαναχτιστεί ή να υπάρξει άλλη ανθρώπινη παρέμβαση. Γι’ αυτό οι δύτες μπορούν να ξεχωρίσουν ακόμα και τους δρόμους και τους τάφους της πόλης.

Οι επιστημονικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πιθανότατα η πόλη γεννήθηκε κοντά στο 3.000 π.Χ. και κατοικήθηκε μέχρι περίπου και το 1100 π.Χ. Γι’ αυτό και θεωρείται από τους αρχαιολόγους η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη παγκοσμίως. Μάλιστα, οι επιστήμονες εντόπισαν σκεύη μαγειρικής και μινωικά πιθάρια, κάτι που μαρυτά πως το Παυλοπέτρι λειτουργούσε και ως ένα σημαντικό λιμάνι της Πελοποννήσου σε εκείνη την εποχή. Άλλες ανασκαφές δείχνουν ότι η περιοχή πιθανότατα να ήταν το κέντρο μιας ακμάζουσας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας.

Πώς βρέθηκε στη θάλασσα όμως η αρχαία αυτή πόλη; Κάποιοι θεωρούν ότι το Παυλοπέτρι ποντίστηκε το 375 μ.Χ. από έναν μεγάλο σεισμό που κατέστρεψε και το Γύθειο με μετακίνηση μιας μεγάλης έκτασης και τελικά μερική αποκοπή της χερσονήσου. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί η σημερινή Ελαφόνησος.

Advertisment

Η διασφάλιση της ιστορικής του σημασίας και η προστασία του είναι εξαιρετικά σημαντικές διότι, γιατί μεταξύ άλλων, αρχαιοκάπηλοι το έχουν βάλει στο μάτι, κάνοντας κρυφά ανασκαφές, ενώ παράλληλα, μεγάλα πλοία που περνούν από πάνω του – ειδικά το καλοκαίρι – και κάποιες φορές αγκυροβολούν και κοντά του. Έτσι, το Παυλοπέτρι διατρέψει κίνδυνο να καταστραφεί κατά λάθος. Ακόμη και με τη ρύπανση που προκαλούν, είναι δυνατόν να αλλοιώσουν την καλοδιατηρημένη κατάστασή του.

Πηγές:

Με πληροφορίες από news247.gr και haanity

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση