Ο Νίκος είναι διδάκτωρ κλινικής ψυχολογίας στο Yale University. Ξεκίνησε την καριέρα του στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας όμως στη συνέχεια στράφηκε στο πεδίο της ψυχολογίας. Ο Νίκος Βόπης θα μιλήσει στο συνέδριο Leading Minds την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022 στις 21.00 στο Stage A.
Κύριε Βόπη το βιογραφικό σας είναι εντυπωσιακό. Από την αθλητική δημοσιογραφία στην ψυχολογία. Τι σας οδήγησε σε αυτή τη στροφή;
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Το bachelor μου ήταν στη Φιλολογία με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Εκεί μου ανοίχτηκαν μερικοί ενδιαφέροντες ορίζοντες με τους οποίους ερωτεύτηκα. Ένας εξ αυτών ήταν η επιστήμη της γλώσσας όχι ως ανθρώπινο όργανο αλλά ως εργαλείο επικοινωνίας. Από το πώς κάνει την εμφάνισή του στα πρώτα της βήματα έως την απόλυτη λειτουργικότητά της. Όντας επαγγελματίας αθλητής αγαπούσα το κομμάτι της επικοινωνίας και τελειώνοντας το bachelor μου θέλησα αμέσως να μπω στο εργασιακό κομμάτι. Επειδή είχα μία έφεση στην επικοινωνία γραπτά και προφορικά δοκίμασα τον τομέα της αθλητικής δημοσιογραφίας. Πέρασα μέσα σε αυτόν μερικά χρόνια, ανελίχθηκα αλλά συνειδητοποίησα πως ακόμα και στο απόγειο να έφτανα και πάλι δεν θα ήμουν ευτυχισμένος. Ήθελα να ακολουθήσω ένα κομμάτι το οποίο θα άφηνε ένα πιο “ηχηρό” αποτύπωμα στον κόσμο και θα βοηθούσε έμπρακτα στο να αλλάζουν οι ζωές προς το καλύτερο.
Advertisment
Έτσι, αποφάσισα να ακολουθήσω αυτόν τον κλάδο για τον οποίο όλοι με παρότρυναν αλλά εγώ απέφευγα, τον κλάδο της ψυχολογίας και συγκεκριμένα της νευροψυχολογίας. Μέσω του διδακτορικού μου μπόρεσα να μπω στις νευροεπιστήμες και στα πιο πρακτικά κομμάτια του τομέα της ψυχολογίας. Με δελέαζε ο τομέας του υποσυνείδητου και πώς αυτό συνδέεται και αλληλεπιδρά στις καθημερινές αποφάσεις των ανθρώπων και μέσω του ανθρωπίνου εγκεφάλου και μέσω της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Αλλά για να ολοκληρώσω την απάντησή μου στην ερώτησή σας αυτό που με οδήγησε σε αυτή τη στροφή ήταν η εσωτερική μου ανάγκη στο να αφήσω κάτι πίσω μου το οποίο θα πάει δυνητικά την ανθρώπινη ψυχολογία ένα βήμα παρακάτω και θα διευκολύνει τις επόμενες γενιές που θα ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη επιστήμη στο να έχουν μερικά ακόμα εργαλεία στα χέρια τους”.
Tι είναι η μοντέρνα ψυχολογία και το mind training;
Μοντέρνα ψυχολογία χαρακτηρίζουμε το παρακλάδι της ψυχολογίας το οποίο δεν εστιάζει σε παραδοσιακές ψυχοθεραπευτικές μεθόδους όπως για παράδειγμα είναι η φροϋδική αλλά χρησιμοποιεί τεχνικές οι οποίες είναι αρκετά βοηθητικές για τον άνθρωπο στο να καταπολεμήσει καταστάσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, όπως για παράδειγμα μία περίπτωση μετατραυματικού στρες. Το mind training είναι ένα κομμάτι της μοντέρνας ψυχολογίας μέσω το οποίου ο θεραπευτής μαθαίνει στον άνθρωπο με τον οποίο συνομιλεί πώς να χρησιμοποιεί συγκεκριμένα “εργαλεία” τα οποία τον βοηθούν στο να διαχειρίζεται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τις σκέψεις του όταν αυτές προσπαθούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά αναφορικά με τους στόχους του.
Advertisment
Γίνεται πολύς λόγος για το υποσυνείδητο. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι είναι και ποιος είναι ο σκοπός του;
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα υπάρχουν αρκετοί θεραπευτές και ερευνητές που προσπαθούν να δώσουν έναν ορισμό για το τι ακριβώς είναι το υποσυνείδητο. Σύμφωνα με το δικό μου σκεπτικό, φαντάζομαι το υποσυνείδητο σαν μία λίμνη η οποία δεν έχει πυθμένα. Η χωρητικότητά της είναι ανεξάντλητη και εκεί μέσα βρίσκονται και θα βρίσκονται για πάντα αναμνήσεις και τα συναισθήματα που έχει λάβει ο άνθρωπος από την πρώτη στιγμή της γέννησής του. Ο σκοπός του υποσυνείδητου είναι να μπορεί να κρατάει το μυαλό μας, τον εγκέφαλό μας σε μία ισορροπία μέσω της πραγμάτωσης των ερεθισμάτων σε εικόνες και συναισθήματα στα οποία εκτιθέμεθα σε καθημερινή βάση.
Ποιός είναι ο λόγος που πολλές φορές αποτελεί εμπόδιο για την ευτυχία μας;
Όλα τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε σε καθημερινή βάση εγγράφονται στο υποσυνείδητό μας. Είναι σαν να του δίνουμε αντιφατικά μηνύματα. Μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας μία ιδέα, έναν στόχο που θέλουμε να πετύχουμε/υλοποιήσουμε και με τις συνειδητές μας σκέψεις είναι σαν να το αναιρούμε. Η επιθυμία μας έρχεται σε σύγκρουση με την φαντασία μας εξαιτίας όλων των υποθετικών φόβων που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι στην ιδέα και μόνο της υλοποίησης της ιδέας μας ή του ονείρου μας και πιστέψτε με κάθε φορά που η επιθυμία μπαίνει στο ρινγκ με την φαντασία αυτή που στο τέλος βγαίνει πάντοτε νικήτρια είναι η φαντασία.
Φανταστείτε ότι φυτεύετε έναν σπόρο με σκοπό αυτός να ανθίσει και να γίνει δέντρο. Αυτός ο σπόρος είναι η ιδέα σας. Όμως μετά από λίγη ώρα πηγαίνετε και τον ξεθάβετε διότι οι αρνητικές σας σκέψεις σας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να γίνει δέντρο γιατί δεν το αξίζετε, γιατί δεν είστε ικανοί κλπ κλπ. Ε, όσο τον ξεθάβετε δεν πρόκειται ποτέ να ανθίσει και να γίνει δέντρο.
Ο τίτλος της ομιλίας σας στο φεστιβάλ Leading Minds είναι “Υποσυνείδητο, φίλος ή εχθρός;”. Πιστεύετε ότι είναι πραγματικά δυνατόν να το προγραμματίσουμε και να παρέμβουμε στο υποσυνείδητο;
Δεν έχει τόσο σημασία το τι πιστεύω εγώ. Δεν έχει να κάνει με κάποια προσωπική μου πεποίθηση αλλά με όλη την επιστήμη της νευροψυχολογίας και των νευροεπιστημών γενικότερα. Φυσικά και μπορεί να προγραμματιστεί, φυσικά και μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτό, εάν δεν γινόταν κάτι τέτοιο δεν θα είχε και λόγο ύπαρξης μία ολόκληρη επιστήμη και αρκετοί ακόμα κλάδοι της ψυχολογίας. Σημασία όμως όπως είπα δεν έχει το τι πιστεύω εγώ, σημασία έχει το πώς μπορεί ένας άνθρωπος να επαναπρογραμματίσει το υποσυνείδητό του με τρόπο τέτοιο έτσι ώστε να ζει τη ζωή που θέλει και να μην αποτελούν οι σκέψεις του εμπόδιο για να πετύχει όλα όσα ονειρεύεται να πετύχει και ακόμα δεν έχει βρει τον τρόπο. Εμένα αυτός είναι ο σκοπός μου. Να βοηθώ ανθρώπους να ζουν τη ζωή που θέλουν και να είναι ικανοί να καταφέρουν οτιδήποτε τους γεμίζει την ψυχή.
Μπορείτε να μας δώσετε ένα απλό χειροπιαστό παράδειγμα αυτής της δυνατότητας;
“Ένα πολύ απλό παράδειγμα το να μπορεί κάποιος να επαναπρογραμματίζει το υποσυνείδητό του είναι το να φέρνει στο μυαλό του το τι θέλει να πετύχει λίγο πριν κοιμηθεί και αμέσως με το που ξυπνήσει. Οι νευρώνες του εγκεφάλου εκείνες τις στιγμές λειτουργούν εντελώς διαφορετικά απ’ ότι στο υπόλοιπο της ημέρας και κάθε φορά που σκεπτόμαστε τους στόχους μας με λεπτομέρειες αυτό το επόμενο βήμα είναι να θέλουμε λίγο πιο έντονα να φτάσουμε σε αυτούς και το επόμενο βήμα είναι το να κάνουμε πρακτικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως έχει ειπωθεί πολύ όμορφα και στον ζωροαστρισμό “good thoughts, good words, good deeds”. Μέσα από τις καλές σκέψεις, προέρχονται τα καλά λόγια και στη συνέχεια οι καλές πράξεις. Εάν το μεταφέρουμε αυτό το τρίπτυχο και στη δράση μας αναφορικά με τους στόχους και τα όνειρά μας τότε αυτόματα έχουμε κάνει μία καλή αρχή για την επίτευξή τους”.
Για να παρακολουθήσετε δωρεάν την ομιλία του Νίκου Βόπη PhD με τίτλο “Υποσυνείδητο, φίλος ή εχθρός;” εγγραφείτε στο φεστιβάλ Leading Minds και συντονιστείτε την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου στις 21.00. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μεταβείτε εδώ https://leadingminds.gr/el/register/
Ή ακολουθήστε το Leading Minds στο Facebook και στο Instagram