Φύση Και Περιβάλλον

Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας (Τζακάρτα) βυθίζεται και… μετακομίζει στο νησί του Βόρνεο | Φωτογραφίες

Οι πρωτεύουσες των χωρών αλλάζουν τόπο κυρίως για ιστορικούς ή πολιτικούς λόγους. Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας όμως, την πολυπληθή και πολύπαθη Τζακάρτα, τον πρώτο λόγο φαίνεται ότι έχει η φύση. Η πυκνοκατοικημένη Τζακάρτα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων και επιπλέον 30 στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή, βυθίζεται με ταχείς ρυθμούς. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στην απόφαση της μεταφοράς της σε νησί της επαρχίας του ανατολικού Καλιμαντάν στο κομμάτι του Βόρνεο που ανήκει στη χώρα.

Πρόκειται για ένα τεράστιο project, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 30 δις ευρώ, ενώ για να προχωρήσει η υλοποίησή του, θα πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή τουλάχιστον 20.000 μέλη των 21 φυλών της Ινδονησίας που ζουν εκεί.

Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας (Τζακάρτα) βυθίζεται και... μετακομίζει στο νησί του Βόρνεο | Φωτογραφίες

Το όνομα της νέας πρωτεύουσας θα είναι Νιουσαντάρα που σημαίνει «αρχιπέλαγος» στην ινδονησιακή γλώσσα και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.900 χιλιομέτρων από την Τζακάρτα. Η έκταση που θα καλύψει η νέα πρωτεύουσα θα είναι περίπου 560.000 στρέμματα, ενώ έχει γίνει πρόβλεψη για 2,5 εκατομμύρια στρέμματα, για πιθανές ανάγκες επέκτασης της νέας πρωτεύουσας.

Ο σχεδιασμός του project προβλέπει τη μετεγκατάσταση 1,5 εκατ. από τα 10 συνολικά εκατομμύρια των κατοίκων της Τζακάρτα στη Νιουσαντάρα, καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 το 95% του βόρειου τομέα της νυν πρωτεύουσας θα έχει βυθιστεί…

Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας (Τζακάρτα) βυθίζεται και... μετακομίζει στο νησί του Βόρνεο | Φωτογραφίες Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας (Τζακάρτα) βυθίζεται και... μετακομίζει στο νησί του Βόρνεο | Φωτογραφίες

Οι εργασίες είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το 2020, όμως αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Τώρα ο σχεδιασμός προβλέπει τη έναρξη της πρώτης φάσης του έργου μεταξύ 2022 και 2024, ενώ η ανάπτυξη θα ολοκληρωθεί έως το 2045.

Αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, τα πρώτα σχέδια «δείχνουν» μια «έξυπνη», φιλική προς το περιβάλλον πόλη, η οποία θα φιλοξενήσει υπουργεία, κρατικές υπηρεσίες καθώς και ένα κτίριο ύψους 150μέτρων που προορίζεται για προεδρικό μέγαρο.

Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας (Τζακάρτα) βυθίζεται και... μετακομίζει στο νησί του Βόρνεο | Φωτογραφίες Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας (Τζακάρτα) βυθίζεται και... μετακομίζει στο νησί του Βόρνεο | Φωτογραφίες Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας (Τζακάρτα) βυθίζεται και... μετακομίζει στο νησί του Βόρνεο | Φωτογραφίες

Από την πλευρά τους περιβαλλοντικοί φορείς εκφράζουν τις ανησυχίες τους ως προς τις επιπτώσεις του project στα οικοσυστήματα της περιοχής, καθώς οι εξορύξεις και οι φυτείες κοκοφοίνικα απειλούν ήδη τα βροχοδάση του Βόρνεο, που φιλοξενούν είδη προς εξαφάνιση, περιλαμβανομένων και των ουρακοτάγκων.

Τις αντιδράσεις εκφράζουν επίσης και οι εκπρόσωποι των ντόπιων φυλών, διότι, όπως υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, το σχέδιο δεν εγγυάται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας γης των τοπικών κοινοτήτων, τα παραδοσιακά επαγγέλματα των οποίων επίσης δεν εξασφαλίζονται.

Να σημειώσουμε, τέλος ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται μεταφοράς της Τζακάρτα τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι, όμως η πρώτη φορά που προχωρά τόσο πολύ…

New York Times | By MICHAEL KIMMELMAN, Photographs by JOSH HANER

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μια πρωτοβουλία με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.

Αυτό θέτει τη χώρα πολύ πιο μπροστά από τον στόχο της ΕΕ για το 2050 για την εξισορρόπηση των εκπομπών άνθρακα.

Το Bulletin of Atomic Scientists μετακίνησε τους δείκτες του ρολογιού της Αποκάλυψης και τώρα το ρολόι δείχνουν μόλις 100 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του

«Έχω χάσει τον εαυτό μου» λέτε όταν οι συνθήκες της ζωής σας συνθλίβουν. Υπάρχει όμως εαυτός για να χαθεί;

Κάθε άτομο χρειάζεται να αποφασίσει τι το κάνει να αισθάνεται ότι η ζωή του είναι «σε καλό δρόμο», ώστε να ορίσει την ευημερία για

Αν έχεις ξηρό δέρμα και σκληρά σημεία στο σώμα, θα λατρέψεις αυτήν τη σπιτική συνταγή για απολέπιση που σου προτείνουμε.

Το 54% των ασθενών με σοβαρά δερματικά προβλήματα λόγω ψωρίασης, εμφανίζουν και υψηλή αρτηριακή πίεση

Πρόσφατα Άρθρα

«Έχω χάσει τον εαυτό μου» λέτε όταν οι συνθήκες της ζωής σας συνθλίβουν. Υπάρχει όμως εαυτός για να χαθεί;

Κάθε άτομο χρειάζεται να αποφασίσει τι το κάνει να αισθάνεται ότι η ζωή του είναι «σε καλό δρόμο», ώστε να ορίσει την ευημερία για

Αν έχεις ξηρό δέρμα και σκληρά σημεία στο σώμα, θα λατρέψεις αυτήν τη σπιτική συνταγή για απολέπιση που σου προτείνουμε.

Το 54% των ασθενών με σοβαρά δερματικά προβλήματα λόγω ψωρίασης, εμφανίζουν και υψηλή αρτηριακή πίεση

Οι περισσότεροι θα παρατούσαν ακόμα και την δουλειά τους.

Το ρόβερ Perseverance κατάφερε να διασπάσει μόρια από την ατμόσφαιρα του Άρη για να παράγει μια μικρή ποσότητα οξυγόνου.

Το εύρημα μαρτυρά την παρουσία παιδιών στα αλατωρυχεία της Εποχής του Σιδήρου, λένε οι αρχαιολόγοι.

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε