Η Βαλεντίνα Κόρδη είναι πιστοποιημένη Mindset & High-Performance Coach Στελεχών, Ομάδων και Επιχειρηματιών, Διεθνής Ομιλήτρια Παρακίνησης, TEDx speaker και Συγγραφέας.
Εδώ και 10 χρόνια έχει ιδρύσει την δική της εταιρεία, ως Executive & Business Coach, έχοντας προπονήσει αυτά τα χρόνια, επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη, μικρομεσαίων αλλά και πολυεθνικών επιχειρήσεων, παγκοσμίως, να πετύχουν τους επαγγελματικούς και εταιρικούς τους στόχους, να αναπτύξουν ηγετικές δεξιότητες και να διαχειριστούν αποδοτικά αλλαγές αναπτύσσοντας την κατάλληλη κουλτούρα, νοοτροπία και συμπεριφορές, μετά από 15ετή εμπειρία ως στέλεχος η ίδια σε πολυεθνικές εταιρείες.
Advertisment
Η Βαλεντίνα Κόρδη θα πραγματοποιήσει workshop την Τρίτη 1 Μαρτίου στις 19:00 με τίτλο «Δεξιότητες νοοτροπίας για επαγγελματική επιτυχία σε έναν κόσμο που αλλάζει».
Δείτε περισσότερα εδώ: leadingminds.gr/el/workshops/
Κυρία Κόρδη τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με το Mindset & High Performance coaching;
Έχοντας εργαστεί για 15 χρονιά σε διάφορες εταιρείες από ΜΜΕ ως και πολυεθνικές και σε διάφορους ρόλους και βαθμίδες, ως αυτό της Manager, αυτό που βίωνα καθημερινώς στον χώρο εργασίας, μέσω των συνεργασιών μου, αλλά και της παρατήρησης, τόσο για τους άλλους αλλά και για τον ίδιο μου τον εαυτό, ήταν ότι οι άνθρωποι στην εργασία τους ταλαιπωρούνται, όχι τόσο από τους στόχους, αυτούς καθ’ αυτούς που έχουν να πετύχουν ή τα προβλήματα που πρέπει να διαχειριστούν, αλλά από τα εμπόδια του νου που οι ίδιοι βάζουν στον εαυτό τους και στις σχέσεις τους με τους άλλους.
Advertisment
Ταλαιπωρούνται από έναν τρόπο σκέψης και μία νοοτροπία που έχουν αναπτύξει, η οποία τους εμποδίζει να φέρνουν τα βέλτιστα αποτελέσματα που μπορούν, βάσει της δυναμικής που διαθέτουν, τους σαμποτάρει την επαγγελματική τους ανέλιξη, τους κάνει μη αποτελεσματικούς ηγέτης και, το κυριότερο, τους κάνει να βιώνουν μία επαγγελματική ζωή που στερείται πληρότητας, αυθεντικότητας, ικανοποίησης και χαράς. Και φυσικά, αυτό στο γενικότερο πλαίσιο του εργασιακού περιβάλλοντος μετατρέπεται σε μία κουλτούρα, η οποία χαρακτηρίζεται από αρνητικά συναισθήματα, συγκρούσεις, προβλήματα στην παραγωγικότητα και στην ποιότητα της εργασίας, η οποία τελικά αντικατοπτρίζεται και στην ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών μία επιχείρησης και στην εξυπηρέτηση των πελατών της.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ελάχιστες ήταν οι επιχειρήσεις που έδιναν βάση σε αυτόν τον παράγοντα που επηρεάζει τα αποτελέσματά τους. Έψαχναν την λύση σε εκπαιδεύσεις που περιορίζονται μόνο στο «Πώς να…» και ήταν πιο τεχνική φύσεως, μπορεί να πει κανείς, οι οποίες άφηναν ανέγγιχτο το στοιχείο του τρόπου σκέψης, που αναπτύσσει ο κάθε εργαζόμενος, στέλεχος ή leader, ο οποίος όμως επηρεάζει τελικά τις επιλογές, την συμπεριφορά και την απόδοση, όχι μόνο του ιδίου, αλλά και όλου του συστήματος, του οποίου είναι μέρος. Οι τρόποι που χρησιμοποιούσαν δηλαδή, μέχρι τότε, άφηναν απέξω τον παράγοντα άνθρωπο και τον ρόλο που παίζουν οι σκέψεις και τα συναισθήματά του, στα αποτελέσματα που θέλουν να πετύχουν.
Αυτό το βασικό κενό ήθελα να καλύψω λοιπόν εγώ πριν από 11 χρόνια, ως πρωτοπόρος παγκοσμίως του Mindset coaching για τους ανθρώπους τους επιχειρήσεων με στόχο την επίτευξη της υψηλής απόδοσης και των αποτελεσμάτων, μέσω της δικής μου τεχνικής, η οποία βασίζεται σε επιστημονικά εργαλεία και μεθόδους, αλλά εφαρμοσμένη με απλό, πρακτικό και άκρως ανθρωποκεντρικό τρόπο, καθώς πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι. Άλλωστε, η ενασχόλησή μου με το Mindset & High-Performance Coaching, ξεκίνησε από την βαθιά μου επιθυμία και σκοπό να συμβάλλω στην ανάπτυξη εργασιακών περιβαλλόντων, στα οποία οι άνθρωποι θα είναι χαρούμενοι να εργάζονται και να καταφέρνουν υψηλές αποδόσεις, ταυτόχρονα.
Σε ποιους άξονες βασίζονται τα προγράμματά σας;
Τα προγράμματά μου βασίζονται κυρίως στους παρακάτω 5 άξονες:
1. Όραμα: Βασιζόμενη στην μεθοδολογία OKRs, συζητάμε και αποφασίζουμε με το άτομο ή την ομάδα που θα δουλέψουμε μαζί ποιο είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε από την συνεργασία μας, βάζοντας συκεκριμένα KPI’s (αποτελέσματα) που θέλουμε να υπάρξουν ως ένδειξη της επιτυχίας της δουλειάς που θα κάνουμε μαζί.
2. Αξιολόγηση του τώρα: Κάνουμε μία αξιολόγηση του που θέλουμε να φτάσει το άτομο ή ομάδα και που βρίσκεται τώρα. Προσδιορίζουμε δηλαδή πιο είναι το κενό που υπάρχει μεταξύ αυτών των δύο σημείων.
3. Ενεργοποίηση αυτογνωσίας: Μέσα από αυτόν τον άξονα δουλεύω με τον κάθε Coachee ξεχωριστά στην ανάπτυξη της αυτογνωσίας τους και της αυτεπίγνωσής του, με σκοπό να δει συνειδητά τα δυνατά του σημεία, τα σημεία προς βελτίωση, τι κάνει μέχρι στιγμής (συμπεριφορές και συνήθειες) που δεν τον βοηθούν να φτάσει στον επιθυμητό στόχο και φυσικά «ξεδιπλώνουμε» και τον μεταγνωστικό μηχανισμό σκέψης που έχει αναπτύξει που έχει μετατραπεί σε στάση και συμπεριφορά, με την οποία διαχειρίζεται τις καταστάσεις και τον εαυτό του στην εργασία.
4. Ανάπτυξη νέων συμπεριφορών και συνηθειών, μέσα από έναν εναλλακτικό και θετικά αποτελεσματικό τρόπο σκέψης: Με γνώμονα πάντα την μοναδικότητα του χαρακτήρα του και της ύπαρξής του, βρίσκουμε τον κατάλληλο τρόπο για τον κάθε Coachee, που θα τον βοηθήσει να φτάσει στο αποτέλεσμα που θέλει ατομικά ή ως μέλος μιας ομάδας, ο οποίος είναι ευθυγραμμισμένος με τις προσωπικές του αξίες και ανάγκες και την αυθεντικότητά του.
5. Εφαρμογή των παραπάνω, στην πράξη, για την διαχείριση με άλλο τρόπο σκέψης, ενέργειες, στάση και συμπεριφορά των καθημερινών ζητημάτων και των βημάτων που χρειάζεται να γίνουν για την επίτευξη των στόχων που έχουν θεσπιστεί.
Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι να υποστηρίζω πάντα τους ανθρώπους των επιχειρήσεων με σεβασμό, αγάπη, ενσυναίσθηση και κατανόηση, κάνοντας το καλύτερο που μπορώ για να τους βοηθήσω μέσα από τον ρόλο μου και ας βγαίνω κάπου κάπου, έξω και από τους άξονές μου. Σημασία έχει να προσαρμόζουμε τις μεθόδους μας στους ανθρώπους και τις ανάγκες τους και όχι να προσπαθούμε να κάνουμε το αντίθετο.
Είναι ώριμη η ελληνική αγορά για να αποδεχθεί το Coaching στη λειτουργία της;
Τα τελευταία δύο περίπου χρόνια υπάρχει μία ιδιαίτερη άνθηση επαγγελματιών που ασχολούνται με το Coaching στην χώρα μας και αυτό δείχνει ότι πράγματι, το Coaching είναι ένα εργαλείο, το οποίο αρχίζει και γίνεται γνωστό και αποδεκτό στην ελληνική αγορά. Σίγουρα η αποδοχή έρχεται πρωτίστως από μεγαλύτερες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα από εκείνες που είναι παράρτημα πολυεθνικών εταιρειών, αλλά και οι μικρομεσαίες αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για το πώς θα μπορούσε αυτή η μέθοδος να βοηθήσει και τις ίδιες να πετύχουν τους στόχους τους.
Βέβαια, χρειάζονται να γίνουν ακόμη πολλά βήματα, ώστε να απελευθερωθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις από την πεποίθηση είτε ότι το Coaching είναι κάτι trendy, οπότε ας το κάνουμε και εμείς για να είμαστε στο πνεύμα της εποχής, είτε ότι η επιχείρηση που επενδύει σε υποστήριξη με την μορφή Coaching για τους ανθρώπους της, το κάνει μόνο επειδή έχει κάποιο πρόβλημα και όχι επειδή θέλει να πάει στο επόμενο βήμα, μέσω της ανάπτυξης των εργαζομένων της, των στελεχών και των ίδιων των επιχειρηματιών, φυσικά.
Για εμένα, αυτό που είναι το πιο σημαντικό, είναι να καταλάβουν οι επιχειρήσεις ότι η επένδυση στην ανάπτυξη των ανθρώπων τους σε επίπεδο αποτελεσματικού mindset και κουλτούρας, δεν είναι κάτι προαιρετικό, αλλά ένα βασικό εργαλείο το οποίο θα τις βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στις επιταγές της νέας εποχής, η οποία θα χαρακτηρίζεται από συνεχόμενες αλλαγές, ταχύτητα και τελείως νέα δεδομένα και θα τις κάνει βιώσιμες.
Σήμερα αυτή η μέθοδος μπορεί να λέγεται coaching, αύριο κάπως αλλιώς. Προσωπικώς, λίγο με νοιάζει, γι’ αυτό και άλλωστε δεν φοράω παρωπίδες ενάντια σε οποιαδήποτε άλλη μέθοδο μπορεί να με βοηθήσει και εμένα ως επαγγελματία, να υποστηρίξω αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις που με εμπιστεύονται.
Ποιος κρατά το κλειδί που ανοίγει την πόρτα της επαγγελματικής μας επιτυχίας;
Ο καθένας κρατάει το κλειδί της δικής του πόρτας, στα ίδια του τα χέρια, ή μάλλον, στον δικό του τρόπο σκέψης. Πολλές φορές βέβαια, ειδικά στον τομέα του Coaching, δίνεται μία λάθος προσέγγιση ότι το άτομο δρα ανεξαρτήτως του εξωτερικού περιβάλλοντος και αν δεν τα καταφέρει, φταίει μόνο το ίδιο. Αυτή η προσέγγιση, τολμώ να πω, ότι έχει μία σκληρότητα και έναν ουτοπισμό. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι λειτουργούμε μέσα σε ένα ευρύτερο σύστημα, παράγοντες και συνθήκες του οποίου, πολλές φορές δεν μπορούμε να αλλάξουμε, να επηρεάσουμε ή να παραβλέψουμε.
Για εμένα λοιπόν, είναι σημαντικό να εστιάζει κανείς στον τρόπο που σκέφτεται όσον αφορά τα πράγματα που μπορεί να επηρεάσει ή να αλλάξει με την δική του δράση ή στο πώς να διαχειριστεί αυτά, πάνω στα οποία δεν έχει τον έλεγχο. Πάνω σε αυτή την προσέγγιση άλλωστε, στηρίζεται και το best-seller βιβλίο μου «Η επιτυχία είναι παιχνίδι του μυαλού», στο οποίο περιγράφεται η δική μου μέθοδος για τα 9 βήματα που χρειάζεται να περπατήσει κανείς, για να χτίσει αυτή την νοοτροπία σκέψης, η οποία θα τον βοηθήσει να αξιοποιήσει στο βέλτιστο ό,τι διαθέτει, προκειμένου να δημιουργήσει τις κατάλληλες ευκαιρίες και θα ανοίξει την δική του πόρτα επιτυχίας.
Στην ομιλία σας στο Leading Minds Festival θα αναφερθείτε στην «Επίτευξη εξαιρετικής ανθρωποκεντρικής ηγεσίας με τη δύναμη του 1%». Δώστε μας μια μικρή «γεύση» από την ομιλία σας.
Πράγματι, θα σας δώσω μόνο μία μικρή «γεύση»! Ένα από τα «εμπόδια» που πιστεύουν οι ηγέτες ότι υπάρχει στον δρόμο τους στην καθημερινότητα για να ασκήσουν αποτελεσματικά ένα μοντέλο ανθρωποκεντρικής ηγεσίας στην επιχείρησή τους, είναι η έλλειψη χρόνου. Όλοι έχουν 100 πράγματα να κάνουν μέσα στην ημέρα, που τους πιέζουν και έχουν την μορφή επείγοντος, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να επενδύσουν όσο χρόνο θα ήθελαν για τους ανθρώπους τους. Στην ομιλία μου λοιπόν, θα δείξω στους leaders, πώς θα καταφέρουν να ασκούν εξαιρετική ανθρωποκεντρική ηγεσία, με την δύναμη που έχει το οριακό όφελος του 1%, νικώντας ακόμη και τον περιορισμό της έλλειψης χρόνου.