Καλύτερη Ζωή

Γλώσσα του σώματος: Όταν το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις

Η σπουδαιότητα της γλώσσας του σώματος

Η Martha Graham, μια από τις σπουδαιότερες χορεύτριες όλων των εποχών, τόνιζε ότι το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις.

Είτε χαμογελάμε είτε είμαστε ανέκφραστοι, είτε κοιτάμε μπροστά είτε κάτω, είτε αγγίζουμε τους άλλους είτε είμαστε απόμακροι, επικοινωνούμε συμπεριφορές και συναισθήματα τα οποία γίνονται αντιληπτά από τους άλλους, έστω και υποσυνείδητα.

Με άλλα λόγια, όταν γνωρίζουμε ένα νέο άνθρωπο και λέμε ότι: «αυτός μου έκανε πολύ καλή εντύπωση» ή «δεν έχω πολύ καλό προαίσθημα για αυτόν» ή «μου αρέσει η ενέργειά του», αυτό σχετίζεται με την αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματος.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Princeton, απαιτείται μόλις ένα δέκατο του δευτερολέπτου για να βγάλει κάποιος ένα πρώτο συμπέρασμα για την άλλη πλευρά. Επομένως, γίνεται κατανοητό ότι αφού σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν προλαβαίνουμε να επικοινωνήσουμε λεκτικά, η πρώτη εντύπωση σχηματίζεται σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό από τη γλώσσα του σώματος.
Ουσιαστικά, η γλώσσα του σώματος είναι μια μη λεκτική επικοινωνία, που μας βοηθάει να εκφράσουμε αυτό που θέλουμε ή πολλές φορές φανερώνει κάτι που μπορεί να θέλαμε να δείξουμε ή και να αποκρύψουμε. Τελικά, πραγματοποιείται μέσω εκφράσεων του προσώπου, χειρονομιών, κινήσεων του σώματος, ρυθμού, τονικότητας της φωνής, ακόμα και εξωτερικής εμφάνισης και ένδυσης.


Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι 20% πόσο καλά ξέρεις κάτι και 80% πόσο καλά αισθάνεσαι γι’ αυτό που ξέρεις.
Jim Rohn

Φαντάσου, έναν άνδρα που θέλει να κάνει πρόταση γάμου στην αγαπημένη του. Το πρώτο σενάριο είναι να βρίσκονται στο σπίτι, να κοιτάζει κάπου αλλού όταν της μιλά, η φωνή του να είναι δυνατή και να της πει: «Είμαι πολύ ερωτευμένος μαζί σου. Θες να παντρευτούμε;».

Πώς σου φάνηκε; Αντικειμενικά, τα λόγια που είπε ήταν πολύ όμορφα.

Πάμε και στο δεύτερο σενάριο. Βρίσκονται σε ένα πολύ όμορφο μέρος, με χαμηλή μουσική και φωτισμό, την κοιτά, χαμογελά, πέφτει στα γόνατα, βγάζει ένα μονόπετρο από την τσέπη του και με χαμηλή, μελωδική φωνή της λέει: «Δεν ξέρω τι να πω, έχω αγχωθεί. Τι λες να παντρευτούμε;».

Αντικειμενικά, λιγότερο όμορφα λόγια σε σχέση με πριν.
Τώρα κλείσε για λίγο τα μάτια σου. Σκέψου τα δύο σενάρια. Ποια πρόταση γάμου θα ήθελες να κάνεις ή να σου κάνουν;

Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι η γλώσσα του σώματος δεν είναι πλήρως ελεγχόμενη, σε αντίθεση με τη λεκτική επικοινωνία, την καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι αυθεντικό.

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη που μπορούμε να λάβουμε από μία ανοικτή γλώσσα σώματος είναι ότι θα αρχίσουμε εμείς οι ίδιοι να βιώνουμε εσωτερικά το θετικό αντίκτυπο, με τη μορφή συναισθημάτων. Αυτή η ψυχολογική αρχή ονομάζεται αντιστροφή και μας ενδιαφέρει ως εξής: όταν χαμογελάμε το πιθανότερο είναι αυτόματα να νιώθουμε πιο χαρούμενοι, όταν η στάση σώματός μας είναι θετική ενδέχεται να γίνουμε άμεσα πιο ανοικτοί σε κάθε είδους επικοινωνία και όταν είμαστε κοντά στο συνομιλητή μας υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μοιραστούμε ευκολότερα μαζί του σκέψεις και συναισθήματα.

Το τελευταίο που θα ήθελα να θυμάσαι είναι ότι στην αρχή, μπορεί να μην τα καταφέρνουμε τόσο καλά. Να χρειάζεται παραπάνω προσπάθεια για να έχουμε μια θετική γλώσσα σώματος, αλλά και για να καταλαβαίνουμε αποτελεσματικά τους άλλους. Όμως, μην το βάλεις κάτω. Προσπάθησε ξανά και ξανά. Μέχρι να τα καταφέρεις.

Έτσι κι αλλιώς, όπως έλεγε και ο Winston Churchill: «Επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου.».

Νίκος Γιαννακόπουλος, Public Speaking Coach, PhD candidate – University of Piraeus


Ο Νίκος Γιαννακόπουλος και οι theSPEAKERS θα παραδώσουν ένα 15ωρο workshop στις 7 Δεκεμβρίου σχετικά με τη γλώσσα του σώματος με τίτλο Body speaKING. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μεταβείτε εδώ https://thespeakers.gr/product/body-speaking/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εφήβων που σκοπίμως αυτοτραυματίζεται ο οποίος δυστυχώς αυξάνεται το τελευταίο διάστημα. Η έννοια του αυτοτραυματισμού, αναφέρεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό

Σε αρκετές περιπτώσεις της ζωής και της καθημερινότητας μας, οι προσδοκίες μας ξεπερνούν κάθε αλήθεια και πραγματικότητα. Επιμένοντας στην προσδοκία ή στην φαντασίωση δυσκολευόμαστε

Θα σου διηγηθώ μια ιστορία φόβου και εμπιστοσύνης. Είχα μόλις τελειώσει ένα εξαιρετικό γεύμα μέσα σε μια πτήση για το Άμστερνταμ. Πήγαινα να κάνω

Η μεγαλύτερη απόσταση που χωρίζει τους ανθρώπους δεν είναι τα φυσικά όρια του χώρου, αλλά ο εγωισμός μας.

Γιατί η αγοραφοβική συμπεριφορά αυξάνεται το καλοκαίρι.

Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι παρά την ασφάλεια του κολλαγόνου, η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης γενικά θα πρέπει να αποφεύγεται.

Πρόσφατα Άρθρα

Η μεγαλύτερη απόσταση που χωρίζει τους ανθρώπους δεν είναι τα φυσικά όρια του χώρου, αλλά ο εγωισμός μας.

Γιατί η αγοραφοβική συμπεριφορά αυξάνεται το καλοκαίρι.

Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι παρά την ασφάλεια του κολλαγόνου, η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης γενικά θα πρέπει να αποφεύγεται.

Μάθε να σε ακούς και να σε βλέπεις. Έτσι θα ακούς και θα βλέπεις και τους άλλους.

Φυσικά και πολλά από τα συναισθήματα είναι θετικά, όμως υπάρχουν και αρνητικά συναισθήματα που δυσκολεύουν την εξέλιξη της σχέσης.

Διανύουμε μια νέα εποχή. Μια εποχή όπου φαίνεται η ρουτίνα στην εργασία έχει φτάσει στο τέλος της.

Αντί να αναλύουμε κάθε οπτικό στιγμιότυπο, αντιλαμβανόμαστε έναν μέσο όρο αυτού που είδαμε τα τελευταία 15 δευτερόλεπτα!

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε