Ο Πολυχώρος του Εγχειρήματος «Χείρωνας»

Ο Πολυχώρος Χείρωνας είναι ένας πρωτότυπος πολυμορφικός χώρος στο γεωγραφικό κέντρο της Αττικής. Στεγάζεται σε ένα βιομηχανικό χώρο της Παιανίας – το παλιό εργοστάσιο

Ο Πολυχώρος του Εγχειρήματος «Χείρωνας»

Ο Πολυχώρος Χείρωνας είναι ένας πρωτότυπος πολυμορφικός χώρος στο γεωγραφικό κέντρο της Αττικής. Στεγάζεται σε ένα βιομηχανικό χώρο της Παιανίας – το παλιό εργοστάσιο πλαστικών της «ΤΣΙΣΠΗΛ», το οποίο έχει σταματήσει τη λειτουργία του εδώ και πολλά χρόνια. Οι χώροι του εργοστασίου χρησιμοποιήθηκαν έπειτα τμηματικά από διάφορες βιοτεχνίες και άλλες επιχειρήσεις. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το μεγαλύτερο τμήμα του παλιού εργοστασίου ερήμωσε.

Όταν το 2016 ξεκινήσαμε να δίνουμε μορφή στο Εγχείρημα Χείρωνας, σκεφτήκαμε ότι η έδρα του Εγχειρήματος θα μπορούσε να αποτελέσει, ταυτόχρονα, ένα χώρο συνάντησης, συνεργασίας, μάθησης και ανταλλαγής απόψεων, σχετικών με το σκοπό και τη θεματολογία του Χείρωνα. Κάπως έτσι, προέκυψε ο Πολυχώρος «Χείρωνας».

Advertisment

Ολόκληρο το Εγχείρημα «Χείρωνας» γεννήθηκε μέσα από μια εσωτερική ανάγκη αναζήτησης και έκφρασης αυτογνωσιακών και αυτο – θεραπευτικών δυνάμεων, στην πράξη! Και οι ίδιοι οι ιδρυτές και διαχειριστές του Εγχειρήματος δεν γνώριζαν πώς ακριβώς θα εξελιχθεί και θα καρποφορήσει ένα τέτοιο εγχείρημα. Παρατηρήσαμε λοιπόν τους συμβολισμούς και ακολουθήσαμε τη συγχρονικότητα. Έτσι οδηγηθήκαμε στην Παιανία, την αγαπήσαμε και με μεράκι αφιερώσαμε χρόνο στην αναμόρφωση ενός «ξεχασμένου» χώρου.

Με παλιά υλικά, θελήσαμε να δημιουργήσουμε κάτι νέο και αυτό έγινε σύντομα και το πρώτο «διαφημιστικό» μας σλόγκαν! Το project της δημιουργίας μιας έδρας στέγασης και φιλοξενίας των δραστηριοτήτων του Εγχειρήματος δε θα μπορούσε να λάβει πιο κατάλληλες και συμβολικές διαστάσεις απ’ ότι στο χώρο της Παιανίας. Το παλιό, το παρατημένο και ολίγον άσχημο ή και τρομακτικό – εκείνο που μάλλον θα αποκλείαμε και που φαντάζει, εκ πρώτης όψεως, απωθητικό – θα μπορούσε να κρύβει ένα δώρο: ένα κλειδί που ξεκλειδώνει τη δύναμη του Χείρωνα, μέσα μας.

Ο Πολυχώρος του Εγχειρήματος «Χείρωνας»

Advertisment

Ταυτόχρονα, σε ένα άλλο επίπεδο, θελήσαμε να σηματοδοτήσουμε και κάτι ακόμη. Η Παιανία και η ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων υπήρξε παραδοσιακά μια από τις παραγωγικότερες περιοχές της Αττικής. Ήδη από την αρχαιότητα, είναι ξακουστή για την ευφορία της γης της και τροφοδοτεί για αιώνες την Αθήνα με αγροτικά προϊόντα. Ακόμη, στα νεότερα χρόνια, η Παιανία αποτέλεσε πόλο έλξης δημιουργικών δυνάμεων της οικονομίας, με πλήθος μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, βιοτεχνιών και βιομηχανιών να έχουν την έδρα τους, εδώ.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα μας έκανε – για λίγο – σχεδόν να παραλύσουμε. Ξεχάσαμε πρόσκαιρα τη δύναμή μας, όχι μόνο να ξεπερνάμε τις δυσκολίες, αλλά και να τις αξιοποίουμε εξελικτικά! Ωστόσο, όπως κάθε κρίση, έδωσε σε όλους ευκαιρίες για πλήθος συνειδητοποιήσεων, σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο. Έδωσε, επίσης, την ευκαιρία για αναπροσανατολισμό ή και για αναγέννηση, μέσα από τις στάχτες του παλιού.

Το Εγχείρημα Χείρωνας γεννήθηκε ως νομική, εταιρική μορφή στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και μάλιστα με το στόχο να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, βάση ενός νέου και βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης. Παρ’ όλα αυτά, το παρελθόν όχι μόνο δε μπορεί να διαγραφεί, αλλά μας χρειάζεται για να χτίσουμε το μέλλον. Στις στάχτες του παλιού υπάρχει βίωμα, εμπειρία, σοφία…

Σήμερα, ο Πολυχώρος «Χείρωνας» λειτουργεί πρωτίστως ως χώρος φιλοξενίας εκδηλώσεων που συμβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο στον ευρύτερο σκοπό του Εγχειρήματος – στο τρίπτυχο: «Αυτοθεραπεία – Αυτογνωσία – Αυτενέργεια». Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνουμε πρόσκληση συνεργασίας σε διοργανωτές, ενώ χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν συντονιζόμαστε με ανθρώπους, φορείς και οργανισμούς, με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινά οράματα και στόχους.

Ο Πολυχώρος του Εγχειρήματος «Χείρωνας» ζωντανεύει, εμψυχώνεται και συν-διαμορφώνεται διαρκώς από τους ανθρώπους που τον επισκέπτονται, από τις αναζητήσεις και το εσωτερικό Εγχείρημα «Χείρωνας» καθενός από εμάς. Γι’ αυτό, οτιδήποτε υπηρετεί και προάγει το δρόμο του Ανθρώπου έχει σίγουρα μια θέση εδώ.

Ο Πολυχώρος του Εγχειρήματος «Χείρωνας»

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλες τις φίλες και τους φίλους που συμμετείχαν με την ψυχή τους στις εκδηλώσεις, οι οποίες φιλοξενήθηκαν από τον Πολυχώρο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε, επίσης θερμά, όλους τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν και συνεργάζονται μαζί μας ως συντονιστές, εισηγητές, συντελεστές και διοργανωτές εκδηλώσεων.

Στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, ο Πολυχώρος Χείρωνας φιλοξένησε ή και διοργάνωσε, με επιτυχία, συνολικά πάνω από 50 εκδηλώσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πραγματοποιήθηκαν από υπέροχες βραδιές αφήγησης παραμυθιών για μικρούς ή μεγάλους, μέχρι ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα Ανθοθεραπείας και από βιωματικές ομάδες Συστημικής Αναπαράστασης μέχρι πιστοποιημένα σεμινάρια Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού.

Στους φιλόξενους χώρους του Χείρωνα έχουν λάβει χώρα, ως τώρα, workshop Τάντρα, Μη Βίαιης Επικοινωνίας, Δραματοθεραπείας, Κρυσταλλοθεραπείας και μουσικής Φιλοσοφίας. Επίσης, θεατρικές παραστάσεις, ομάδες Ηχοθεραπείας με γκονγκ, workshop παρασκευής φυσικών καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης, αιθέριων ελαίων και Αρωματοθεραπείας και πολλά άλλα. Σε συνεργασία με άλλους φορείς και διοργανωτές ο Πολυχώρος υποδέχτηκε επίσης συνέδρια, κινηματογραφικές προβολές και αξιόλογους εισηγητές μεθόδων αυτοβελτίωσης από το εξωτερικό.

Εκτός από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του Πολυχώρου, η χρονιά αυτή ήταν ταυτόχρονα η πρώτη χρονιά και για ολόκληρο το Εγχείρημα «Χείρωνας», ως εταιρίας startup. Φτάνοντας στο τέλος της, πλησιάζουμε και σε μια νέα αρχή. Ο Πολυχώρος «Χείρωνας» ετοιμάζεται να στεγάσει σύντομα το «Χείρωνας Holistic Shop»: ένα φυσικό και ηλεκτρονικό κατάστημα προϊόντων αυτοθεραπείας και αυτογνωσίας, καθώς και οικολογικών ειδών καθημερινής χρήσης, τα οποία συμβάλλουν επίσης στην αυτοθεραπεία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Στο παλιό εργοστάσιο παραγωγής πλαστικών, φιλοδοξούμε να στεγάσουμε από τη μία ένα χώρο διακίνησης ιδεών και παραγωγής εσωτερικών ζυμώσεων και από την άλλη – σύντομα – ένα χώρο διακίνησης χρήσιμων προϊόντων και εφαρμογών, με τα οποία μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη χρήση του πλαστικού, η οποία τόσο πολύ μολύνει τους ωκεανούς και τα καταγάλανα πελάγη μας.

Στο πνεύμα αυτό, σας ευχόμαστε: Καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση!

Διαβάστε όλα τα άρθρα στη στήλη Χείρωνας σε Δράση

Διαβάστε περισσότερα για τον Πολυχώρο Χείρωνα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πόνος μπορεί να γίνει προορισμός, καθώς σε οδηγεί να καταλάβεις "Οι Ιθάκες τι σημαίνουν"
Ιταλία: Η συγκλονιστική στιγμή με την αγκαλιά τριών φίλων πριν παρασυρθούν από χείμαρρο (βίντεο)
Η ζωή δεν είναι πρόβλημα που καλείται κάποιος να λύσει. Η ζωή είναι ένα μυστήριο που το βιώνει ο καθένας μοναχικά
Όσα δε θα σου πουν για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση