, ,

Ντέιβιντ Ατένμπορο: Αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί, θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή

Ο Ντέιβιντ Ατένμπορο είναι ο αγαπημένος παγκοσμίου φήμης αφηγητής ντοκιμαντέρ με θέμα τα μυστικά της φύσης στον υπέροχο πλανήτη μας. Η φωνή του είναι

Ντέιβιντ Ατένμπορο: Αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί, θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή

Ο Ντέιβιντ Ατένμπορο είναι ο αγαπημένος παγκοσμίου φήμης αφηγητής ντοκιμαντέρ με θέμα τα μυστικά της φύσης στον υπέροχο πλανήτη μας. Η φωνή του είναι πολύ οικεία στους περισσότερους από εμάς. Εκτός από αφηγητής είναι και διάσημος φυσιοδίφης με βαθιές γνώσεις στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Τώρα προειδοποιεί ότι η αδυναμία των κυβερνήσεων του κόσμου και των πολιτών της να αντιμετωπίσει την κλιματική μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή. Ο Ατένμπορο μίλησε με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Βρετανίας να γίνει η πρώτη χώρα της G7 που δεσμεύεται να μειώσει στο μηδέν τις εκπομπές καυσαερίων μέχρι το 2050 θα υποκινήσει μια ευρύτερη, διεθνή δράση για το περιβάλλον.

Advertisment

“Είναι ένας δύσκολος στόχος. Δεν ήταν μια εύκολη ανακοίνωση και θα κοστίσει χρήματα”, συνέχισε, απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανίας. “Στην πραγματικότητα είναι μια πρακτική δέσμευση και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι σ’ αυτήν”, είπε. “Είναι απολύτως ουσιώδες να γίνει (…) για να αποφύγουμε μια μαζική κοινωνική αναταραχή” τόνισε.

Ο Ατένμπορο έχει δηλώσει πως έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σtον σπουδαίο και ολοένα και αυξανόμενο περιβαλλοντικό ακτιβισμό της νέας γενιάς, η οποία όχι μόνο έχει αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται, αλλά θα επωμιστεί σύντομα όλες τις συνέπειες των ανεύθυνων αποφάσεων των κρατών. Συνέχισε λέγοντας: “Τα προβλήματα σε 20-30 χρόνια θα είναι τόσο μεγάλα που θα αποτελούν αιτία για κοινωνική αναταραχή, για αλλαγές στον τι τρώμε, στο πώς ζούμε. Το πιο ενθαρρυντικό πράγμα που βλέπω είναι ότι η φωνή των αυριανών ψηφοφόρων ήδη ακούγεται πολύ, πολύ ξεκάθαρα”.

Ο Ατένμπορο, ο άνθρωπος πίσω από τα περιβαλλοντικά ντοκιμαντέρ Planet Earth και Blue Planet, είπε επίσης ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αεροπορικών ταξιδιών θα πρέπει να αντανακλώνται στα εισιτήρια. “Αν κοστολογήσετε (τις επιπτώσεις) θα δείτε ότι τα εισιτήρια είναι υπερβολικά φτηνά”, εξήγησε. Κι άλλοι όμως επιστήμονες από διάφορους τομείς έχουν προειδοποιήσει για επιπτώσεις που δεν έχουμε σκεφτεί, όπως οι μετακινήσεις πληθυσμών, οι διεκδικήσεις εδάφους και πόρων επιβίωσης.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Κίνα πλήττεται από πλημμύρες και ξηρασία... την ίδια στιγμή
Ο δήμος Χάλκης απέκτησε το δικό του «πράσινο» σκάφος | Κινείται εξ ολοκλήρου με ηλιακά πάνελ
Περιβάλλον: Η συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων δασικών πυρκαγιών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια
Το θαλασσινό νερό «κατατρώει» τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» | Οι φόβοι των επιστημόνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση