Καλύτερη Ζωή

Γλώσσα του σώματος: Όταν το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις

Η σπουδαιότητα της γλώσσας του σώματος

Η Martha Graham, μια από τις σπουδαιότερες χορεύτριες όλων των εποχών, τόνιζε ότι το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις.

Είτε χαμογελάμε είτε είμαστε ανέκφραστοι, είτε κοιτάμε μπροστά είτε κάτω, είτε αγγίζουμε τους άλλους είτε είμαστε απόμακροι, επικοινωνούμε συμπεριφορές και συναισθήματα τα οποία γίνονται αντιληπτά από τους άλλους, έστω και υποσυνείδητα.

Με άλλα λόγια, όταν γνωρίζουμε ένα νέο άνθρωπο και λέμε ότι: «αυτός μου έκανε πολύ καλή εντύπωση» ή «δεν έχω πολύ καλό προαίσθημα για αυτόν» ή «μου αρέσει η ενέργειά του», αυτό σχετίζεται με την αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματος.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Princeton, απαιτείται μόλις ένα δέκατο του δευτερολέπτου για να βγάλει κάποιος ένα πρώτο συμπέρασμα για την άλλη πλευρά. Επομένως, γίνεται κατανοητό ότι αφού σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν προλαβαίνουμε να επικοινωνήσουμε λεκτικά, η πρώτη εντύπωση σχηματίζεται σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό από τη γλώσσα του σώματος.
Ουσιαστικά, η γλώσσα του σώματος είναι μια μη λεκτική επικοινωνία, που μας βοηθάει να εκφράσουμε αυτό που θέλουμε ή πολλές φορές φανερώνει κάτι που μπορεί να θέλαμε να δείξουμε ή και να αποκρύψουμε. Τελικά, πραγματοποιείται μέσω εκφράσεων του προσώπου, χειρονομιών, κινήσεων του σώματος, ρυθμού, τονικότητας της φωνής, ακόμα και εξωτερικής εμφάνισης και ένδυσης.


Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι 20% πόσο καλά ξέρεις κάτι και 80% πόσο καλά αισθάνεσαι γι’ αυτό που ξέρεις.
Jim Rohn

Φαντάσου, έναν άνδρα που θέλει να κάνει πρόταση γάμου στην αγαπημένη του. Το πρώτο σενάριο είναι να βρίσκονται στο σπίτι, να κοιτάζει κάπου αλλού όταν της μιλά, η φωνή του να είναι δυνατή και να της πει: «Είμαι πολύ ερωτευμένος μαζί σου. Θες να παντρευτούμε;».

Πώς σου φάνηκε; Αντικειμενικά, τα λόγια που είπε ήταν πολύ όμορφα.

Πάμε και στο δεύτερο σενάριο. Βρίσκονται σε ένα πολύ όμορφο μέρος, με χαμηλή μουσική και φωτισμό, την κοιτά, χαμογελά, πέφτει στα γόνατα, βγάζει ένα μονόπετρο από την τσέπη του και με χαμηλή, μελωδική φωνή της λέει: «Δεν ξέρω τι να πω, έχω αγχωθεί. Τι λες να παντρευτούμε;».

Αντικειμενικά, λιγότερο όμορφα λόγια σε σχέση με πριν.
Τώρα κλείσε για λίγο τα μάτια σου. Σκέψου τα δύο σενάρια. Ποια πρόταση γάμου θα ήθελες να κάνεις ή να σου κάνουν;

Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι η γλώσσα του σώματος δεν είναι πλήρως ελεγχόμενη, σε αντίθεση με τη λεκτική επικοινωνία, την καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι αυθεντικό.

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη που μπορούμε να λάβουμε από μία ανοικτή γλώσσα σώματος είναι ότι θα αρχίσουμε εμείς οι ίδιοι να βιώνουμε εσωτερικά το θετικό αντίκτυπο, με τη μορφή συναισθημάτων. Αυτή η ψυχολογική αρχή ονομάζεται αντιστροφή και μας ενδιαφέρει ως εξής: όταν χαμογελάμε το πιθανότερο είναι αυτόματα να νιώθουμε πιο χαρούμενοι, όταν η στάση σώματός μας είναι θετική ενδέχεται να γίνουμε άμεσα πιο ανοικτοί σε κάθε είδους επικοινωνία και όταν είμαστε κοντά στο συνομιλητή μας υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μοιραστούμε ευκολότερα μαζί του σκέψεις και συναισθήματα.

Το τελευταίο που θα ήθελα να θυμάσαι είναι ότι στην αρχή, μπορεί να μην τα καταφέρνουμε τόσο καλά. Να χρειάζεται παραπάνω προσπάθεια για να έχουμε μια θετική γλώσσα σώματος, αλλά και για να καταλαβαίνουμε αποτελεσματικά τους άλλους. Όμως, μην το βάλεις κάτω. Προσπάθησε ξανά και ξανά. Μέχρι να τα καταφέρεις.

Έτσι κι αλλιώς, όπως έλεγε και ο Winston Churchill: «Επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου.».

Νίκος Γιαννακόπουλος, Public Speaking Coach, PhD candidate – University of Piraeus


Ο Νίκος Γιαννακόπουλος και οι theSPEAKERS θα παραδώσουν ένα 15ωρο workshop στις 7 Δεκεμβρίου σχετικά με τη γλώσσα του σώματος με τίτλο Body speaKING. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μεταβείτε εδώ https://thespeakers.gr/product/body-speaking/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μη μιλάς άλλο για Ιθάκη. Για ταξίδια να μιλάς. Να θυμάσαι πως σημασία έχει ότι έπεσες, σηκώθηκες, έμαθες, γέλασες, έκλαψες, αναθεώρησες, έζησες το Ταξίδι.

Τα εννέα πρέπει εκείνων που δεν λένε “όχι” Τα εννέα Πρέπει – προτροπές των ανθρώπων που γίνονται η φυλακή του εαυτού τους είναι: 1.

Η ιδέα ενός ενιαίου και μοναδικού «βέλους του χρόνου» που υποτίθεται ότι μετρά αδυσώπητα τις ζωές μας ίσως, εν τέλει, αποδειχτεί μια αυταπάτη. Γιατί

«Είναι καλύτερο να δένετε τα παιδιά σας πάνω σας μέσω του αισθήματος του σεβασμού και της πραότητας αντί του φόβου».

Σε έναν κόσμο όπου η αναζήτηση της ευτυχίας περιπλέκεται από τον καταναλωτισμό και τον υλισμό, τι μπορούν να μάθουν οι άνθρωποι από τους σκύλους...;

Πολλοί φοβούνται ότι θα πάρουν μια κακή απόφαση επειδή επηρεάζονται από την ψυχολογία της αναμενόμενης μεταμέλειας.

Οι χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο έχει δημοσιευτεί το βίντεο, είναι εξοργισμένοι, με την έλλειψη ευαισθησίας και παιδείας του εργαζόμενου.

Πρόσφατα Άρθρα

«Είναι καλύτερο να δένετε τα παιδιά σας πάνω σας μέσω του αισθήματος του σεβασμού και της πραότητας αντί του φόβου».

Σε έναν κόσμο όπου η αναζήτηση της ευτυχίας περιπλέκεται από τον καταναλωτισμό και τον υλισμό, τι μπορούν να μάθουν οι άνθρωποι από τους σκύλους...;

Πολλοί φοβούνται ότι θα πάρουν μια κακή απόφαση επειδή επηρεάζονται από την ψυχολογία της αναμενόμενης μεταμέλειας.

Οι χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο έχει δημοσιευτεί το βίντεο, είναι εξοργισμένοι, με την έλλειψη ευαισθησίας και παιδείας του εργαζόμενου.

Τα xenobots είναι πολύ πρώιμη τεχνολογία – στο επίπεδο ενός υπολογιστή της δεκαετίας του 1940 - και δεν έχουν ακόμη καμία πρακτική εφαρμογή.

Ο μύθος της τέλειας γυναίκας καταρρίπτεται. Στη χρυσή πολυθρόνα της κάθεται πια μια άλλη...

Οι ψυχολόγοι ενδιαφέρονται εδώ και δεκαετίες να βρουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διακρίνουμε πότε κάποιος ψεύδεται. Η επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με

Οι λέξεις μπορούν να εμπνεύσουν ή να αποθαρρύνουν, να απαλύνουν ή να πυροδοτήσουν...

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε