, , ,

Δασική πυρκαγιά στο Τσερνομπιλ εκτοξεύει τα επίπεδα ραδιενέργειας 16 φορές πάνω από το κανονικό

Ενώ οι επιστήμονες πραγματοποιούν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρουν ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τον  κορονοϊό και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διαχειριστούν μια πρωτοφανή κρίση

Δασική πυρκαγιά στο Τσερνομπιλ εκτοξεύει τα επίπεδα ραδιενέργειας 16 φορές πάνω από το κανονικό

Ενώ οι επιστήμονες πραγματοποιούν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρουν ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τον  κορονοϊό και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διαχειριστούν μια πρωτοφανή κρίση στην υγεία και την οικονομία, άλλο ένα δυσάρεστο νέο έρχεται από την Ουκρανία και αφορά μια δασική πυρκαγιά που φέρνει στο νου εφιαλτικές μνήμες του παρελθόντος.

Συγκεκριμένα, μια δασική πυρκαγιά κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το Σάββατο και το σημείο που εντοπίζεται είναι στη ζώνη αποκλεισμού που περιβάλλει τον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ.

Advertisment

Μνήμες από την πυρηνική καταστροφή του 1986

Όπως είναι γνωστό, το 1986 υπήρξε μια χρονιά ορόσημο για την ανθρωπότητα, καθώς κατά τη διάρκειά της σημειώθηκε το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα, στο Τσέρνομπιλ. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε 4 μήνες 28 πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της αυξημένης ραδιενέργειας που δέχτηκαν, καθώς και των πολλαπλών εγκαυμάτων τους.

Επίσης, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα βίωσαν την αλλαγή που προκάλεσε το πυρηνικό δυστύχημα, αφού το περιβάλλον επιβαρύνθηκε με ραδιενέργεια και οι καρκίνοι αυξήθηκαν πάνω από 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν. Οι χιλιάδες θάνατοι που καταγράφηκαν από λευχαιμία και καρκίνο θεωρούνται τραγικές συνέπειες του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσέρνομπιλ.

Μεγάλη αύξηση της ραδιενέργειας εξαιτίας της πυρκαγιάς

Η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο προκάλεσε αύξηση της ραδιενέργειας, όπως επιβεβαίωσε στο Facebook και ο Έγκορ Φιρσόφ, επικεφαλής της υπηρεσίας οικολογικής επιθεώρησης. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Υπάρχουν άσχημες ειδήσεις: η ραδιενέργεια είναι υψηλότερη από το κανονικό στο επίκεντρο της φωτιά».

Advertisment

To μήνυμα του Φίρσοφ στο Facebook συνοδευόταν και από ένα βίντεο στο οποίο κρατά έναν μετρητή Γκάιγκερ, που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση και τη μέτρηση της ακτινοβολίας. Το ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι ότι, όπως φαίνεται και στο συγκεκριμένο βίντεο, τα επίπεδα ραδιενέργειας μετά την πυρκαγιά παρουσιάζονται 16 φορές υψηλότερα από το κανονικό.

Τα ενθαρρυντικά νέα

Η κινητοποίηση των ουκρανικών αρχών υπήρξε άμεση, καθώς ένα ελικόπτερο, δύο αεροπλάνα και περίπου 100 πυροσβέστες κατέφτασαν στο σημείο που μαινόταν η πυρκαγιά προκειμένου να συμβάλλουν στην κατάσβεσή της. Τα ενθαρρυντικά νέα είναι πως η φωτιά φαίνεται να έχει ήδη τεθεί υπό έλεγχο ενώ από το Σάββατο, που καταγράφηκε αυτή η μεγάλη αύξηση της ραδιενέργειας, δεν παρατηρήθηκε περαιτέρω αύξηση της ακτινοβολίας στην περιοχή.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση